• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Marieborgs filmskapare mot nya rullar


Förhör. En kvinna anklagas för ett politiskt motiverat mord i thrillern Kameleonten. Hårda agenter pressar fram sanningen.

 

Tre slutprojekt och två dokumentärer

 

NORRKÖPING Inspirerat av verkligheten. Eller av drömmar. Filmskapande är en nödvändig mix av visioner och handfast teknik. Det visar Marieborgs Filmskaparlinjes slutprojekt. Till hösten erbjuds en påbyggnadsutbildning.

Korta filmer är magiska. Liksom långfilmsformatet bjuder de in till nya världar, låter tittaren göra bekantskap med nya personer, nya berättelser, väcker känslor av spänning, medkänsla och värme. Och spottar ut publiken efter bara några minuter.

”Retrospekt 2017” var namnet på Filmskaparlinjens filmfestival, fylld av just korta filmer inom genrerna action, drama, komedi och skräck. Filmeleverna bjöd skådespelare och vänner till filmfest med visningar och frågestunder. 22 filmer, från minutkorta dramafilmen Saknad med en nallebjörn i huvudrollen till 15-minutersthrillern Kameleonten, lyste upp Cnemas stora filmduk förra lördagen.

 

Marieborgs filmskaparlinje – 8 av de 14 – Eloi Harison, Maia Persson, Andreas Lundholm (dold) Carro Jacobsson, Sandra Eriksen, Sam Rezai, Tony Vepsä, Robert Nilsson samt läraren Måns Ahlin
Årets kull. Åtta av 14 på Marieborgs filmskaparlinje har samlats. Närmast kameran ses Eloi Harison, Maia Persson, Andreas Lundholm (dold), Carro Jacobsson, Sandra Eriksen, Sam Rezai, Tony Vepsä, Robert Nilsson samt läraren Måns Ahlin. Dagen efter visning och samtal på Cnema var det dags för avslutning.

 

En knapp vecka senare bjuds jag på exklusiv visning och samtal. Det vi ser är de tre slutprojekten och två dokumentärer. Det är alltid något särskilt att se centrala Norrköping på film och jag känner igen flera av filmskådespelarna från de lokala scenerna, proffs, amatörer, teaterelever och en och annan lärare från Marieborgs folkhögskola.

– Ambitionsnivån hos eleverna är väldigt hög på den här ettåriga utbildningen, berättar filmläraren Måns Ahlin som hittills lärt upp tre årskullar. Vi har skickat ut filmer till olika festivaler runt om i landet.

Måns Ahlin är mest knuten till Cnema där teknikdelen av utbildningen hålls. Filmskaparlinjen är ett samarbete mellan Norrköpings kommuns kombinerade biograf och filmskaparverkstad Cnema och folkrörelseägda Marieborgs folkskola, där utbildningen i manusskrivande, regi och produktion äger rum.

Kameleonten överraskar med att fånga upp mordet på halvbrodern till Nordkoreas diktator Kim Jong-un som inträffade på en flygplats i Malaysia i februari. Det tog filmskaparna Hussein Darweesh och Eloi Harison en vecka att skriva sitt manus, som skruvar till gåtan med en blind mördare och spåren bakåt…

Här mixas skickligt fejkade flashar från ”världens nyhetsredaktioner” med pressande polisförhör. Gruppen har också filmat i transithallsmiljö, förvandlat filmen till typ övervakningskamera, trovärdigt.

– Vi testade ljudkällor och jobbade med surroundmix av ljudet, påpekar Eloi Harison och tillägger: – Största utmaningen var att kompromissa.

 

För en annan
Alex drivs mot sitt mål. Viktor ger allt för att stoppa sin vän. En film på liv och död.

 

25-minutersdramat För en annan bärs fram av välskrivet manus, starkt skådespel och skicklig klippning. Dramaturgiskt förs berättelsen framåt, men söker sig också bakåt; allteftersom rullas bakgrundshistorien upp. Filmen bygger på en verklig händelse som en av medlemmarna i det sex personer stora filmteamet själv varit med om.

Viktor ställer upp för vännen Alex, som hamnat i en djup depression, på ett sätt som få av oss behöver göra för någon annan. En lång natts vakande är så långt från en tvåsekunders Facebookkram det går att komma.

