• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dickens En julsaga fin tradition med SON (recension)


Snåljåpen veknar. Christian Zell läste Dickens En julsaga, som blivit en fin tradition med Norrköpings symfoniorkester.

 

Mera jul än Kalle Anka och skinka

 

RECENSION/NORRKÖPING Mera jul än Kalle Anka och skinka. Dickens har blivit en fin tradition för SON med berättare, solist och körer. Årets evenemang kändes mer nedtonat än förra årets, lite mindre glöd men ändå en utomordentlig julstämning.

Dickens har blivit en fin tradition för SON med berättare, solist och körer. Även om evenemanget kändes mer nedtonat än förra året; tanken var kanske rätt men lite av glöden försvann i stället.

Det är alltså ”Ebenezer Scrooge” (namnet på ’Farbror Joakim’), förmedlad av skådespelaren Christian Zell som är berättaren i denna vackra och lätt sentimentala berättelse om den snåle och girige farbrorn som veknar över jul.

Annars tycker jag Dickens var allra bäst som komiker – kanske var Pickwickklubben hans allra bästa verk – och de mer muntra inslagen i konserten var nog också de bästa här. Boken som konserten bygger på är också, liksom Pickwickklubben, ett tidigt verk av Charles Dickens.

 

En julsaga
Nedtonat. Till julstämningen bidrog granarna som lyste i dunklet.

 

Jakob Högströms varma röst klingar fint som vanligt och kören var jämn och stabil. Ett piano-avsnitt med sopranerna var nog allra bäst vilket säger en del om intrycket som helhet.

Gustav Holsts ”In the Bleak Midvinter” är INTE en traditionell carol, men är nog den bästa ”julsången” i programmet. Ralph Vaughan Williams, denne urengelske tonsättare, gjorde också en mycket skickligt ”potpurri” av de carols de flesta av oss känner igen.

För de flesta besökare ger nog detta en alldeles utomordentlig julstämning och det här är nog egentligen ännu mera Jul än Kalle Anka och skinka. Dickens har också gjort mycket för att färga bilden av julen som vi känner den, även om han inte ”skapat” den som ibland påstås.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

DE GEERHALLEN Norrköping

21 december 2016 (20/12 i Linköping)
Dickens – En julsaga
Dirigent: Andreas Hanson
Berättare: Christian Zell
Solist: Jakob Högström, baryton
Körer: Bel Cantokören, Musikaliska Sällskapets Kammarkör, Östgöta kammarkör

PROGRAM
Dickens: En Julsaga
Vaughan Williams: Fantasia on Christmas Carols
Hely-Hutchinson: A Carol Symphony
Holst: In the Bleak Midvinter
Traditional Carols

LÄNKAR
Charles Dickens Wikipedia
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook
Christian Zell önskar oss alla en God Jul reportage Kultursidan.nu 13/12 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.