• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kulturrådets bidrag stärker Verkstad


Verksamhetsledare. Anx Kupiainen är både glad och stolt över att Verkstad konsthall fått fördubblat stöd från Kulturrådet.

 

Vill gärna flytta till Hallarna

 

NORRKÖPING Dubbelt upp. Verkstad Konsthall får under nästa år 250.000 kronor från Kulturrådet, en fördubbling mot tidigare år. Pengarna ska räcka till lite mer av allt. Dessutom siktar galleriet på att flytta från Kungsgatan.

Verkstad Konsthall får under nästa år 250.000 kronor från Kulturrådet. Det är fördubbling mot tidigare år. Totalt har Kulturrådet höjt sina bidrag med tre miljoner till landets utställningsarrangörer inom bild och form. De har som mål att de statliga kulturpengarna ska få större spridning i hela Sverige.

Verkstad konsthall är den enda utställningsarrangören i Östergötland som får verksamhetsbidrag från Kulturrådet.

Hade ni räknat med att få den här höjningen?

– Vi hade en liten föraning om att det skulle kunna gå lite bättre. Vi hade besök av Kulturrådet förra året för första gången, då vi visade vad vi gjorde, berättar Verkstad konsthalls verksamhetsledare Anx Kupiainen.

– Det här känns verkligen som ett erkännande! Att vi har fått höjd finansiering är en följd av det gedigna program av hög kvalitet som vi har upprätthållit under många år. Vi hoppas att det här ska innebära att både kommunen och regionen får upp ögonen för vår verksamhet och höjer våra medel.

Anx Kupiainen, som även är konstnär, har i dag en tjänst på 20 procent. Det höjda bidraget kommer bland annat att kunna utöka verksamhetsledartjänsten på Verkstad konsthall.

– Det är upp till styrelsen att bestämma. Målet är att ha en 50-procentig tjänst.

Verkstad får även bidrag från kommunen, för kommande halvår med 60.000 kronor. Från Region Östergötland får Verkstad inte något driftbidrag, däremot kan regionen stötta enstaka projekt.

 

Verkstad Konsthall
Kvartersgalleri. Under årens lopp har Verkstad flyttat runt i fastigheten, från källare till vind i hörnet av Kungsgatan och Kvarngatan.

 

Verkstad konsthall som genom åren flyttat runt i kvarteret vid Kungsgatan och Kvarngatan kan vara på väg att lämna sin nuvarande adress. Lokalen togs häromåret över av en förening som upplåtit utrymmet för Verkstad i samband med utställningar.

– Vi förhandlar med Hallarna om att vara där. I och med att Kungsgatan blivit upprenoverat har det tagit en stor del av budgeten, säger Anx Kupiainen och fortsätter:

– Om vi har verksamhet över längre tid blir det ändå billigare i Hallarna. Där finns en stor förrådslokal som inte utnyttjas till sin fulla potential. Den ligger i markplan och skulle vara perfekt för annan verksamhet.

Det höjda statsbidraget gör att utställande konstnärer kan få bättre ersättning. Antalet utställningar ökar inte, det görs några per termin. Däremot räknar Anx Kupiainen med fler aktiviteter som både kan vända sig till konstnärer och utåt mot en konstintresserad publik.

– Det blir workshops och screenings. Verkstad har jobbat mycket med nätverkande tidigare. För två år sedan bjöd vi in konstnärer från Ukraina och Sverige till en workshop som avslutades med screening, då konstnärerna berättade om sina verk. Där brukar vara en del som är öppen för allmänheten.

 

Ulrika Sparre på Verkstad
Onyttig? Ulrika Sparres skyltar hittas centralt på Hospitalsgatan just nu. De korta texterna väcker frågor som både kan handla om konsten och om människan och livet självt.

 

Just nu genomför konstnären Ulrika Sparre I Am Your Only Answer, en utomhusutställning med textade skyltar i centrala Norrköping. Härnäst i februari görs en installation med Mathias Josefson som både är konstnär och kompositör.

– Han gör starka och subtila verk. Han har pratat om att göra en konsert vid vernissagen men det är inte riktigt bestämt ännu, säger Anx Kupiainen.

Längre fram i vår kommer bröderna och konstnärerna Sebastian och Christoph Mügge, som är verksamma både i Tyskland och i Sverige. De ska skapa en stor installation, ett skyddsrum som byggs upp i stor skala och är fullt av detaljer.

– De bygger av saker som de hittar. Projektet handlar om att vi är osäkra och rädda, mer benägna att bygga gränser än broar. Vilka blir innanför och vilka blir utanför?

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Nils-Göran Tillgren

LÄNKAR
Verkstad hemsida Facebook
Ulrika Sparre silar orden i Julhandeln reportage Kultursidan.nu 8/12 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.