• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ny höst med 10-åringen Nyfiken på…

Ordförande Kerstin Svedberg och vice ordförande Marja Bergström
Ordförande Kerstin Svedberg och vice ordförande Marja Bergström presenterar höstens program. Första affischnamnet är Marika Lagercrantz.

 

Teater, människorätt och vargar

 

SÖDERKÖPING Tio år och 140 föreläsare. Föreläsningsföreningen Nyfiken på presenterar höstens nya affischnamn. Först ut är skådespelaren och regissören Marika Lagercrantz. En rad författare kommer men också en barnläkare.

När föreläsningsföreningen Nyfiken på… presenterar höstprogrammet, är det samtidigt ett jubileum som firas. Det har nu gått tio år sedan föreningen startade i mindre skala, till att i dag vara ett välkänt och respekterat inslag i Söderköpings kulturliv. Under perioden har omkring 140 föreläsare besökt föreningen, alltifrån lokala förmågor till rikskända namn.

Hösten inleds den 11 september med skådespelerskan och regissören Marika Lagercrantz som berättar om sitt liv på scen och film. Marika är numera knuten till Östgötateatern och senast såg vi henne i Farmor och vår herre. Vidare i september kommer journalisten och fristadsförfattaren Supriti Dhar att prata om sin kamp för kvinnors rättigheter i Sydasien. Föreläsningen äger rum tillsammans med kulturjournalisten Mats Granberg.

Oktober startar upp med Anna Jörgensdotter, arbetarförfattare från Sandviken. I sin senaste bok, Solidärer kopplar hon ihop spanska inbördeskriget med Gävle, kvinnokamp och Joe Hill.

Senare under oktober kan vi lyssna på den hyllade och omstridde kyrkoherden, Olle Carlsson,  verksam vid Katarina församling i Stockholm. Han kommer att samtala om sin senaste bok, Livsstegen, tolv steg till inre hälsa.

Ett riktigt lokalt inslag inleder november månad. Söderköpings egen bokhandlare, Anders Karlin kommer då tillsammans med kulturskribenten Mats Granberg, att samtala om bokhandels överlevnad och den tryckta bokens framtid.

Senare under november kommer barnläkaren Henry Ascher att berätta om sitt arbete med flyktingbarn och mänskliga rättigheter. Han har särskilt uppmärksammats för sitt engagemang med apatiska flyktingbarn.

Höstens föreläsningsserie avslutas den 3 december då Lars Berge kommer att berätta om den tragiska händelsen i Kolmårdens djurpark, då en djurskötare avled efter attack från en varg. Han gör det utifrån sin bok, Vargattacken, som handlar om vårt förhållande till vargen.

© Text och foto: Boy Svedberg


STINSEN Söderköping

Hösten 2018 kl 18.30
Nyfiken på…
Föreläsningar
Samarr: Söderköpings föreläsningsförening, Kulturkontoret, Folkuniversitetet och Söderköpings Bokhandel

11 september
Marika Lagercrantz
Livet, konsten och kärleken

25 september
Supriti Dhar
Hotad journalist
tillsammans med Mats Granberg

3 oktober
Anna Jörgensdotter
Gävle på 30-talet och spanska inbördeskriget

17 oktober
Olle Carlsson
Livsstegen – tolv steg till inre hälsa

7 november
Anders Karlin och Mats Granberg
Bokhandel, litteratur och samtal i gemenskap

22 november
Henry Ascher
Flyktingbarns situation i Sverige

3 december
Lars Berge
Vår relation till vargen

LÄNKAR
Nyfiken på… hemsida Facebook
Söderköpings kommun /Kulturkontoret hemsida Facebook

 

Tagged . Bookmark the permalink.