• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Surrealistisk skrällblues med Bob Log III (recension)


Astronautblues? Knappast. Ur Bob Log III:s klanglåda sprang skitig blues från helvetet. Den amerikanske artisten gästade Arbis i tisdags.

 

Han äntrar scenen och sparkar loss

 

RECENSION/NORRKÖPING Ett otyglat halvakustiskt monster.  Bob Log III ställde upp gummibåten och äntrade Arbis scen i tisdags. Man förstår att han spelar ensam – inget kompband skulle kunna följa alla dessa tempobyten.

På scenen står en orange gummibåt uppställd som en jättelik gravsten, eller kanske som en obelisk. En liten trumma står där framför. Förväntan är som elektricitet i luften bland publiken, som sitter på stolar och soffor i salen.

Plötsligt skränar en gitarr mot bakgrundsmusiken, dissonant och kaxig. Samtalssorlet upphör. Det står utan förvarning en man i motorcykelhjälm mitt i lokalen. Publikkontakt.

 

Bob Log III
Internsamtal. Bob Log III kommunicerar genom den gamla telefonluren.

 

Så äntrar han scenen och sparkar loss. Ja, det är rätta ordet. Till höger fot är kopplat en liten bastrumma. En tamburin är fastsatt på den, för skränighetens skull. Vänster foten jobbar med en hi-hat, också den med en extra tamburin. Dessutom har foten tillgång till en digital trumpedal. Det är smått förvånande hur han får så lite att låta så mycket. Och då har jag inte nämnt gitarren…

Den är ett halvakustiskt monster som låter helt otyglad. Ur klanglådan springer en blues från helvetet. Den hostar och harklar, stannar upp och får ny fart. Man förstår att han spelar ensam – inget kompband skulle kunna följa alla dessa tempobyten. Är det en ny låt nu? Nej, nu tog den fart igen.

Att limma fast en uppochnervänd telefonlur på hjälmvisiret och sjunga genom den är… innovativt. Fast det gör ju att man inte uppfattar texten något vidare. Även om jag har dom flesta av hans skivor hemma så är jag helt ställd. Men när han talar till publiken mellan låtarna hör man (nästan) vad han säger.

– I want you to put all your air between my legs!

Jaha, han vill vi ska blåsa upp ballonger och lägga upp på scenen. Det var alltså ingen fräck antydan (jodå). Sedan stampar han på dem och använder dem som extra perkussion. Vi är också välkomna att delta.

– Is there anyone who thinks I earned a beer?

Det är också en antydan. Håkan Lind från ett lokalt bryggeri finns i publiken och hörsammar detta med en egentillverkad brygd med sugrör. Hjälmen får Bob Log III att se ut som elefantmannen, men det går inte att använda luren som snabel.

– I want to wish Isak a happy birthday!

Det fungerar också bra för att få dricka. Isak är förstås Isak Wernhoff, vd för Arbis, som mycket riktigt fyller år. Det tar bara ett par sekunder för honom att uppenbara sig på scenen med ett glas champagne åt artisten.

 

Bob Log III
Födelsedagsfest. Isak Wernhoff, Arbis VD, deltog från scenen i en låt.

 

Sedan händer något egendomligt. Jag hade flaggat för att han inte skulle spela den kvinnoförnedrande I want your shit on my leg, men det gör han. Men vis av att man inte går iland med att be vackra kvinnor sätta sig på hans ben i detta feministiska Sverige ber han ”anyone who wants” komma att sätta sig. Varpå Isak, som är på väg ner från scenen, gör helt om och tar plats. Det blir en surrealistisk syn, och Bob Log III mumlar fram texten.

Inte heller skulle han spela Boob Scotch, hade jag förutsagt. Men det gjorde han, även om de flesta antagligen inte märkte det. Det förekom inga nakna kvinnotuttar som doppades i hans whiskyglas, utan återigen mumlar han (här i presentationen):

– Everyone can put their boob in their drink and give it to the person next to you.

Totalt obegripligt, om man inte vet. Alla låtar skulle förresten kunna heta Freight Train eller något liknande. Det är slamrigt och på väg mot urspårning, men lyckas ändå hålla sig kvar. Och hans gitarrspelande är unikt. Vad som kan låta som kaos är väl inövat och totalt kontrollerat.

Jag kommer att tänka på Lightnin’ Hopkins, som inte heller var så noga med att hålla sig till bluesens 12 takter varje vers. Men här låter det som att en sinnessjuk Frank Zappa har ett finger med i spelet. Att han aviserar en låt som danslåt får ingen att resa sig upp. Tur det, det kunde ha lett till benbrott.

 

Bob Log III
Publikkontakt. Efter konserten gjorde Bob Log III high five med alla i publiken.

 

Jag sitter och begrundar hans nya guldfärgade jumpsuit och tillika nya guldglittriga hjälm (och tänker att det måste gå bra för honom nu), när han kliver ner från scenen och kommer mot mig. Hjälp! Vad är det han vill? Jaha, han ville bara göra en high five. Sedan går han runt och gör det med alla i salongen. Publikkontakt!

(Men någon båttur på den allt för fåtaliga folkmassan blev det inte denna tisdag.)

© Text: Michael Strandhed
© Foto: Human Golmohammadi och Michael Strandhed

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

ARBIS Norrköping

13 juni 2017
Bob Log III
Publik: ca 50
Arr: Arbis bar & salonger och Skrikhult Produktion

LÄNKAR
Bob Log III hemsida
Arbis hemsida Facebook FB-evenemang
Inkorrekte Bob Log III till Arbis ikväll notis Kultursidan.nu 13/6 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.