• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Anna Jörgensdotter om Solidärernas val


Samtal. Marja Bergström från Nyfiken på… ställde frågor till Anna Jörgensdotter som berättade om arbetet med boken Solidärer.

 

En förlorad kamp som ger hopp

 

SÖDERKÖPING Solidaritet-Solitär-Soldat. Anna Jörgensdotters roman Solidärer leker med orden. Hon berättade om sitt skrivande när hon gästade Nyfiken på… i onsdags. Svenskarna som stred mot Francos fascister gjorde sina val, inte var det väl förgäves?

Nyfiken på… gästades av Anna Jörgensdotter på Stinsen i onsdags kväll. Författarsamtalet om hennes senaste bok Solidärer leddes av Marja Bergström.

Idag räknas Anna Jörgensdotter till en av våra samtida arbetarförfattare, ett epitet hon själv inte valt, det får andra sätta. Hon debuterade 2002 med romanen Pappa Pralin och har nu hunnit med tio böcker.

– Jag vill berätta berättelser som aldrig riktigt blivit hörda, säger Anna Jörgensdotter. En viktig sak i mitt skrivande har alltid varit att skildra kvinnor ur olika perspektiv genom tid och rum. Min förra roman Drömmen om Ester handlar om en kvinnas kamp och klassresa.

Skrivprocessen med Solidärer började redan 2010 men hamnade i viloläge när bland annat Drömmen om Ester skrevs.

 

Solidärer
Solidärer är utgiven på Albert Bonniers förlag.

 

Ibland är klasskänslan större än nationalismen. Det var det som gjorde att cirka 600 svenskar begav sig till Spanien och kämpade emot fascisterna. Fascisterna segrade och Francos diktatur varade mellan 1939 och fram till hans död 1975.

– Det är alltid viktigt att koppla historien till samtiden. Människan har i alla tider återkommit till vissa grundläggande behov. Kärleken i alla dess former, vår existens och överlevnad men också drömmar och mål. Det är essensen i att vi gör olika val. Utan känslor är vi ingenting. Känslor försätter oss ibland i extrema val, vi måste göra valen mellan vad vi anser är rätt och fel, säger Anna Jörgensdotter.

Boktiteln Solidärer är ett icke existerande ord. Det är en lek med orden solidaritet, solitär och soldat. Huvudpersonerna är Ingemar, Klara och Conxa, vars livstrådar vävs samman i romanen.

– Mina huvudkaraktärer i denna bok är tre starka solitärer, men de har längtan till att ingå i kollektivet, fortsätter Anna Jörgensdotter.

Författaren har varit tvungen att förhålla sig till ramberättelsens historiska fakta i romanen.

– Det är ett jävla stort ansvar att berätta om människor som levt. Fiktionen, min fantasi, blandas med den största respekt för den realitet och fakta som jag forskat i, säger Anna Jörgensdotter.

Romankonstruktionen har tre huvudnycklar: tanken om en alternativ värld, kärlekens konstruktion och hur vi formas i vår samtid och historia och om hur ”ett alternativt samhälle” kan se ut.

Den nya världen går från svenska Gävle till Katalonien i Spanien. Där fanns en kollektivisering i kampen och revolutionen mot Francos fascistiska värld.

 

Anna Jörgensdotter
”Starka vittnesmål.” Anna Jörgensdotter har läst brev, dagböcker och sett foton och uniformsmärken.

 

Anna Jörgensdotters språk är realistiskt men ändå oerhört poetiskt, vackert utan att glorifiera. När författaren läser högt hör jag i mitt bakhuvud låten To die among strangers från albumet ”Flowers from exile” av Rome (Jerome Reuter, plattan handlar om samma ämne som Solidärer).

– Ungdomen i Spanien känner inte historien fullt ut. Det är fortfarande ett tabubelagt ämne att öppet prata om Francos regim. Det är ett öppet sår i den spanska folksjälen, säger hon, som rest rest runt i Spanien för att se spåren efter Francos Spanien, lite sorgset.

Hon har suttit i Arbetarrörelsens arkiv i Flemingberg och lusläst brev från personer som åkte till Spanien för att kämpa mot fascisterna. Dagböcker har lästs och fotografier har studerats. Hon har även intervjuat barn till de svenskar som åkte ner till Spanien.

Det är människor som kom hem med både psykiska och fysiska trauman. Människor som på ena sidan var hjältar men i ett annat perspektiv blev ett hot mot den svenska neutralitetspolitiken.

– Det var speciellt ett kuvert som tog tag i mig. När jag öppnade det föll en rad olika uniformsmärken ut. Märken som levande personer burit. Det ihop med fotografier och nedskrivna ord i brevform blev oerhört starka vittnesberättelser, beskriver Anna Jörgensdotter.

Ett ord som klingat genom hela skrivarprocessen är ordet ”förgäves”, ett ord som för henne både är sorgligt och ger hopp. Cirka 130 svenskar stupade i kampen mot fascismen på 1930-talet. Vem kan säga att deras kamp var förgäves? Människors tidigare kamp för mänsklighet, solidaritet och demokrati, oavsett utgång, är avgörande för var vi befinner oss idag.

– För mig blev Solidärer också en uppgörelse med rädslan för döden berättar Anna. Alla ord som jag läst i brev och dagböcker beskrev döden i olika former. Jag blev tvungen att göra upp med min rädsla.

Att skriva om klasskillnader och kamp från olika perspektiv är något som är ständigt pågående i mänskligheten. Det är en essentiell strävan i människan, tidlöst även om det sett olika ut genom tidslagren.

Drömmar, mål och visioner är något som vi alla behöver. Att skriva om det gör att man får vrida och vända på olika perspektiv, det visar på hur viktigt motpoler är för människan. Hur vi gör val utifrån oss själva i det lilla och det stora perspektivet. Kamp som visar på styrkor och svagheter i att vara solitär men också i kollektivet.

– En kamp är aldrig förgäves, avslutar Anna Jörgensdotter.

© Text: Christina Wernersson
© Foto: Boy Svedberg

STINSEN Söderköping

Hösten 2018 kl 18.30
Nyfiken på…
Föreläsningar
Samarr: Söderköpings föreläsningsförening, Kulturkontoret, Folkuniversitetet och Söderköpings Bokhandel

11 september
Marika Lagercrantz
Livet, konsten och kärleken

25 september
Supriti Dhar
Hotad journalist
tillsammans med Mats Granberg

3 oktober
Anna Jörgensdotter
Gävle på 30-talet och spanska inbördeskriget

17 oktober
Olle Carlsson
Livsstegen – tolv steg till inre hälsa

7 november
Anders Karlin och Mats Granberg
Bokhandel, litteratur och samtal i gemenskap

22 november
Henry Ascher
Flyktingbarns situation i Sverige

3 december
Lars Berge
Vår relation till vargen

LÄNKAR
Anna Jörgensdotter info Solidärer
Nyfiken på… hemsida Facebook
Söderköpings kommun /Kulturkontoret hemsida Facebook
Marika Lagercrantz Nyfiken på…-present reportage Kultursidan.nu 12/9 2018
Ny höst med 10-åringen Nyfiken på… reportage Kultursidan.nu 4/9 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Anna Jörgensdotter om Solidärernas val

  1. Pingback: Olle Carlsson fyllde Stinsen till brädden – KULTURSIDAN.nu