• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Världen växer för Ronja Rövardotter (recension)


Gisslan. Birk har tagits tillfånga och Mattis ser en lösning på sitt problem med Borkarövarna. Konflikten med Ronja ställs på sin spets.

 

Nakenchock på Kråkholmen

 

RECENSION/NORRKÖPING ”Vofför då?” Den gripande och välkända barnberättelsen Ronja Rövardotter tar upp många svåra ämnen. Astrid Lindgrens saga har blivit en sevärd familjeföreställning på Kråkholmen vid Louis de Geer.

Astrid Lindgrens berättelse Ronja Rövardotter känner de flesta till, unga som gamla. Att som Chopp Event göra teater av denna berättelse gör att publiken dras in i sagornas värld ytterligare.

– Världen är verkligen större än jag trott, säger Ronja.

Under föreställningen tas många svåra ämnen upp så som död, sorg, hat och längtan. Ronjas världsbild utvidgas. I början av föreställningen tror hon att Mattisborgen är hela världen men efter ett tag kan hon konstatera att det finns så mycket mer utanför borgen. Vi i publiken får följa denna yttre men främst inre resa.

 

Ronja och Birk i dimman
Sammanflätade. Ronja och Birk i dimman. Starka upplevelser förvandlar familjernas fiendskap till vänskap och lojalitet. I rollerna Julia Strandljung och Noah Graf.

 

Scenen som skådespelarna använder är utplacerad på olika delar av Kråkholmen. Där är en scen för Mattisborgen, en för Helvetesgapet, en för Ronjas sko och en för björngrottan. Publiken är placerad mittemellan allt detta och det gör att man kommer skådespelarna och berättelsen ännu närmare. Hade jag sträckt ut min arm när Ronja gått förbi hade jag kunnat nudda henne.

Det negativa med att ha scenen uppdelad på detta vis gör att man inte ser allt lika bra hela tiden. Vissa scener ser man bättre än andra, men i och med att skådespelarna är uppmickade räddar detta situationen. Trots att du inte ser allt så hör du varenda replik.

Under föreställningen hörs många olika reaktioner i publiken beroende på vilken scen det gäller. När vildvittrorna dyker upp blir barnen lite mer tillbakadragna och vissa går direkt till sina föräldrars trygga famnar.

Den scen som överraskar mest och framkallar mest fnitter är när Ronjas mamma Lovis bestämmer att det är dags för rövarna att tvätta bort allt lort. Helt plötsligt springer ett gäng killar helt spritt spångande nakna tvärs över holmen, genom publiken med endast en liten tygbit som dom håller över den mest privata delen av kroppen. Men i och med att det nyss regnat och gräset är halt hjälper inte denna tygbit helt och hållet. Efter denna scen fortsätter föreställningen som om inget nyss hade hänt.

 

allvarsord mellan Mattis och Skalle-Per
”Ska inte du gå och lägga dig?” Mattis och Skalle-Per är djupt oense. Lovis börjar tröttna på käbblet. I rollerna Marcus Fyrberg, Roger Melin och Tove Folkesson.

 

Väldigt fint är att få ta del av det teamwork som ligger bakom hela föreställningen. Skådespelarna visar publiken till sina platser, regissören hjälper till att ta fram flera stolar och under föreställningen tar regissören och andra vuxna hand om barnen som spelar grådvärgar och rumpnissar. Sen finns det förstås även sånt som vi i publiken inte får se som händer bakom scenen.

När teamworket fungerar, det finns en bra berättelse och alla skådespelare vet vad de skall göra på scenen, då får publiken en fantastisk föreställning. Och det får vi på Kråkholmen. Ronja Rövardotter är helt klart värd att se!

© Text: Caroline Slotte
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

KRÅKHOLMEN Norrköping

10 – 21 juni, 14 juli – 17 augusti 2017
Ronja Rövardotter
Familjeteater
Efter Astrid Lindgrens berättelse och Tage Danielssons film
Regi: Carina Perenkranz
Staging: Marcus Fyrberg, Carina Perenkranz
Scenografi: Setup Production Ab, Klas Norén. Bygge: Melander bygg & Ebersteinska gymnasiet
Kostym: Victoria Ahlin. Sömnad: Siw Bäckman
Ljuddesign: Magnus Jonsson. Ljudeffekter: Mil. Studios
Sånginstudering: Eleonor Léone
Fightkoordinator: Tarmo Sakari Hietala
Prod: Carina Perenkranz/Chopp Event

MEDVERKANDE
Marcus Fyrberg, Julia Strandljung, Roger Melin, Tove Folkesson, David Karlsson, Noah Graf, Lisen Kromnér, Martin Braesch, Elia Frank Nikolakopulus, Martin Andrén, Lukas Ahlin, Vanna Mantefors, Daniel Braesch, Jonas Johansson, Paulina Lind, Adnan Music, Anton Sundgren, Hampus Gustavsson, Vlade Broman, Said Farah, Mathilda Lindström, Nora Forslund, Alexandra Boutros, Inez Almborg Hermansson, Elsa Thomasson, Bonnie Osmanofff, Tuwa Karlsson, Ellie Vistam, Liw Vistam, Joella Lindgren, Elliot Zmuda Ekekrantz, Kimona Johansson-Formgren, Noah Serander, Agnes Aronsson, Ida Nilsson.

Med flera.

LÄNKAR
Arr: Chopp Event hemsida Facebook FB-evenemang
Ronja Rövardotter intar Kråkholmen reportage Kultursidan.nu 7/6 2017
Teatern flyttar ut i sommarlänet 2017 listan Kultursidan.nu 2/6 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.