• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De Geertreornas Hairspray en höjdare (recension)


Höjdare. I Hairspray samsas frågor om lika villkor och identitet. Huvudpersonen Tracy Turnblad (Julia Johansson längst till höger) kämpar från en position på kanten till att bli accepterad som den hon är.

 

WOW!!!! får väl sammanfatta hela kalaset

 

RECENSION/NORRKÖPING Storslaget. I Hairspray samsas frågor om lika villkor och identitet, och sånginsatserna strålar. ”Låt mig bli mig själv innan jag blir nåns fru, för mamma, jag är vuxen nu” hör till en av låtarna. Ensemblens proffsighet imponerar.

Hairspray är en musikal som utspelar sig i början av 1960-talet, i den amerikanska staden Baltimore. Broadwaymusikalen från 2003 baserades på John Watersfilmen från 1988. Och många versioner senare är det alltså dags för De Geertreorna att visa vad just de går för.

 

Hairspray
Väninnor. Edna Turnblad (Ella Vahtras) och Mrs Pinky (Lovisa Lidgren) kommer bra överens, till att börja med.

 

”Dansande Tracy Turnblad, en stor tjej med stort hår, ännu större hjärta och drömmar om framgång” är en ganska träffande beskrivning av huvudkaraktären. Henne möter vi förstås först, i Julia Johansson från danslinjen som rakt igenom gör en sprudlande rolltolkning.

Tracy ger aldrig upp, trots att hon har en hård mamma (Ella Vahtras) och rivaler i framför allt mor och dotter Van Tussle (Alva Engberg och Ingrid Wantschura). Mobbande Amber är dessutom ihop med drömkillen Link (Jakob Grinneby), en skönsjungande mix mellan Skam-Even och Justin Bieber. (Äsch, Justin Bieber – släng dig i väggen för Jakob!)

Sång, dans och musik är genomgående och väl avvägda. Efter de första två låtarna är jag imponerad och får farhågan att jag kommer att behöva skriva typ: ”Inledningen var storslagen, men därefter tappade föreställningen i intensitet.” Men nej, så blir det inte! I stället kan jag nu – med mycket gott samvete – skriva att Hairspray bara blir bättre och bättre musikalen igenom.

Samtliga medverkande är viktiga för helheten och bakom kulisserna spelar orkestern livemusik. Tittar man bakåt kan man följa dirigent Richard Johansson i full färd med ledningen på en tv-skärm. Men också på scenen är TV betydande – och jag rekommenderar att man inte missar en sekund.

 

Hairspray
Hårsprej. Corny Collins show har extra allt. Längst fram Corny själv (Daniel Braesch).

 

Tracy vill absolut med i Corny Collins (Daniel Braesch) show, men utseendenormerna för ”Miss Teenage Hairspray” är snäva och somliga håller hårt i dem. Lika många blir glada att se något annorlunda i Tracy och hennes önskan att alla ska få vara med på TV – oavsett storlek, bakgrund och sexuell läggning till exempel. Alla ska få dansa!

Den naiva men roliga Penny Pringleton (Clara Östling) förälskar sig i den grymma dansaren Seaweed (Lisa Videsäter) som Tracy inspireras av. Av dem får hon stöd, även om de ibland hamnar i trubbel på grund av henne. Lagom till pausen blir till exempel ett helt gäng tillfångatagna – och även om mer än en timme har gått är det ett perfekt ställe att bryta på. De Geertreorna vet hur man håller publiken på halster och får dem att längta efter mer.

Trots att jag egentligen inte är så mycket för musikaler blir jag nästan lite starstruck av att se skådespelarna i korridorerna. Att de är helt vanliga amatörungdomar är fascinerande. De är så nära proffs som man kan bli!

Motormouth Maybelle (Töj Somwong) fyrar av en riktig powerballad á la Beyoncé, Ella Vahtras och Lisa Vidsäter bjuder på falsetter som heter duga och Alva Engberg tar toner lika höga som karaktärens högmod. Mellan varje rad glittrar humor.

 

Hairspray
Fängslande. Upproret mot snäva ideal och kvinnoroller får konsekvenser.

 

Nästan tre timmar senare går jag hem och vill bara ösa superlativ över allihop. ”Det var döbra”, messar jag till vänner. Och WOW!!!! får väl sammanfatta hela kalaset. Jag är djupt imponerad och ser gärna eleverna på större scener i framtiden.

© Text: Melinda Reyes Hiltunen
© Foto: Charlotta Månsson/De Geergymnasiet

AULAN, DE GEERGYMNASIET Norrköping

3 – 10 juni 2017
Hairspray
Musikal efter film av John Waters
Manus/Text: Mark O’Donell, Thomas Meehan
Musik: Mark Shaiman
Sångtexter: Scott Wittman, Marc Shaiman
Svensk översättning: Anders Albien

Regissör: Johan Wahlqvist
Koreografi: Maria Wass, Pia Mucchiano, Julia Johansson
Kapellmästare / Orkesterinstudering: Richard Johansson
Sånginstudering: Tine Röjås, Lisa Tilling
Scenografi/Kostym/Smink: Elever från ES
Ljus: Karl Norberg
Ljuddesign: Gustav Carlsson
Ljudtekniker: Kim Käll
B-ljud: Elever från ES
Föreställningsvärdar: Elever från HT-Turism och Event
Prod: Charlotta Månsson / De Geergymnasiet

MEDVERKANDE
Elever från De Geergymnasiets estetlinjer, årskurs 3
På scenen 42 elever, i orkestern 11 elever

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida blogg Facebook FB-evenemang
De Geertreorna spelar Hairspray för livet reportage Kultursidan 1/6 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.