• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Harrie Liveart först ut i Rejmyre Art Lab

Saija Kassinen och Meri Linna utgör Harrie Liveart
Residenter med humor. Duon Harrie Liveart förbereder sitt konstprojekt för Rejmyre Art Lab under juli månad. Själva menar Saija Kassinen och Meri Linna att Harrie Liveart är en hjärna med två kroppar.

 

Konsten öppnar för fler aspekter

 

FINSPÅNG De vill uppmuntra allas idéer. Finska performanceduon Harrie Liveart är först på plan i Rejmyre Art Labs tre år långa konstprojekt ”DeTox – Clean It Up”. Under en vecka samlades åtta konstnärer som var och en arbetar på sitt sätt med de gamla föroreningarna vid glasbruket.

– Vi tycker att konstnärer har sin roll i att beskriva historien och framtiden, förklarar konstnären Sissi Westerberg som är en av ledarna bakom arrangerande Rejmyre Art Lab.

Genom åren har Rejmyre Art Lab bjudit in konstnärer, från Sverige och från länder långt bort, som hämtat inspiration från skogen och från sjön. Resultatet har ofta varit spännande och tänkvärt. Det senaste projektet ”Performing Labour” kretsade kring Reijmyre glasbruk och glasbrukets arbetare.

 

Installation, detalj, av Sissi Westerberg
Installation. Sissi Westerbergs glaslådor är ett sätt att gestalta problemet med den förorenade marken. De glänsande bladen uppe till höger i bilden är overheadbilder av utredningen.

 

Nu är det dags för ”DeTox – Clean It Up” (avgifta – städa upp) som ska pågå under tre år. Under första veckan i juli samlades de konstnärer från Sverige, Finland och Nya Zeeland som knutits till projektet för att lära känna varandra och finna inspiration till sina projekt.

Projektnamnet syftar på det förorenat området bakom glasbruket, där omkring 100 ton förorenad metall deponerats under 200 års tid. Finspångs kommun har låtit utreda problemet och hur det ska lösas. Övertäckning eller bortforsling anses vara lösningen.

– Vi gör vårt eget forskningsprojekt och har börjat sätta oss in i situationen, säger Sissi Westerberg.

Det finns ingen baktanke om att konstnärerna ska göra miljöarbetarnas roll, men konstnärerna Meri Linna och Saija Kassinen som utgör performanceduon Harrie Liveart sätter ord på konstens bidrag till samhällets problem.

– Vi ger utrymme och uppmuntrar människor att tänka själva kring problemet. Föroreningarna påverkar alla, därför kan vi inte förvänta oss att enbart experter ska lösa det. Vi behöver tänka tillsammans.

 

Efter första juliveckan presenterade sig konstnärerna för Rejmyrebor och andra. I mitten ses konstnärerna Mattias Hofvendal och Maddie Leach.
Presentation. Konstnärernas vecka avslutades med ett öppet möte för Rejmyreborna och andra konstintresserade 6 juli. Mattias Hofvendal har samlat in lokala ljud medan Maddie Leach studerar fontänen mellan kyrkan och Coop.

 

Harrie Liveart exemplifierar med ett vattenprojekt de också arbetar med och känner att det ligger nära Rejmyreprojektet. När de beskriver hur naturens vatten renas, förs i rör under marken till toaletter där vattnet smutsas av urin och bajs och sedan först långa vägar till reningsverk får de 1900-talets VA-teknik att låta absurd.

– Varför har våra kroppsliga restprodukter inte ett värde i vårt kretslopp som de hade förr, frågar Meri Linna retoriskt.

Under veckan ledde Harrie Liveart ett rollspel, där de andra konstnärerna skulle föreställa sig att året nu var 2028 och att de på något sätt länge haft ansvar för den förorenade marken. Därmed inte sagt att alla konstnärer råkat välja att vara en människa.

– Det blev ett mycket intressant samtal, säger Meri Linna och lyfter fram att konstnärer är tränade i att tänka i lager, att saker och ting kan innehålla flera olika aspekter.

– Jag höll på att dö av skratt, fortsätter Saija Kassinen som tillsammans med kollegan spelade kommunens representanter.

Humor, säger de två som utgör Harrie Liveart, är mycket viktigt i deras konst. Det ger lätthet och gör att de som berörs av konsten öppnar sig för att tänka vidare kring dess kanske allvarliga ämne.

 

Meri Linna och Saija Kassinen tillsammans med Hasti Radpour
Först ut i Rejmyre i sommar och i höst. Meri Linna och Saija Kassinen tillsammans med Hasti Radpour, vars installation, som kanske kommer att handla om att gömma och att upptäcka, öppnar 1 september.

 

Under den inledande veckan bjöd konstnärerna in varandra till en rad workshops. Ljudkonstnären Mattias Hofvendahl, Linköping, fick gruppen att fysiskt försöka omringa det förorenade området.

Hasti Radpour, också hon från Linköping, fångades av miljökonsultens ord om att täcka över området och fick kollegorna att gömma saker – en lustfylld ritual.

Det ska bli spännande att följa det konstnärliga forskningsprojektet ”DeTox – Clean It Up”. Rejmyreborna och konstpubliken kommer att bjudas in till installationer och utställningar under åren som följer.

Först ut är alltså performanceduon Harrie Liveart som ska tillbringa juli månad i Rejmyre och arbeta fram sitt verk – ”skriva manus” – till presentationen sista lördagen i juli. En månad senare är det dags för Hasti Radpours installation. Sista utställningen för året signeras Frida Hållander, som forskat om arbetets organisation i industriella miljöer.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


REJMYRE HANTVERKSBY Finspång

2018–2020
DeTox – Clean It Up
Konstnärligt forskningsprojekt
Prod: Rejmyre Art LAB

MEDVERKANDE
Harrie Liveart – Meri Linna & Saija Kassinen
Mattias Hofvendahl
Frida Hållander
Maddie Leach
Hasti Radpour
Daniel Peltz & Kristoffer Tejlgaard
Sissi Westerberg

28 juli 2018 kl 14
Harrie Liveart
Performance
Meri Linna och Saija Kassinen

1 september – 2 december 2018
Installation
Hasti Radpour

8 december 2018 – 3 februari 2019
Installation
Frida Hållander

LÄNKAR
Finspångs kommun Markundersökning vid Rejmyre glasbruk
Harrie Liveart – Meri Linna & Saija Kassinen hemsida Facebook FB-evenemang
Mattias Hofvendahl hemsida Facebook
Frida Hållander hemsida
Maddie Leach hemsida
Hasti Radpour info
Daniel Peltz hemsida
Kristoffer Tejlgaard hemsida Instagram
Sissi Westerberg hemsida
Rejmyre Art Lab hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Harrie Liveart först ut i Rejmyre Art Lab

  1. Pingback: Frida Hållander granskar Rejmyre – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Hasti Radpour siktar på nytt i Rejmyre – KULTURSIDAN.nu