• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kristian Anttila i Arbis skira scenljus

Kristian Anttila
Mummelmannen. Kristian Anttila och en gitarr i Arbis skira ljus. Allt han sade gick inte att uppfatta men å andra sidan pratade han så mycket att det räckte och blev över.

 

”Säg Världens smutsigaste man, för den kan jag”

NORRKÖPING Kristian Anttila kan inte vara den dysterkvist han så gärna önskar. Nog för att låtarna och framförandena är nog så allvarliga, men däremellan har han allt för mycket humor och är allt för full i fan för att den riktiga novemberkänslan ska infinna sig. ”Nyköping, är ni med?” ropar han i en låt och låtsas att han inte vet var han är. Sen låtsas han att han är portad på Café Broadway.

Han påstår också att han inte har planerat så mycket och ber om låtförslag, bara för att fortsätta ”Kan ingen säga Världens smutsigaste man, för den kan jag.” Och så frågar han efter efterfest. Men det känns som vi redan är på den, med publik sittande vid bord med rödvinsglas och andäktigt lyssnande.

Gång på gång punkterar han stämningen för sig själv. Det hade varit bättre om han låtit allvaret dominera som på senaste skivan, men det är omöjligt att kräva att han inte ska vara så glad och lekfull som han är.

På scenkanten står en paprika och en skål sockerbitar han bjuder på. Han bjuder också på historien när Olle Ljungström skulle lägga på sång till en duett. (Det var värdelöst och gick inte att använda.) Och till låten Magdalena (livet före döden), som ursprungligen var en duett med Sylvia Vrethammar, säger han att ”Sylvia är ute på toaletten och byter om”.

På slutet tar han ett varv i publiken med sin akustiska gitarr och kan inte låta bli att dricka ur en åhörares ölglas.

Allt detta förlåter man för att han har en sån oerhörd närvaro när han spelar. Det är så vackert att änglarna i Arbis takmålningar gråter. Över allt detta ligger det skiraste lila scenljus vi någonsin skådat.

© Text och foto: Michael Strandhed

ARBIS Norrköping

10 november 2016 kl 19
Kristian Anttila
Förband: Pixie och Tinna Petursdottir

LÄNKAR
Kristian Anttila hemsida Facebook Spotify
Arbis hemsida Facebook Evenemang
Kristian Anttila spelar akustiskt på Arbis KortNytt Kultursidan.nu 9/11 2016

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.