• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Therese Bohman Augustprisnominerad

Skarpsynt idéroman • Demokratins blinda fläckar

NORRKÖPING Författaren Therese Bohman är nominerad till Augustpriset för sin senaste roman Aftonland. En annan östgöte i förskingringen, Niklas Orrenius, är nominerad till priset i klassen Årets svenska fackbok.

Therese Bohman använde sin forna hemstad Norrköping som bakgrund för förra boken Den andra kvinnan. Det ledde bland annat till att hon fick kulturstipendiet till Moa Martinsons minne i december 2014. Pengar hon förvaltat väl, för tidigare i år kom Aftonland ut på Norstedts förlag. Nu är romanen nominerad till Augustpriset i klassen Årets svenska skönlitterära bok:

Det skymmer över Stockholm och är sent på Frescati. Karolina är en nyseparerad konstprofessor som handleder en student med en sensationell infallsvinkel på en kvinnlig symbolist. Hon använder sex, vin och dekadent konst för att förflytta sig från den samtid hon vantrivs i. Hennes klassresa har förstärkt hennes ensamhet. Återstår bara hämndens ljuvhet. Therese Bohman har skrivit en skarpsynt idéroman, delikat och skenbart lättsmält.

Niklas Orrenius, ursprungligen från Motala, nomineras för Skotten i Köpenhamn. Bokens undertitel fortstter: Ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser utgiven på Albert Bonniers Förlag.

Ett demokratiskt samhälle utan yttrandefrihet är otänkbart. Samtidigt är den en utmanande rättighet som ständigt ifrågasätts. I detta reportage används konstnären Lars Vilks öde för att belysa en av våra dagars viktigaste frågor. Genom en skarpsynt analys av ett samhälles svårigheter att leva upp till sina ideal urskiljs blinda fläckar i den svenska demokratin.

Vinnarna avslöjas den 28 november. Förutom skönlitteratur och facklitteratur delas Augustpriset ut till Årets svenska barn- och ungdomsbok samt Lilla Augustpriset. Sex verk nomineras i varje kategori.

LÄNKAR
Augustpriset nomineringar
Therese Bohman lockas av skönheten reportage Kultursidan.nu 18/12 2014
Årets kulturstipendiater hedrades reportage Kultursidan.nu 16/12 2014
Den andra kvinnans inre monolog recension Kultursidan.nu 15/8 2014

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.