• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Fotofestivalen Spegla badar i bilder


Svensk snårskog. Fredrik Schlyter är oftast naturfotograf med vyer från världens höga bergstoppar. Med bildserien Abbas försöker han tränga in i upplevelsen av svensk byråkrati.

 

”En twist åt den politiska bilden”

 

NORRKÖPING Årets nya tema är den politiska bilden. ”Spegla” är en tre dagar lång festival med nationellt och internationellt fotografi i Norrköping. De stora utställningarna visas på NP33, med nationella och internationella namn, med sidoannexet Garaget där lokala fotografer och fotoklubbar breder ut sig.

Idag fredag inleds ”Spegla” – en tre dagar lång fotofestival som ska fyllas av bilder, samtal, föreläsningar och fotopromenader med fotografi i fokus runtom i Norrköping. En fotofestival med något för alla, för proffsfotografer, för amatörfotografer och för alla som bara vill se på bra, spännande, roande, gripande fotografi.

– Första året var temat normbrytande fotografi. År två handlade det om projekt. I år ligger de kvar men med en liten twist åt den politiska bilden, berättar festivalgeneralen Eva Lindblad.

Något som både kan innebära att professor Bo Bergström reflekterar över det nyligen hållna valets bilder. Eller att fotografen Karl Melander visar bilder som han tagit bakom kulisserna i Almedalen genom många år. Båda medverkar i Speglas omfattande seminariedel inklusive workshops som främst äger rum i Hallarna men också på Konstmuseet på lördag och söndag.

 

Katarina Grip-Höök
Utrotningshotad. Katarina Grip-Hööks serie med rödlistade växter.

 

På NP33 ställer 11 fotografer ut, varav sju hänger på väggarna och fyra visar bildspel.

Kärleken av Johanna Syrén handlar om Anna-Lena, en kvinna som levde i vit maktmiljö men bytte liv när hon fick barn och upplevde kärleken. Det går som ett bildspel.

Eva Lindblad visar också Katarina Grip-Hööks miljöpolitiska bilder som ska hänga i glasgalleriet invid entrén. De går i svart och rött, ett av fotona är affischbild för årets Spegla.

– Hon lade ut stora negativ i naturen och lade rödlistade växter på dem. Så lät hon solen lysa på negativen, de blev ”förstörda”, beskriver Eva Lindblad.

Negativen framkallades, skannades in och vändes till positiv i datorn. Resultatet blev en djupröd färg som de rödlistade växterna i svart kontrasterar emot.

– Jag älska när slumpen och materia är med, kommenterar Eva Lindblad

Liksom många andra professionella fotografer leker hon med äldre teknik, som våtplåtsfotografi. Att använda enkla kameror eller experimenterar på olika sätt syftar till att hålla nyfikenheten och entusiasmen vid liv vid sidan om jobbfotograferandets kontroll.

Eva Lindblad bläddrar i det tjocka häftet med festivaldeltagare och kan inte låta bli att stanna upp vid Francios Gillet, som målar luriga bakgrunder till sina motiv innan han tar fram kameran.

– Det är väldigt mycket förskjutning med ljus och pensel. En rolig kommentar till dagens alla photoshoppade bilder.

Leif Sandberg, ursprungligen från Norrköping, visar Ending och Beyond the Mirror, starka bilder om existentiella frågor. Mia Makila, som ställde ut i Hallarna under Kulturnatten, kommer tillbaka. Och många fler fotografer och bildskapare på nationell/internationell nivå.

 

Eva Lindblad
Festivalgeneral. Initiativtagaren Eva Lindblad håller i trådarna för Spegla. På NP33 arrangerar hon en lång rad utställningar och har beställt en foodtruck som ska stå ute på gården i helgen.

 

Det politiska temat kan också speglas i Norrköpingsfotografen Fredrik Schlyters bildserie med Abbas. Fredriks pappa är god man för killen och på en av bilderna är de två tillsammans i en snårig skog. Det är Fredrik som valt miljön som symbol för den svenska delen av den långa resa som började när Abbas far mördades.

