• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Agneta Östlund ställer ut i Finspång


Grafiskt. Agneta Östlund berättar gärna om sin konst. Hon hade många intresserade åhörare när hennes utställning öppnades hos Finspångs konstförening i lördags.

 

Rena ytor och raka linjer

 

FINSPÅNG Med hjärtat i grafiken. Konstnären Agneta Östlund är april månads utställare hos Finspångs Konstförening. I lördags var det vernissage och rummen i det gamla fina huset vid slottsparken fylldes nästan till bristningsgränsen av besökare.

Utställningen är mycket omväxlande med verk i akryl, grafik och blyerts. Det enda verket i blyerts, med stadsmotiv, fångar uppmärksamheten. Så spännande med sina schatteringar alltifrån mörkaste till ljusaste nyanser. Hade gärna sett flera blyertsteckningar.

Två tryck på stål är också värda en extra titt. Ofattbart hur ett sådant djup kan skapas på en stålplatta.

Agneta Östlund har ett brett register. När det gäller att prova olika tekniker inom grafikens område framstår hon som nyfiken, orädd och omättlig.

– Jag älskar grafiken med alla dess möjligheter, tillstår hon.

Hon ger kurser i bland annat grafik, akrylmåleri och akvarell i regi av Folk- och Senioruniversitet. Allra helst undervisar hon i grafik.

– Det är så roligt att se hur eleverna upptäcker grafiken, säger hon.

 

Agneta Östlund – Paper and spots, Lite grann på sné och Disig eftermiddag i Bilbao
Tre verk i akryl. Paper and spots, Lite grann på sné och Disig eftermiddag i Bilbao.

 

Agneta Östlund har ställt ut på många ställen, både i Sverige och utomlands, men det här är första gången i Finspång. Hon har sin ateljé på Trädgårdsgatan i Norrköping. Där har hon en egen tryckpress.

Hon blandar gärna olika trycktekniker i ett och samma konstverk och använder sig också av färg vid tryckningen.

– En jobbig procedur. Därför gör jag helst bara ett och högst tio exemplar av varje verk, säger hon.

Agneta Östlund använder sig endast av miljövänlig tryckfärg, lösningsbefriad som hon uttrycker det, en möjlighet som inte fanns för äldre tiders grafiker.

Agneta Östlund tycker om att resa och hon hämtar ofta sina motiv från resor i olika länder. Storstäder fascinerar henne, både vad gäller arkitektur och människor. Hon har alltid kameran med sig och skapar de flesta av sina verk med det egna fotografiet som förebild.

Stilen är personlig med rena ytor och raka linjer. Ofta komponerar hon in en ”tavla i tavlan”. En liten fågel finns med på många av tavlorna. Den är inte symbolisk, betonar hon. Det är helt enkelt så att hon gillar småfåglar och därför gärna låter dem finnas med i sin konst.

 

Agneta Östlund – Fem hästkrafter i Chicago
Fem hästkrafter i Chicago. Hästkrafterna kanske syftar på den delvis skymda gamla bilen. En bild att fantisera omkring.

 

När det gäller grafiken väljer Agneta Österlund den teknik som hon tycker passar motivet. Det finns mycket att välja mellan. Corborundum, ImagOn, chine collé med flera för den oinvigde främmande begrepp.

Vi bestämmer oss för att inte gå in på detaljer utan att helt enkelt kalla alltsammans för grafik.

Finspångs Konstförening fyllde 70 förra året och har över 400 medlemmar. En jubileumsskrift Finspångs Konstförening under 70 år, ligger framme till försäljning. Bredvid den ligger boken Kvinnliga grafiker i Östergötland som Agneta Östlund är medförfattare i.

Hon är också medlem i KiFiN i Norrköping och i Krogen Amerika i Linköping. I Finspång visas hennes konst till den 21 april.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Finspångs Konstförening

KONSTFÖRENINGEN Finspång

7–21 april 2018
Agneta Östlund
Måleri och grafik

LÄNKAR
Agneta Östlund hemsida
Finspångs Konstförening hemsida Facebook
Agneta och Susanne skrev om grafik/er reportage Kultursidan.nu 9/11 2016
Agneta Östlund och Pär Thorell på Galleri Kronan recension Kultursidan.nu 11/4 2011

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.