• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Moa Martinson scen 2 på nyårsafton


Nyårsfirande både då och nu. Över 150 statister ställde upp när Maj Wechselmann filmade på nyårsaftonen.

 

Rikast först i ledet och fattigast sist

 

NORRKÖPING Året 1899 går mot sitt slut. Ett nytt århundrade väntar. 118 år senare firar Norrköpingsborna det nya gamla året, sjunger nationalsången och lyser med facklor. Över 150 statister klädde upp sig för filminspelning när Maj Wechselmann spelade in ännu en masscen till filmen om Moa Martinson.

Filmskaparen Maj Wechselmann spelar in en film, ett dokudrama, om författaren Moa Martinson som växte upp i Norrköping som dotter till en ylleväverska. Filmen produceras i första hand för SVT:s K special, men kan komma att göras i en längre version för biografer. Filmens titel är redan bestämd: Moa Martinson – landsmodern.

I oktober spelades en stor scen med textilarbetare, mest kvinnor och barn, in i Norrköpings Industrilandskap. På nyårsaftonen var det dags igen för nästa stora filminspelning.

 

Sverker Wadstein
Finjustering. Sverker Wadstein får hjälp med rocken.

 

Över 150 Norrköpingsbor samlades vid lunchtid på Arbetets Museum.  Laxholmskällaren förvandlades till stor och trång omklädningssal med mängder av kläder och hattar från tiden runt år 1900. Intresset för att vara statist var stort och alla åldrar fanns representerade.

Med höga hattar för herrar och stora hattar för deras hustrur samt varma ytterplagg förvandlades statisterna till tämligen välbärgade Norrköpingsbor från slutet av 1800-talet och framåt. Maj Wechselmann sågs själv gå omkring och justera små detaljer i klädseln.

Inspelningen av scenerna gjordes i trappan vid Stadsmuseets innergård i närheten av Bergsbron. Statisterna fick både sjunga nationalsången och lysa upp med facklor. Rikast först i ledet och fattigast sist.

En annorlunda inledning på nyårsfirandet!

© Text & foto: Sven Åke Molund

STADSMUSEET Norrköping

31 december 2017
Filminspelning
Regi/produktion: Maj Wechselmann
Statistansvarig: Carina Perenkranz
Kostym: Agneta Skarp

LÄNKAR
Statera i Maj Wechselmanns Moa-film reportage Kultursidan.nu 16/8 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Moa Martinson scen 2 på nyårsafton

  1. Pingback: Moa Martinson-film upprättar kvinnor – KULTURSIDAN.nu