• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kulturrådet ger Kulturskolan 800.000 kr


Inför slutstriden. Förra årets dramatiska satsning Macbeth gav mersmak. Nästa år blir det Robin Hood som står på scenen, då på Skandiateatern.

 

El Sistema i Klockaretorpet och Robin Hood på Skandia

KORTKORT/NORRKÖPING
Nya pengar från Kulturrådet. Kulturskolan satsar på El Sistema, musik och skola i förening i Klockaretorpet. Dessutom blir det en ny musikteatersatsning, den här gången Robin Hood, som sätts upp på Skandiateatern.

– Det här är en del av de 100 miljoner som kulturminister Alice Bah Kunke satsar på landets kultur- och musikskolor via Kulturrådet. Det är jättespännande, det är första året vi fått pengar från Statens kulturråd överhuvudtaget, säger Kulturskolans chef Hasse Eriksson som får budgeten förstärkt med 800.000 statliga kronor.

Störst del av pengarna, en halv miljon, kommer att gå till El Sistema-satsningen som Kulturskolan drar igång under 2017 tillsammans med Klockaretorpsskolan och Tamburinens skola. Främst går pengarna till utrustning.

El Sistema-pedagogiken handlar om att ge alla elever tillgång till musik och kultur i den vanliga skolan, inte bara de vars föräldrar anmäler sina barn till Kulturskolan eller studieförbund. Här i Östergötland har bland annat Åtvidaberg tagit till sig El Sistema-pedagogiken, och genomfört konserter tillsammans med Norrköpings symfoniorkester.

Resterande 300.000 kronor kommer att användas till en musikteaterföreställning. Robin Hood sätts upp på Skandiateatern i februari. Kulturskolan har utvecklat den musikdramatiska verksamheten genom åren, från de första uppsättningarna i Hörsalen, på Arbis och senast i Hageby då Macbeth sattes upp. Samarbetet med fritidsgårdarna har växt till att även omfatta särskoleelever.

– Hörsalen är inte klar ännu, säger Hasse Eriksson och påminner om att Hörsalen varit en viktig scen för Kulturskolan genom åren.

Nästa år ökar Kulturrådets satsning till det dubbla. Landets kultur- och musikskolor, särskilt den i Norrköping, kan se fram mot fortsatta tillskott till investeringsbudgeten.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

LÄNKAR
Kulturskolan hemsida Facebook
Handlingen definierar ondskan i Macbeth recension Kultursidan.nu 5/11 2015
Kulturskolans elever backade upp SON reportage Kultursidan.nu 5/11 2014

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Kulturrådet ger Kulturskolan 800.000 kr

  1. Pingback: Robin Hoodmusikal intar Skandiateatern – KULTURSIDAN.nu