• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lekfull skaparkraft fyller Stines kvarn

En nästan genomskinlig skulptur i alabaster gör sig fint i kvarnens fönster. Skapare Magnus Ringborg.
En nästan genomskinlig skulptur i alabaster gör sig fint i kvarnens fönster. Skapare är Magnus Ringborg, en av de många som ställer ut i Stines kvarn i juli.

 

Skrotskulpturer och stickat livsträd

 

VALDEMARSVIK Ett stickat Livets träd, kvinnohuvuden i sten som hämtats från Indien, gamla spetsar omvandlade till gracila tavlor , fiskar i alla former och mycket mer. Massor av skaparlust och lekfullhet finns med i sommarens konstutställning i Stines kvarn i Ämtöholm, Valdemarsvik. Utställningen, där femton konstnärer deltar, invigdes i lördags.

 

Pija Johansson framför sitt stickade Livsträd.
Pija Johansson framför sitt stickade livsträd Yggdrasil.

 

I ett rum visar Pija Johansson Yggdrasil, (Livets träd i den nordiska mytologin). Trädet vårdas av de tre nornorna Urd, Verdandi och Skuld. Det speciella med konstverket är att det är stickat.

– När jag hade stickat tillräckligt många tröjor och mössor tröttnade jag på det och ville tillverka något annat. Så kom bl a Yggdrasil till, säger Pija Johansson.

På väggarna i samma rum visar Jan Berge sina Skrotskulpturer. Han har också lagt ett konstverk av olikfärgade klossar på golvet. Ett rörligt konstverk som den som har lust får omskapa efter eget behag.

Magnus Ringborg visar skulpturer i olika material. Förutom de kvinnohuvuden som han skapat i sten, hämtad från Indien, gör han figurer i exempelvis trä. Ett gäng  träskulpturer föreställer figurer ur den italienska commedia dell´artetraditionen.

 

Kollografi. My G. Eriksson har förvandlat gamla spetsar till konst.
Kollografi kallas bildtekniken. My G. Eriksson har förvandlat gamla spetsar till konst.

 

My G Eriksson ställer ut för första gången i Stines kvarn. Hon berättar att hon har bott i Vadstena, i det så kallade Spetsträsket, i 40 år. Men det var när hon fick spetsar av sin mormor som hon inspirerades att göra konstverk av dem.

– Det finns så mycket gamla spetsar, säger hon. På varenda loppis kan man komma över spetsar och knypplade eller virkade dukar och de kostar nästan ingenting.

Det finns tyvärr inte utrymme att nämna alla sommarens utställare. Jag kan bara säga: Det är väl värt att ta sig till Stines kvarn även om vägen är smal och slingrig.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Stine Hee  tillsammans med en av sina sagofigurer. Den här föreställer häxan Baba Jaga.

STINES KVARN, EMTÖHOLM Valdemarsvik

14 – 29 juli 2018 kl 13-16

Konstutställning
Arr: Stine Hee/ Konst- och kulturföreningen Hållplats

MEDVERKANDE KONSTNÄRER
Jan Berge
Dagmar Edberg
Stellan Ekegren
Kerstin Eneström
My G. Eriksson
Veronica Granberg
Berit Hammarbäck
Stine Hee
Pija Johanson
Lovisa Lesse
Mika Liffner
Eyad Mardini
Johnny Palmborg
Bodil Petersen
Magnus Ringborg
Åsa L Winterqvist

PROGRAM
27 juli kl 14
Sagor vid bäcken
Stine Hee

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.