• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dans tolkade fotografi på Galleri Kronan


Dans som konstform. Jennifer Wärn Björk, till vardags danslärare på Dansverkstan, skapade tre korta koreografier till lika många fotografier och framförde dem på Galleri Kronan i torsdags kväll.

 

Årets sista möte över genregränser

KORTKORT/NORRKÖPING
Går det att dansa en bild? Dansaren Jennifer Wärn Björk fick se tre bilder på den nu pågående utställningen Kamera/KIFiN på Galleri Kronan och skapade tre korta koreografier.

Torsdagens dansföreställning var det sista i en serie med möten över genregränser som genomförts av KIFiN, Konstnärernas intresseförening, under året. Tidigare har det handlat om teater, ljudkonst och poesi.

De tre fotografierna av Aldís E Hoff har skilda motiv även om det finns något kvardröjande i dem alla. Gemensamt för dem är att konstnären använt sig av mobiltelefonens kamera.

– Jag satte ett ledord för varje bild, som ”liv” berättar Jennifer Wärn Björk efter sin föreställning. När jag ser bilden tänker jag på situationen när den togs, vad som hänt, stämningen.

Orden fylldes på. Liv fick tilläggen rörelse och fart, blev en tankekarta att följa.

Akvariefiskar – en gestalt anas bortom akvariet. Dansaren arbetar gärna med låga positioner och svepande rörelser. Till ett rytmiskt dunkande upprepas dynamiska flöden med stopp.

Svartklädda män med hattar på en perrong. Rörelserna är mjuka, med jämna mellanrum stannar hon och står stilla, tittar. Vemodiga toner.

Bistro står det baklänges på tågfönstret – utanför anas ett landskap. Dansarens förbiilande rörelser är övertygande. Till slut stannar hon tåget.

– Man kan göra vad som helst i dans, säger Jennifer Wärn Björk bestämt.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

GALLERI KRONAN Norrköping

14 – 18 december 2016
Kamera / KIFiN
Fotografi

15 december 2016
Jennifer Wärn Björk
Modern dans

LÄNKAR
Galleri Kronan hemsida Facebook FB-evenemang
Den fotografiska blicken i Kronans fokus reportage Kultursidan.nu 15/12 2016

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.