• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ronja Rövardotter intar Kråkholmen


Helvetesgapet måste Ronja akta sig för. Här hoppar uppsättningens två titelrollsinnehavare över avgrunden. Paulina Lind före och Julia Strandljung efter.

 

”Det är mycket girl power”

 

NORRKÖPING Ronja Rövardotter aktar sig för Helvetesgapet igen. Chopp Event återvänder till Kråkholmen med sommarens familjeföreställning. Några dagar före premiär känner skådespelarna på utomhusscenen mitt i Norrköping.

Det var på Kråkholmen, den lilla gräs- och stensnutten vid Louis de Geer, som det som skulle bli Chopp Event formades på 1990-talet. Ett gäng som spelade revy och byggde sin publik. En av dem var Carina Perenkranz och nu är hon tillbaka igen, med familjeteater.

Chopp Events stora familjeuppsättningar började med just Ronja Rövardotter, som spelades på Trollberget i Kolmården 2009 och 2010. Sedan blev det både Emil och Pippi Långstrump i Värmekyrkan, på Strömsholmen och i Knäppingsborg.

Astrid Lindgren verk är slitstarkt och nu har scenografin till Ronja plockats fram och ställts ut på Kråkholmen.

 

Ronja Rövardotter
Mattisrövare. Marcus Fyrberg spelar pappa Mattis.

 

Sex grådvärgar/rumpnissar, fyra vildvittror, och 14 rövare. Det blir sådär en 24 skådespelare åt gången som ska gestalta en flickas möte med en sträv värld. Julia Strandljung som spelar Ronja och Marcus Fyrberg som spelar hennes pappa Mattis är professionella aktörer.

– Det är jätteroligt att se Marcus i en roll där han inte är show- och dansman, tycker Carina Perenkranz.

Merparten är amatörer, från de yngsta som står på scenen för första gången till äldre med bred erfarenhet. David Karlsson som spelar Bork fick Chopp Event på köpet när hans två barn ville vara med. Lisen Kromnér som spelar Borks hustru Undis har spelat med i familjeföreställningarna i flera år. Störst erfarenhet har kanske Roger Melin som gör Skalle-Per – ”jag är nog mer av en grådvärg” skämtar han.

 

Ronja Rövardotter
Två Ronja och Skalle-Per (Roger Melin). Julia Strandljung till vänster och Paulina Lind till höger.

 

– Ronja är en jättecool kvinnokaraktär, en rivig rövardotter. Det är inte en saga, det handlar om livet, tycker Julia Strandljung som alltså spelar titelrollen – för det mesta.

– Man får spela den ärligt, tillägger Tove Folkesson, Valdemarsvikstjej som gått teaterutbildning i USA och som spelar Ronjas mamma Lovis.

– Det är mycket ”girl power”, säger Adnan Music som är en av uppsättningens två Birk.

Två killar delar på Birk, den andre är Noa Graaf från Linköping. Förutom Julia Strandljung är Paulina Lind beredd att hoppa in i rollen som Ronja. Den här dagen följer hon Julia som en skugga. Rörelser, agerande och känslor måste vara rätt.

Huvudinnehavarna Julia och Noa spelar flest föreställningar. Adnan och Paulina får spela fyra föreställningar minst och ska vara redo att hoppa in om ordinarie innehavare blir sjuk.

Ytterligare en skådespelare är ”understudy”, Vanna Mantefors är beredd att lägga rövarluvan på hyllan och kliva i Ronjas kostym. The show must go on.

 

Ronja Rövardotter
Rumpnissar, Carina Perenkranz och Ronjas kvarlgölmda vinterkänga.

 

Repetitionerna har pågått inomhus, olika grupper var för sig. Nu är det dags att sätta ihop allt till en helhet. Det är första dagen ensemblen får känna på Kråkholmen och just den här dagen strålar solen.

Rentav så att det är varmt att vara grådvärg, för att inte tala om att ha rumpnissens tryne utanpå näsan. Grådvärgarna kan vara lite skrämmande, men de är inte farliga. Rumpnissarna är de som frågar ”Vofför då?” De väntar på sin entré bakom Kråkholmens kiosk och det kan ju vara lite tråkigt att stå bakom och inte kunna se något.

Carina Perenkranz instruerar lugnt, löser små problem och lite större. Noterar i manus där hon sitter invid Ronjas vinterkänga. Snart är det dags för nästa scen.

– Det blir ingen nakenchock idag. Ha kalsongerna på så bestämmer vi det senare. Ni som är borkarövare ibland, ta med kläderna och håll dem framför er.

Ronja Rövardotter har premiär på lördag och spelas i stort sett hela sommaren.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KRÅKHOLMEN Norrköping

10 – 21 juni, 14 juli – 17 augusti 2017
Ronja Rövardotter
Familjeteater
efter Astrid Lindgrens berättelse och Tage Danielssons film
Regi: Carina Perenkranz
Prod: Chopp Event

LÄNKAR
Arr: Chopp Event hemsida Facebook FB-evenemang
Teatern flyttar ut i sommarlänet 2017 listan Kultursidan.nu 2/6 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.