Johan Wåhlin, som spelar Viktor, har stor erfarenhet och jobbar bland annat som stuntman. Alfred Yao, som gestaltar Alex, är debutant och hörde av sig till filmarna.

– Han hade ett intressant ansikte som berättade att han varit med om saker, säger Sam Rezai om valet.

Tillsammans har de skapat en film som inte bara kan ta hem priser utan även utmanar tittaren.

Dokumentären Stjärnor porträtterar en ung kvinna som drabbats av anorexia. Filmen är mycket sympatisk, i stället för att fokusera på sjukdomen visas en helhetsbild av vardagen med studier och vänner.

Anorexia är ett känsligt ämne. Filmteamet har gått igenom vad som ska skildras och inte skildras tillsammans med sin intervjuperson.

– Vi har valt beskrivningen noga. Det handlar mer om att möta en människa som har hinder i livet. Hon ville berätta om det, berättar Tony Vepsä som också hörs ställa frågor till henne – som den om vad hon skulle säga till sin sjukdom om den vore en person.

”Du är en jävla hycklare! Jag fattar inte vad du vill mig.” blir svaret.

Andreas Lundholms dokumentär Thomas: icke-tvivlaren porträtterar hårdrockbandet Year of the Goats ledare Thomas Sabbathi. Det välkända norrköpingsbandet inom doom metal turnerar såväl i Sverige som utomlands. I den långa intervjun får tittaren ta del av sångarens och låtskrivarens Thomas väg till musiken. Genomgången av hur bandmedlemmarna kommer och slutar visar samtidigt hur svårt det är att få musikerlivet att gå runt ekonomiskt.

Intressant är också att se uppvärmningen inför en spelning. Samtidigt visar filmklippen från konserten att även om publiken är hängiven så är den inte så stor som den borde vara.

– Jag hade länge velat göra något med Thomas och att han kämpar för sin musik. Det är ingången, förklarar Andreas Lundholm efter visningen.

Filmaren är öppen med att han inte är nöjd med slutresultatet. Han hade velat få djupare diskussioner med sin intervjuperson. Med lite omklippning har filmen en given målgrupp.

 

Thomas – Icke-Tvivlaren
Musikerporträtt. Andreas Lundholm söker efter Year of the Goats bandledare Thomas Sabbathis drivkrafter.

 

Spelfilmen Nu är en charmig feel good med budskapet att följa sina drömmar. Den ena personen efter den andre får ett hemligt budskap som får hen att våga. Roligast är bankdirektören som lycklig och nöjd tar ett dåligt avlönat jobb i en mer kreativ bransch.

Budskapet berör. Och just ett sådant steg ut i det osäkra tar de fjorton eleverna efter året på Filmskaparlinjen, där de fått pröva på alla moment inom filmskapande.

– Jag visste inte vad jag ville men nu vet jag att jag vill arbeta som filmfotograf, säger Maia Persson.

– Jag vill kunna äga min utrustning och göra vad jag vill, säger Elois Harison, som en gång började med Marieborgs teaterlinje och sedan gått en filmskådespelarutbildning på annan ort men återkommit till Marieborg.

– Jag vill kunna göra allt inom film, så att jag kan vakna med en idé mitt i natten och sedan börja jobba med den nästa morgon, avslutar Tony Vepsä.

Vill de så är de välkomna tillbaka för ännu ett års studier. Marieborgs folkhögskola startar ett fristående fördjupningsår inom manusskrivande, regi och produktion.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin samt filmstillbilder ut produktionerna

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

MARIEBORGS FILMSKAPARLINJE Norrköping

Våren 2017
Slutprojekt & dokumentär
Film

SLUTPROJEKT
Kameleonten 15 min
Thriller
Hussein Darweesh och Eloi Harison

För en annan 25 min
Vänskapsdrama
Sam Rezai, Sandra Eriksen, Robert Nilsson, Rafa Manda, Jimmy Siljelind, Manfred Askeljung

Nu 15 min
Feel good-dröm
Tony Vepsä, Carro Jacobsson, Maia Persson

DOKUMENTÄR
Stjärnor 12.20 min
Personporträtt – Tilda
Sandra Eriksen, Hussein Darweesh, Tony Vepsä

Thomas: Icke-tvivlaren 37 min
Personporträtt – Thomas
Andreas Lundholm

LÄNKAR
Marieborgs filmskaparlinje hemsida Facebook
Cnema hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.