Modern och barnen flydde från Afghanistan men när flyktinggruppen attackerades vid gränsen mellan Iran och Turkiet kom Abbas ifrån modern och syskonen. Han väntade på dem en vecka, sedan fortsatte han ensam. Var de är eller om de är vid liv vet han inte i dag, tre år senare.

– Min pappa har jobbat för Kriminalvården i hela sitt liv. Han är en rättskaffens man. Det här är första gången han misstror myndigheter om att kunna sköta det här på rätt sätt, säger Fredrik Schlyter.

Fredrik undrar om de som gör åldersbedömningarna verkligen har kompetens att göra det. Abbas bedömdes först vara över 20 år, sedan bedömdes han vara de 17 år han själv säger att han är. Mellan de två åldersbedömningarna hann han få två utvisningsbeslut. Oron har varit stor. – ”tre år av hopp och förtvivlan” säger Fredrik.

– Abbas har gått färdigt grundskolan med bra betyg och går vård- och omsorgsprogrammet nu. Han vill lägga allt bakom sig och göra något gott för Sverige.

 

Calle Slättengren och Susanne Lundbäck
Locals. Calle Slättengren och Susanne Lundbäck ställer ut i Garaget tillsammans med andra lokala fotografer och fotoklubbar.

 

Fredrik Schlyter visar sina bilder i Garaget, ett annex till konsthallen NP33. Där tjuvstartar ”Locals” tidigt ikväll fredag, direkt efter fotopromenaden i Industrilandskapet. 16 lokala fotografer, tre lokala fotoklubbar samt Studio 59, en daglig verksamhet med inriktning mot media.

De medverkande har gjort i ordning den stora lokalen för ändamålet, vitmålat de stora skivor där deras bilder sätts upp.

– Tanken med ”Locals” är att vi yrkesfotografer ska visa upp sidor av oss själva som publiken inte är van vid. Henrik Witt uppskattar att Spegla har gjort att fotograferna i Norrköpings kommit närmare varandra, ser kollegor att samarbeta med där de tidigare bara sett konkurrenter. Själv ställer han ut en serie bilder tagna på fjälltur där storbildskameran mer vänts inåt mot stavar och fikaplatser än mot de storslagna vyer han tar som yrkesfotograf.

– Jag visar bilder från stränderna utanför Los Angeles, från Santa Monica, berättar Calle Slättengren. De är tagna med polaroidkamera, går mycket i lila.

Arbetets museum delar ut dokumentärfotopriset med tillhörande seminarier på lördag. Dessutom annonseras Dokufotosalongens pristagare.

Konstmuseet håller i flera föreläsningar på söndagen, bland annat Annika Eriksdotter. Där hålls även ett samtal om det fotografiska kulturarvet – ”Alla fotograferar men vad händer med alla bilder som tas?” med nätverket Nationellt ansvar för fotografi i Sverige.

Flera gallerier i Norrköping hänger på. Galleri Kameleont bjuder på dansföreställningen Fjärran mitt i Sahar Burhans utställning Pixelkraft. Konstforum visar fotografi av Moa Liverstam. My Art Factory visar Yaghia Narsisians naturbilder från Armenien med ljudcollage.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Henrik Witt

NORRKÖPING

19–21 oktober 2018
SPEGLA – Fotografi & Bild
Utställningar, föreläsningar, workshops, film


UTSTÄLLNINGAR/SEMINARIER
Arbetets Museum – Dokufotodag
Galleri Kameleont – Dans/Utställning
Galleri Sander/NP33 – Utställningar
Garaget/NP33 – Utställningar
Industrilandskapet – Fotopromenad
Konstforum – Utställning
Konstmuseet – Föreläsningar
Kulturkvarteret Hallarna – Föreläsningar/Workshops
My Art Factory – Utställning

LÄNKAR
SPEGLA hemsida Facebook Program
Galleri Sander/NP33 hemsida Facebook
Locals FB-evenemang
Arbetets museum Dokufotodag
Konstmuseet Spegla fotodag
Galleri Kameleont FB-evenemang
Konstforum FB-evenemang
My Art Factory FB-evenemang

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Fotofestivalen Spegla badar i bilder

  1. Pingback: Jens Ferm kommer hem med sitt måleri – KULTURSIDAN.nu