• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De fick kommunens kulturstipendier 2016


Premierad. Falah Alani fick Norrköpings kulturstipendium till Moa Martinsons minne i måndags kväll. Delade ut gjorde Thomas Idenås, kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande.

 

De köper sig arbetstid för pengarna

 

NORRKÖPING De kan köpa sig arbetstid. Konstnären Falah Alani får årets kulturstipendium till Moa Martinsons minne, 137.035 kronor. Caroline Jägerfeld och Jesper Henningsson är årets unga lovande talanger och får 20.000 kronor vardera.

I måndags kväll delade Norrköpings kommun årets kultur- och idrottsstipendier i samband med kommunfullmäktiges decembermöte. Kultur- och fritidsnämnden utser mottagarna vid sitt novembersammanträde.

 

Falah Alani, mottagare av Moa Martinsons stipendium
Kulturstipendiat. Jag skulle bli glad om jag får chansen att arbeta med scenografi någon mer gång, säger Falah Alani. Fast närmast väntar Paris och Jordanien på hans konst.

 

Falah Alani (Falah Karim Ahmad)

 

Konstnären Falah Alani får Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinsons minne. Motiveringen lyfter fram ”ett gripande konstnärskap i måleri och skulptur”. Stipendiesumman är på 137.035 kronor, en krona per invånare (kommunen har alltså växt med 1.752 invånare sedan förra året). Varje krona ger honom värdefull arbetstid. Han arbetar hårt i sin ateljé, dag som natt, för att utveckla sitt konstnärskap.

– Jag kan inte måla direkt. Jag tänker ut min idé och funderar hur jag kan uttrycka den. Jag prövar mycket.

Sedan han kom till Sverige för tio år sedan har konstnären kompletterat måleriet (högre studier i Fine Arts vid universitetet i Bagdad, Irak) med skulptur (Lunnevads folkhögskola) och grafik (Liljeholmens folkhögskola). Falah Alani har ställt ut flitigt i Norrköping genom åren, både separat och i samlingsutställningar. I år har han haft separatutställningar även i Linköping och Motala.

I de tidiga uppställningarna skildrade han sina egna livserfarenheter, uppväxten, kriget och flykten som förde honom till ett fredligt Sverige. Flyktingar och miljöförstöring har blivit starka och angelägna teman som han gestaltar på ett symboliskt sätt. Till motivsfären hör män, kvinnor, hundar, moln, gasmasker och båtar.

– Framöver vill jag använda grafiken mer, smyga in den i måleriet.

För närvarande arbetar Falah Alani med material som ska bli en utställning i Jordanien. Han har även en gallerikontakt i Paris, som han hoppas ska leda till ytterligare utställningar utomlands.

Och för den som undrar, Falah Karim Ahmad är det namn som står i passet och som står i kommunens officiella handlingar över stipendiemottagaren. Falah Alani är artistnamnet, som faktiskt står med i kommunens motivering och som konstnären även tänker använda i framtiden.

 

Kulturstipendiaterna Caroline Jägerfeldt och Jesper Henningsson
Lovande. Författaren Caroline Jägerfeld och konstnären Jesper Henningsson  fick 20.000 kronor var.

 

Caroline Jägerfeld och Jesper Henningsson får Norrköpings kommun kulturstipendium till unga lovande talanger. Alltså är Caroline Jägerfeld en ung lovande författartalang medan Jesper Henningsson är en ung lovande konstnär, med en dragning åt poesin. De är jämnåriga, födda 1989, och har båda gått på De Geergymnasiet. Stipendierna är på 20.000 kronor vardera.

 

Caroline Jägerfeld

 

– 20.000 kronor är en enorm summa, jag blev jätteglad. Det köper mig tid att kunna skriva, säger författaren Caroline Jägerfeld som i våras just avslutade skrivarakademins manuslinje vid Folkuniversitetet i Stockholm.

Caroline Jägerfeld frilansar som journalist och kan även redigera. Inriktningen i skrivandet, såväl det skönlitterära som försörjningsskrivandet, går gärna mot psykisk ohälsa.

– Jag vill lyfta sådana frågor.

Med stipendiatet öppnas möjligheterna för en ny skrivarkurs, med nya ledare som ger nya infallsvinklar. Som Caroline Jägerfeld säger: ” Man kan aldrig gå för många kurser”. En fördel är kontakten med andra, att kunna vrida och vända på skrivandet, som ju ofta är en ensam syssla. Kanske med de gamla kurskamraterna. De håller fortfarande ihop och bollar idéer med varandra.

 

Jesper Henningsson

 

– För mig är 20.000 ganska mycket pengar. Jag försöker jobba minimalistiskt med material så jag tror att det räcker ganska långt, säger konstnären Jesper Henningsson och tillägger: Kul att det kommer från Norrköpings kommun!

Efter tre år på målarskola i Stockholm går nu Jesper Henningsson sista året på Konsthögskolan i Umeå där han studerar på kandidatprogrammet för fri konst.

– Min ingång är måleriet, nu gör jag video och har också börjat skriva poesi, berättar Jesper Henningsson som närmast efter jul ska delta i ett residens på Moss konstnärscentrum i Norge med målet att få fram verk till examensutställningen.

– Hela klassen letar galleri i Stockholm eller Malmö, för en satellitutställning till vår kandidatutställning i Umeå.

Därefter följer masterstudier som helst genomförs i en storstad utomlands. Jesper Henningsson söker brett i Sverige, Tyskland, Holland och Wien i Österrike.

– Jag hoppas kunna röra på mig lite. Lite större stad, mer impulser.

Norrköping då? Jo, Verkstad konsthall lockar ”en sologrej där efter mastern”.

Norrköpings kommun delade även ut idrottsstipendier till lovande talanger. Lokala idrottsstjärnorna Pernilla Wiberg och Jonas Jacobsson delade själva ut de stipendier som ges i deras namn.

Bland föreningsledarstipendierna kan märkas det till Melker Eriksson från Norrköpings ungdomscirkus. Efter att ha börjat vid ungdomscirkusen som barn tog han på sig ett ledarskap redan vid 13 års ålder. ”Att vara tränare är det roligaste och mest givande, utmanande, utvecklande som finns”, framhåller Melker Eriksson.

Kommunfullmäktiges decembermöte förgylldes även av ett skönsjungande luciatåg.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KULTURSTIPENDIATER Norrköping

19 december 2016

Norrköpings kommuns kulturstipendium till Moa Martinsons minne
Falah Karim Ahmad (Falah Alani)
Stipendiesumman är 137.035 kronor

Norrköpings kommuns kulturstipendium
Caroline Jägerfeld, författare
Jesper Henningsson, konstnär

Stipendiesumman är 20.000 kronor vardera

LÄNKAR
Falah Alani hemsida
En Julutställning i återbrukets tid på GMS recension Kultursidan.nu 19/12 2015
Katastrofen kommer med Black Breeze reportage Kultursidan.nu 16/3 2015
In i världen med Super-Verklo recension Kultursidan.nu 24/9 2014Konstmuseets jubileumsutställning är här! recension Kultursidan.nu 28/9 2013
Inspirerande tecken på Galleri Femman recension Kultursidan.nu 23/10 2012
Falah Alani sjunger om kriget på Galleri Kronan reportage Kultursidan.nu 13/4 2012

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.