• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Agneta och Susanne skrev om grafik/er

Kvinnliga grafiker Agneta Östlund o Susann Idervall
Kvinnliga grafiker i Östergötland. Agneta Östlund och Susann Idervall planerar att skriva en hel serie med nedslag i olika geografier.

 

Med sikte på konstpubliken

 

NORRKÖPING Kvinnliga grafiker. Nyfikna formgivaren Susann Idervall mötte erfarna konstnären Agneta Östlund. Tillsammans gjorde de boken som de saknade, en genomgång av tekniker och samtidigt en presentation av utövare, 25 kvinnliga grafiker i Östergötland. Det blev en utställning med samma titel, Kvinnliga grafiker i Östergötland, på Galleri Sander / NP33 på köpet.

 

Kvinnliga grafiker i Östergötland – Boken

 

Det har tagit tid. Först skulle Agneta Östlund och Susann Idervall träffas, upptäcka att de gillade varandra och ville göra något ihop, en bok. Detta hände över en lunch hösten 2013. Resultatet släpptes 1 september 2016.

Agneta Östlund är konstnär och grafiker med ateljé i konstnärshuset Kronan i Norrköping och drivande i Krogen Amerika, grafikernas lilla hus i Linköping. Det händer att hon håller kurser. Det händer att hon åker till USA, storstadspulsen lockar. Det blir bilder av sånt.

Susann Idervall arbetar som informationsdesigner men ingenjör i botten. Hon var nyfiken på grafik och tekniker.

– Folk i dag vet inte vad som ligger bakom ett grafiskt blad. Det ska prepareras, färgas, torka, tryckas, det kan vara en lång process, förklarar Agneta Östlund.

Det kan jag förstå – att folk inte vet. Kultursidan.nu skriver om ofta om konst, ibland om just grafik. Varje nu levande grafiker med självaktning tycks ha uppfunnit just sin egen variant av grafikteknik. Teorin hinner inte med.

– Det mesta som ges ut om grafik är på engelska, påpekar Agneta Östlund.

Så varför inte en bok om grafik? En genomgång från torrnål och träsnitt till offsetlitografi och digitaltryck med sikte på konstpubliken och kanske även som en introduktion för kursdeltagare i teori och praktik. Och om grafiker! Varför inte en utövare per teknik?

 

Kvinnliga grafiker i Östergötland
Kvinnliga grafiker i Östergötland – boken.

 

Agneta Östlund känner förstås flera utövare i Östergötland, men de satte ribban högre. Konstnärerna hittade de genom bekanta och bekantas bekanta. Endast två kommuner, Söderköping och Åtvidaberg, utan resultat. ”Många” är svaret på frågan om de tycker att de missat någon som kunde varit med. Det beror på att de ville ha en spridning tekniskt och geografiskt hellre än att peka ut de ”bästa”.

Det finns också en anledning till att det blev just kvinnliga grafiker. Inte för att lyfta fram en underrepresenterad grupp i ljuset utan för att de var så många.

– När jag gick kurser var 95 procent av deltagarna kvinnor, förklarar Susann Idervall.

Formatet skulle vara kortfattat och läslockande, med personlig touch.

– Vi åkte ut på första intervjun i maj 2014, till Karin Klöör i Valdemarsvik.

Intervjun följdes av flera. De växlade om med att skriva och att fotografera. Sedan satte sig Susann Idervall till verket med layouten, även Agneta gjorde sig bekant med den delen av bokmakande.

Resultatet är fyra sidor per konstnär, ett uppslag med text och helsidesporträtt, ett uppslag med ett eller ett par grafiska verk. Samt en kortfattad genomgång av en lika lång rad av tekniker, olika slag av djuptryck, högtryck, collografi, monotypi, viskositetstryck, genomtryck, plantryck och digitala tekniker. De till och med skriver om konsten att rama in grafik. Och har med en gedigen ordlista.

– Vi åkte runt och fotograferade verkstäder, även i Stockholm och Nyköping.

Idealister men också affärskvinnor. 1.000 exemplar, stöd från Östgöta Konstförening och 30.000 kronor i bidrag från Region Östergötland. De vet att det inte går runt, att arbetsinsatsen är för stor även om de lyckas sälja hela upplagan.

Det ska bli en serie om kvinnliga grafiker i Sörmland, Stockholm och de andra storstäderna till att börja med. Halva jobbet – grafikdelen – är ju redan gjort. Framtiden får utvisa om det blir en fortsättning i fler landskap. Kanske även män som är grafiker kommer med.

 

Kvinnliga grafiker i Östergötland
Kvinnliga grafiker i Östergötland – utställningen. Anneli Lindberg, My G Eriksson och Christina Ruthger.

 

Kvinnliga grafiker i Östergötland – Utställningen

 

Det händer mycket på NP33 den här hösten. Galleristen Joakim Sander har öppnat för Spegla – Fotografiska dagar som visserligen bara pågår en helg i oktober men inte hindrar att flera fotoutställningar hänger länge, tyvärr oannonserade, både före och efter.

Kvinnliga grafiker i Östergötland ryms därför i ett sällan använt utrymme, ett kontor på entréplanet. Det är lätt att hitta dit men mängden av dörröppningar och fönster stör.

Huvudsaken är ändå själva utställningen. I genomsnitt två bilder per konstnär. Flera är samma som i boken, några av konstnärerna har gjort nya val. Och inte en är den andra lik, inte en använder exakt samma teknik.

Utställningen hade vernissage på Kulturnatten. Den hänger till och med 12 november.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

FACKBOK

Kvinnliga grafiker i Östergötland
Susann Idervall och Agneta Östlund
2016

GALLERI SANDER / NP33 Norrköping

24 september – 12 november 2016
Kvinnliga grafiker i Östergötland

Grafikutställning

MEDVERKANDE KONSTNÄRER
Karin Almlöf
Ingrid Almquist
Anne De Geer
Ann-Lis Enlund
My Eriksson G
Caroline Färnström
Pia Göransson Lie
Berit Hammarbäck
Karin Klöör
Jane Kruuse Af Verchou
Åsa Kvissberg
Leirnes Randi
Anneli Lindberg
Eva Lindgren
Lena Möller
Isabelle Nilsson
Iréne Nordh
Hasti Radpour
Christina Ruthger
Karin Strand
Hellen Toivola P
Cecilia Uhlin
Christina Wassberg
Lena Wiklund
Östlund Agneta

LÄNKAR
Kvinnliga grafiker hemsida
Galleri Sander/ NP33 hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Agneta och Susanne skrev om grafik/er

  1. Pingback: Agneta Östlund ställer ut i Finspång – KULTURSIDAN.nu