• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Olle Carlsson fyllde Stinsen till brädden


Bräddfullt på bredden. Många var nyfikna på kyrkoherden Olle Carlsson. Fullt hus blev det när han besökte Stinsen i Söderköping på onsdagskvällen. Hans föredrag ingick i serien Nyfiken på.

 

Erkänn problemet och maktlösheten

 

SÖDERKÖPING Alkoholister spelar rysk roulette. En del klarar sig, andra inte. Prästen Olle Carlsson klarade sig. Numera samlar han fulla kyrkorum – och fyllde Stinsen till brädden när han gästade Nyfiken på… i onsdags kväll.

Olle Carlsson är prästen som vände trenden och samlar fulla  kyrkorum vid sina gudstjänster i Katarina församling i Stockholm. Fullt hus drog han också vid onsdagens Nyfiken på… i Stinsen i Söderköping. Där berättade han om hur han lyckades ta sig ur sitt alkoholmissbruk och komma igen, som människa och präst, efter att ha varit nära att ge upp hoppet.

Hans senaste bok, Livsstegen – 12 steg till hälsa, kom ut 2017. Med den vill han hjälpa alkoholister och även  ”normalstörda” att återta kontrollen över sina liv.

 

Olle Carlsson
– Kan ni Sinnesrobönen, frågar Olle Carlsson. Vet ni att ”alla” kan den. Den bönen är faktiskt mera känd utanför kyrkan än inom. (Och visst bevisade vi i publiken att vi kan den.)

 

Olle Carlsson prästvigdes 1980, bara 25 år gammal. Han växte upp i ett religiöst och nyktert hem. Trots det började han dricka mer och mer. Det gick bra till en början men blev så småningom ohållbart i det yrke han hade.

Vad som gick snett går han inte in på. Men antyder att där fanns en besvikelse över att ibland hålla högmässa för sex personer. Det blir allt glesare i kyrkorna.

– Alkoholister är inte en annan ras, säger han och jämför med rysk roulett. – En del klarar sig, andra inte. Själv fick jag hjälp genom den så kallade 12-stegsmetoden.

– Tror ni att det är den bästa metoden? frågar han publiken.
– Det finns ingen ”bästa metod”, svarar han sig själv. Alla metoder är lika bra och lika dåliga.

Det enda Olle Carlsson tror på är att ansluta sig till en grupp. Det första stegen är att erkänna att man har ett problem och att man är maktlös. Sedan gäller det att erkänna att man behöver hjälp och därefter att ta emot hjälp.

 

Olle Carlsson
Innan Olle Carlsson hastade till tåget mot Göteborg för nya uppdrag signerade han sina böcker till intresserade köpare. 

 

Han framhåller hur tacksam han är att han själv fick den hjälp som behövdes och att han fick chansen att komma tillbaka som präst. Han berättar om gudstjänsterna i de två kyrkorna i Katarina församling, där han nu tjänstgör som kyrkoherde, Katarina kyrka och Allhelgonakyrkan.

Utanför de traditionella gudstjänsterna anordnas, möten och träffar där alla besökare är inkluderade. Dock gäller det att  hålla sig inom vissa ramar för att inte stöta sig med den kyrkliga överheten, om jag förstod Olle Carlsson rätt.

Han pratar fängslande och med humor om världsliga och andliga frågor. Nog märks det att han är en van talare. Som avslutning får han ändå med några ord om Jesus och om vikten av att samlas kring en måltid.

– Vet ni vilka tre meningar vi människor helst av allt vill höra?, frågar han och svarar:
”Jag älskar dig.” ”Jag förlåter dig.” ”Maten är klar.”

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

STINSEN Söderköping

Hösten 2018 kl 18.30
Nyfiken på…
Föreläsningar
Samarr: Söderköpings föreläsningsförening, Kulturkontoret, Folkuniversitetet och Söderköpings Bokhandel

11 september
Marika Lagercrantz
Livet, konsten och kärleken

25 september
Supriti Dhar
Hotad journalist
tillsammans med Mats Granberg

3 oktober
Anna Jörgensdotter
Gävle på 30-talet och spanska inbördeskriget

17 oktober
Olle Carlsson
Livsstegen – tolv steg till inre hälsa

7 november
Anders Karlin och Mats Granberg
Bokhandel, litteratur och samtal i gemenskap

22 november
Henry Ascher
Flyktingbarns situation i Sverige

3 december
Lars Berge
Vår relation till vargen

LÄNKAR
Olle Carlsson Bonnier Svenska kyrkan
Nyfiken på… hemsida Facebook
Söderköpings kommun /Kulturkontoret hemsida Facebook
Anna Jörgensdotter om Solidärernas val reportage Kultursidan.nu 4/10 2018
Marika Lagercrantz Nyfiken på…-present reportage Kultursidan.nu 12/9 2018
Ny höst med 10-åringen Nyfiken på… reportage Kultursidan.nu 4/9 2018

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.