• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fanfar för Söderköpings kulturpristagare


Inte alla uppvaktas med trumpetfanfar av kommunens nytillträdda kulturchef. Men Mats Gripenblad ställer gärna upp.  Han var Karl-Gunnar Främbergs elev i mellanstadiet i Östra Ryd. 

 

Materialpengar och notskåp

 

SÖDERKÖPING En fanfar på trumpet fick årets två mottagare av Söderköpings kommuns kulturpris och kulturstipendium. Fanfaren blåstes av  ingen mindre än kommunens nytillträdda kulturchef Mats Gripenblad.

Utmärkelserna delades ut i söndags i Östra Ryds kyrka. Glada mottagare var kyrkomusikern Karl-Gunnar Främberg och konstnären Tone Linghult.

 

Tone Linghult
Konstnären Tone Linghult fick kommunens  kulturstipendium för år 2017. Det utdelas till unga lovande kulturutövare i Söderköpings kommun. Nästa månad ställer hon ut i Rådhusgalleriet.

 

Tone Linghults kulturstipendium bestod av en check på 5 000 kronor.

– Välkomna pengar som  huvudsakligen kommer att gå till material, säger hon.

Tone Linghult får sitt stipendium  för ”sitt konstnärliga, undersökande och gränsöverskridande konstnärsskap där hon kombinerar olika material med olika ljussättningar.”

Kulturstipendiet delas ut som uppmuntran till en ung lovande kulturutövare i kommunen. Tone Linghult är 24 år. I oktober ställer hon ut på Stinsen i Söderköping.

– Då kommer jag att visa mest glas men kanske även någon ljusinstallation, säger hon.

Tone Linghult bor nu i Stockholm och studerar vid Konstfack. Hon har tidigare varit BlandArts ungdomsutställare på Galleri Rådhuset, men har också visat sin konst i Norrköping.

 

Tone Linghult och Karl-Gunnar Främberg
Notskåp. Tone  Linghult och Karl-Gunnar Främberg fick kommunens kulturstipendium respektive kulturpris vid en ceremoni i Östra Ryds kyrka på söndagen.

 

Karl-Gunnar Främberg tilldelades kulturpriset ”för sitt utmärkta och mångåriga musicerande både inom den profana och sakrala musiken”. Han har varit verksam i Östra Ryd i 43 år som skolkantor,  en kombinerad tjänst som mellanstadielärare och kyrkomusiker.

Under årens lopp har Kalle, som han allmänt kallas, glatt många kyrkobesökare med sin spelglädje. För att inte tala om alla skolelever som har inspirerats av hans kunnande under åren.

En av dessa elever var Söderköpings kulturchef Mats Gripenblad, som tillträdde sin tjänst för tre veckor sedan. Närmast har han arbetat på Kulturskolan i Norrköping i många år. Mats Gripenblad är uppvuxen i Gårdeby och gick i skolan i Östra Ryd. Nu var han på plats i kyrkan i söndags med sin trumpet. På den blåste han en fanfar för sin gamla lärare och tillsammans framförde de också en sats ur Joseph Haydns Trumpetkonsert.

Därefter visade Karl-Gunnar Främberg vilken utmärkt musiker han är genom att spela flera stycken både på piano och orgel. Avslutningsvis lät han också publiken lyssna till kyrkans barockorgel, en raritet från 1700-talet.

Priset till kulturpristagaren är olika från år till år men utformas alltid av en lokal konstnär eller hantverkare. I år hade juryn valt ut ett skåp av Lars Malm som passande nog var prytt med nottecken.

– När jag fick telefonsamtal från Inga-Lill Östlund som är medlem i juryn, trodde jag att hon ville ha tips på lämpliga pristagare till stipendiet. Och så är det jag själv som får kulturpriset, säger Lars-Gunnar Främberg och ser väldigt nöjd och glad ut.

© Text: Bibi Friedrichsen

© Foto: Boy Svedberg

ÖSTRA RYDS KYRKA Söderköping

3 september 2017
Söderköpings kommuns
Kulturstipendium och Kulturpris
Mottagare: Tone Linghult och Karl-Gunnar Främberg


LÄNKAR
Söderköpings kommun kultur-fritid hemsida
BlandArt med 3 nya medlemmar och glas recension Kultursidan.nu 29/3 2017
Tone Linghult och Alba Nyblad i ljuset reportage Kultursidan.nu 7/6 2017
Dubbeltydiga Tone Linghults skugglek reportage Kultursidan.nu 4/2 2015

Bookmark the permalink.

One Response to Fanfar för Söderköpings kulturpristagare

  1. Pingback: Tone Linghults varma BLÅ på Stinsen (recension) – KULTURSIDAN.nu