• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Globala veckor: Being White på Kameleont


Solbrända barn. De engelska texterna på bilderna berättar om behovet av solskydd i form av solkräm och täckande kläder.

 

”Visar hur olika förutsättningar vi har”

 

NORRKÖPING Den livsfarliga vita huden. Under Globala veckorna visar Galleri Kameleont dokumentärfotoutställningen ”Being White”. Utställningsproducenten Eva Lundgren Stenbom har i flera år engagerat sig för personer med albinism i Afrika.

Affischbilden är ljuvlig, en baby i en ung kvinnas armar. Hennes hy signalerar det djupa Afrika, babyn är ljushyllt, ljuslockig. Barnet har albinism, en genetisk avvikelse som gör att huden saknar pigment som skyddar mot solens strålar.

 

Being White
Varning för känsliga. Några av fotografierna visar stympade barn och vuxna. Därför skyddas många barn i läger.

 

Tjugo bilder ingår i utställningen som Eva Lundgren Stenbom och galleristen Sahar Burhan spikar upp på väggarna. De visar olika sidor av att leva med albinism. Mest handlar det om den livsfarliga vita huden. Huden som blir så bränd av Afrikas starka sol att den får sår, hudcancer.

Men också hur utsatta många personer blir för en oförstående omgivning där det i värsta fall leder till stympning och mord. Därför skyddas många barn och unga i internatskolor som mer liknar fångläger.

– För min del är det ett konstant aktuellt ämne jag alltid bär med mig. Jag har blivit så involverad i frågorna att jag inte släpper det, säger Eva Lundgren Stenbom.

Hon presenterade sin idé för Sahar Burhan som nappade, det är ”bra för galleriet med olika typer av utställningar”. ”Being White” hänger på Galleri Kameleont under de Globala veckorna i Norrköping.

– Utställningen visar hur olika förutsättningar vi har. Det är många i Sverige som har albinism men det ju ingen som tänker på det, påpekar Eva Lundgren Stenbom.

 

Being White
Bakom galler. En del barn skyddas från en omgivning som tror att deras kroppar är magiska. Men föräldrarna får inte vara med.

 

I Tanzania, där merparten av bilderna tagits av olika fotografer knutna till organisationen Under the Same Sun, är det värst långt ute på landsbygden. Människorna där är extremt fattiga, att skydda sig mot solens strålning är nästan lika omöjligt som att skydda sig mot en bygranne som lockats av en ”häxdoktors” löften och smyger in med en machete om natten. Fingrar, en hand, en hel arm torkas och blir till ”magiska” amuletter.

– Det kan ge en förmögenhet för förövaren. Men det skulle inte vara så om inte de rika köpte amuletterna, till och med politiker, säger Eva Lundgren Stenbom.

Vid söndagens vernissage ordnas ännu en utställning. Eva Lundgren Stenbom säljer nämligen föremål som tillverkats i Tanzania. Pengarna går till organisationen Under the Same Sun som arrangerar en fem månader lång informationskampanj runt om på landsbygden.

– Kunskap om vad albinism är behövs. Om människor har kunskap så kan de göra rätt.

Sista utställningsdagen visas filmen The Inner Struggle, ett Norrköping-Tanzanianskt filmprojekt. Eva Lundgren Stenbom producerade och Måns Ahlin regisserade på plats i Tanzania.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

GALLERI KAMELEONT Norrköping

19–30 november 2017, vernissage 19/11 kl 14
Being White
Dokumentärfotografi om albinism
Arr: Eva Lundgren Stenbom

30/11 kl 18.30
The Inner Struggle
Filmvisning

LÄNKAR
Albinism Wikipedia
Under the Same Sun hemsida
Galleri Kameleont hemsida Facebook FB-evenemang
Viktigt budskap i The Inner Struggle recension Kultursidan.nu 3/3 2016
Urpremiär för filmen The Inner Struggle reportage Kultursidan.nu 1/3 2016
Evas tre ord skapar en bättre värld reportage Kultursidan.nu 6/2 2014

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Globala veckor: Being White på Kameleont

  1. Pingback: Eva Lundgren Stenbom på Kameleont – KULTURSIDAN.nu