• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Cirkusslottet lyfter på tältduken i Finspång

Finsk-fransk cirkushumor. Mad in Finland är huvudakten i festivalen Cirkusslottet som hålls denna vecka i Finspång.

 

”Nycirkusen tänjer på gränserna”

 

FINSPÅNG Sverige har fått en nycirkusfestival. Cirkusslottet i Finspång blir värd för cirkusartister från Sverige och andra länder denna vecka. Samarbetet med Östgötateatern och Region Östergötland ska sprida cirkuskonsten till hela länet, nu och framöver. Kreativitet och glädje är nyckeln till framtiden.

Som en förridare med vajande fana har Ŝanĝo – en cirkus på väg tuffat runt i Östergötland under sommaren, ett cirkusprojekt inom Östgötateaterns ram. En brun liten husvagn med grönt tak som stannat till lite överallt. Artisternas roliga, vemodiga, hisnande eller gåtfulla nummer har samtidigt gett en inblick i vad nycirkus kan vara – cirkus med en berättelse bortom det skickliga. Det var alltså till Finspång som Ŝanĝo varit på väg hela tiden.

Hit kommer nu flera andra cirkuskompanier med franska Galapiat Cirque i spetsen, som ger föreställningen Mad in Finland varje dag under festivalen. De sju kvinnliga cirkusartisterna är nämligen allihop från Finland, och har skapat en lekfull och humoristisk familjeföreställning om myterna om hur finländare är.

 

Lars Wassrin och Eva Lundgren Stenbom
Cirkusslottets idégivare Lars Wassrin tillsammans med projektledaren Eva Lundgren Stenbom.

 

– Nycirkusen tänjer på gränserna för vad cirkus är, sade Lars Wassrin, kulturutvecklingschef i Finspång, när Cirkusslottet presenterades i våras.

Det är han som står bakom idén med en nycirkusfestival i Finspång. Lars Wassrin har ett förflutet inom Cirkus Cirkör, Sveriges ledande nycirkus, och därmed erfarenheten av internationella cirkusfestivaler i andra länder. Till veckans pilotprojekt har han fått med inte bara cirkusaktörer utan även viktiga samarbetspartners.

Som att Siemens ställer upp med mark för festivalen. Både Slottsparken och Bruksparken kommer att användas till cirkusaktiviteter med och för Finspångsbor och besökare. Hit kommer fritidsgården Hörnan som för andra sommaren i rad turnerat med sin husvagn i kommunen. Här finns utrymme för att själv prova på.

Men föreställningarna är förstås själva kärnan. Spanske artisten Alexander Weibel-Weibel ger föreställningen Breaking Point, som han utvecklat som sitt masterprojekt på Dans- och cirkushögskolan.

– Jag leker med begreppet spänning, sade han och monterade upp en lina av papper och testade vad som får materialet att brista först, eld eller vatten.

Cirkusen ska inte bara komma till Finspång. Den ska växa och sprida sig ut över länet genom ett treårigt regionalt projekt. Regionutvecklingsnämnden står för arrangörsgaranti. Politikern Anita Jernberger, L, är ordförande i nämnden.

– Kultur är den yttersta spetsen i samhället, demokratins murbräcka. Det skulle komma mycket mer glädje i klassrummen om kulturen kommer in, säger hon, även om påpekar att skolorna inte är Region Östergötlands ansvarsområde.

 

Inte nudda golv
Kompani Tofs barn- och familjeföreställning Inte nudda golv ges också som skolföreställning i veckan.

 

Den här veckan är det i alla fall Finspång som gäller. Missa inte svenska Kompani Tofs, som gav sin fina barnföreställning Inte nudda golv i Norrköping tidigt i vintras. Norrköpings Ungdomscirkus ger Resan. Dessutom visar bolltrollare och humoristen Victor Rubilar, Argentina, sin skicklighet med fotbollen.

En dag avlägger Tjåsa Gusfors visit med sina Giant Puppets Isdrottningen och Eldkonungen, ett värdigt par som väcker uppseende. Och visst kilar Musen Molly från Teater Pelikanen omkring på gator och torg.

– Flera kvällar avslutas med en eldshow, lovar Lars Wassrin.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Kai Hansen och Alexander Weibel-Weibel/Cirkusslottet

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

SLOTTSPARKEN/BRUKSPARKEN Finspång

23 – 27 augusti 2017
Cirkusslottet

Nycirkusfestival

Arr: Finspångs kommun, Östgötateatern, Region Östergötland, Siemens, Kulturrådet

Mad in Finland
Franska kompaniet Galapiat Cirque med sju kvinnliga cirkusartister från Finland. Familjeföreställning om människors myter och klichébilder av att vara från Finland.
23 – 26 augusti kl. 19.00
27 augusti kl. 18.00
Artist talk 24/8 kl 20.30
Biljetter

Breaking point
Linartisten Alexander Weibel-Weibel, Spanen, prövar flera ”omöjliga” material att gå på, däribland papper och fiskelina.
26 augusti kl. 14.00
27 augusti kl. 13.00
Biljetter

Inte nudda golv
Barnföreställning med Kompani Tofs, klossar och luftakrobatik.
26 augusti kl. 15.30
27 augusti kl. 14.30
Fri entré

Ŝanĝo – en cirkus på väg
Östgötateaterns utomhusföreställning med artister från Sverige, Marocko, Danmark och Frankrike.
25 – 26 augusti kl. 17.00
27 augusti kl. 16.00
Fri entré

Victor Rubilar
Femfaldig världsrekordhållare, fotbollsjonglör och komiker från Argentina. Bolltrollande kombineras med underhållande dans, akrobatik och humor.
26 – 27 augusti kl. 11.00
Fri entré

Eldshow
Dansant gästspel i vattnet utanför Slottsparken med två eldartister från Eldgruppen Fae, Göteborg.
25 – 26 augusti kl. 21.00
Fri entré

Övrigt
• Skolföreställningar
• Hörnan on Tour
• Prova på
• Festivalfilial på biblioteket
• Cirkuspyssel
• Clowner utan gränser visar film
• Giant puppets med Tjåsa Gusfors
• Musen Märta spelar boll med teater Pelikanen
• Filmen The Walk

LÄNKAR
Cirkusslottet info  Facebook
Ŝanĝo – en cirkus på väg i sommarlänet recension Kultursidan.nu 19/5 2017
Kompani Tofs nuddade aldrig golvet recension Kultursidan.nu 23/2 2017

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.