• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Teater Sörmlands farliga flykt till Sverige (recension)


Gömda. Berättelsen utspelas i och på gråslitna trälårar. Teater Sörmland spelade Välkommen till Sverige i Söderköping i måndags, på dagen för skolelever, på kvällen för allmänheten.

 

Baserad på intervjuer med flyktingbarn

 

SÖDERKÖPING När pappa dödas måste Aisha och Mohammed fly. Med ett par trälådor som enda rekvisita blir föreställningen om syskonens strapatsrika resa verklighet. Teater Sörmland spelade Välkommen till Sverige i Söderköping i måndags, för skolelever och allmänhet.

Syskonen Aisha och Mohammed flydde från krigets Afghanistan. Efter sex månader på flykt genom Asien och Europa hamnade de på ett gruppboende för ensamkommande flyktingbarn i Nyköping. Det har gått bra för Aisha och Mohammed. Efter cirka fem år är de integrerade i det svenska samhället, studerar och vill stanna.

Även deras mamma och morfar har kunnat komma till Sverige. Fadern dödades av talibanerna, vilket blev den utlösande faktorn för barnens flykt.

På basis av intervjuer med ensamkommande flyktingbarn har Teater Sörmland skapat teaterpjäsen Välkommen till Sverige. Pjäsen har visats för elever i Söderköpings gymnasieskolor och där tjänat som underlag för temadagar om integration.

I måndags kväll gavs möjlighet för allmänheten att se pjäsen Välkommen till Sverige i Sporthallen Vikingen. Bakom initiativet står Tillsammans, en paraplyorganisation där flera organisationer i Söderköping ingår. Föreställningen var gratis och borde ha lockat fler besökare.

Skådespelarna i Teater Sörmland återskapar med mycket små hjälpmedel de skräckfyllda situationer som barnen råkar in i på sin flykt genom Asien, Turkiet, Grekland, Italien och Tyskland innan de slutligen tar sig till Sverige.

Ett par stora trälådor är den enda rekvisitan. De får tjänstgöra som gömställe i en skakig lastbil, som ett högt staket som måste forceras, som buss- och tågsäte och som gummibåt i höga vågor. För åskådaren blir hela den strapatsrika resan verklighet.

Många ensamma barn på flykt har gjort liknande resor. En del av dem landar i Söderköping. Syftet med den här satsningen är att få oss att tänka efter hur vi på bästa sätt tar hand om dem och inlemmar dem i samhället.

Alla har inte samma ”tur” som syskonen i pjäsen som fick ta hit sina närmaste familjemedlemmar. Det är slut med det nu, verkligheten har genom politiska beslut blivit bistrare.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Teater Sörmland

SPORTHALLEN VIKINGEN Söderköping

19 december 2016 18.30
Välkommen till Sverige
Teater Sörmland

Arr: Söderköpings kommun

LÄNKAR
Teater Sörmland hemsida Facebook
Söderköpings kommun Kultur & Fritid hemsida Facebook
Välkommen till Sverige som gratisteater KortNytt Kultursidan.nu 17/12 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.