• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ofärdiga idéer på Gusums bruksmuseum


Lyxpryl. Idéritningarna till ljusstakar som aldrig blev verklighet hänger på väggen. I förgrunden översta delen av en praktfullt utsmyckad elektrisk ljusstake som fick liv. Ingår i sommarens utställning ”Produkter som aldrig blev av” på Gusums Bruksmuseum.

 

Det går inte att räkna dem alla…..

 

GUSUM/VALDEMARSVIK De blev aldrig verklighet. Först ska det sägas att mycket tillverkades på Gusums bruk genom århundradena. Från kanoner till knappnålar, från ljuskronor till blixtlås.

Sommarens specialutställning på Gusums Bruksmuseum visar skisserna på det som stannade på ritbordet.

Häktor och hyskor till korsetter, korkskruvar till parfymflaskor, bestick och ljusstakar, lampetter och gigantiska ljuskronor. Och så förstås blixtlås i olika material och former.

Det är ingen idé att ens försöka räkna upp allt som finns samlat i Gusums Bruksmuseum. Museet ligger lite vid sidan av Stora vägen, som i det här fallet är E 22:an. Men det har ändå blivit ett omtyckt utflyktsmål.

 

Anne-Marie Fredriksson guidar bland sevärdheterna i Gusums bruksmuseum. Ett intressant och roligt uppdrag tycker hon.
Kunnig. Anne-Marie Fredriksson guidar bland sevärdheterna i Gusums bruksmuseum. Ett intressant och roligt uppdrag tycker hon.

 

– Det saknas inte besökare, särskilt inte under sommarmånaderna, försäkrar Anne-Marie Fredriksson, som är anställd som guide på muséet sedan 2002.

– Det kommer ofta grupper hit med buss. Då får de guidning bland alla rariteterna plus, om så önskas, en halvtimmes filmvisning om Gusums bruks uppgång och fall.

Historien började redan 1653 då man anlade ett kanongjuteri på platsen. En plats som var väl vald. Där fanns skog och där fanns Gusumsån med vattenfall. Bruksägarna, liksom föremålen som tillverkades, har växlat under åren. År 1707 började man tillverka knappar, spännen och andra småartiklar i mässing.

1742 startades en knappnålsfabrik som sysselsatte 200 personer. Knappnålar förblev en viktig produkt fram till 1800-talet. Samtidigt drevs även en knivfabrik där man tillverkade knivar och gafflar i 150 olika modeller. 1810 satsades det på ett väveri för järn- och mässingsduk och så småningom tog tillverkningen av ljusstakar och ljuskronor fart.

 

Handkraft krävdes till äldre tiders bockmaskin för hårnålar
Utan elektricitet. Handkraft krävdes till äldre tiders bockmaskin för hårnålar.

 

När den perioden var över började tillverkningen av blixtlås. Just blixtlåsen har blivit det som mest förknippas med bruket. Gusums bruk var först med att tillverka blixtlås i Sverige, man fick patent 1931. Men konkurrensen hårdnade och priserna på råvaror steg. Detta tillsammans med att ägare och bruksledning misskötte brukets ekonomi gjorde att det försattes i konkurs 1988.

Själva bruksbyggnaden stod länge kvar i Gusum, utsatt för förfall och vandalism. Nu är den riven. Men samhället, som tillkom tack vare Bruket, lever kvar. Och nu finns Bruksmuseet, som drivs av en stiftelse, och som är väl värt ett besök.

 

Daniel Carlsson var till yrket konstindustriell mönsterritare. i Gusums Bruksmuseum finns många av hans ritningar. Bland annat dessa som visas på sommarens utställning Produkter som aldrig blev av.
Daniel Carlsson var till yrket konstindustriell mönsterritare. I Gusums Bruksmuseum finns många av hans ritningar.

 

Just nu visas även en sommarutställning med titeln ”Produkter som aldrig blev av”. 400 olika produkter tillverkades under tiden 1881 till 1920 men 18 av ritningarna till olika föremål, ljusstakar, brevställ, serveringskannor, bordslampor med mera, kom aldrig att tillverkas. Det är de ritningarna som nu visas på en skärmutställning.

Bruket hade flera mönsterritare, dåtidens designers, knutna till sig på den här tiden. De gjorde ofta sina idéritningar i naturlig storlek, utan angivna mått. Sedan var det upp till ansvarig verkmästare att omsätta det hela i föremål.

De flesta ritningarna som visas på utställningen är gjorda av Daniel Carlsson som var Gusums bruks mest anlitade designer under den här tiden.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto:Boy Svedberg

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

GUSUMS BRUKSMUSEUM Valdemarsvik

15 juni – 31 augusti 2017
Produkter som aldrig blev
Säsongsutställning

LÄNKAR
Gusums Bruksmuseum hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.