• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stefan Solyom inför onåbar konsert


”Jättefint!” Stefan Solyom leder orkestern genom verket med lika delar uppmuntran och noggrannhet.

 

”Jag är ju gammal hornist”

 

NORRKÖPING Icarus på theremin – en resa mot ett onåbart mål framfört med ett onåbart instrument. Där startade idéerna inför torsdagens konsert med SON. Dirigenten Stefan Solyom är nöjd med resultatet, det blir även en Hornkonsert och så Mozarts dynamiska Jupiter-symfoni.

En konsert är en förhandlingsfråga med flera parter. Norrköpings Symfoniorkester förstås, dirigenten och påtänkta solister.

Dirigenten Stefan Solyoms grundidé var ryskamerikanska tonsättaren Lera Auerbachs symfoniska dikt Icarus. Som handlar om Ikaros som flyger högt med vingar, så högt att han kommer för nära solens hetta och faller i havet.

– I slutändan är jag glad för allting! Jag hade tänkt ännu ett stycke för theremin men hon som jag först tänkte att skulle spela var upptagen med annat. Sedan låg Atterbergs Hornkonsert i orkesterns pipeline och jag är ju gammal hornist så det tyckte jag om, säger dirigenten Stefan Solyom.

 

Stefan Solyom repeterar med SON
Rörlig.Stefan Solyom dirigerar med hela kroppen, tydliggör vad han vill få ut.

 

Han har just brutit för lunch efter tisdagens öppna repetition av Mozarts Symfoni 41 med tillnamnet Jupiter, tonsättarens sista symfoni skriven 1788. Den ovanligt stora repetitionspubliken har hört en vänlig dirigent med mikrofonmygga på kinden arbeta sig igenom symfoniska passager med raska hopp: ”takt 70”, ”från takt 120”. Satsen blir alltmer dynamisk, både pampig och omväxlande lättsam.

Tillbaka till Icarus, som visar sig ha stark innebörd för Stefan Solyom. Det är ett nutida verk, skrivet 2006 och han har gjort om arrangemanget med tonsättarens godkännande. Nu är blåsarna något färre.

Orkestern förstärks av thereministen Thorwald Jørgensen, som sitt danska namn till trots är holländare. I Sverige är thereminen mest känd för den säregna signaturen till tv-serien ”Morden i Midsomer”. Det är egenskapen att utövaren inte rör vid instrumentet som passar så bra till myten om flygaren som försöker nå solen som inte heller den kan beröras.

– Det är symboliskt för det jag försökt göra i hela mitt liv. Ikaros är en symbol för att uppnå det perfekta, som inte finns, säger dirigenten Stefan Solyom, flitigt återkommande gäst på pulten.

Efter starten med Icarus serveras svenske tonsättaren Kurt Atterbergs Hornkonsert från 1926, som alltså är ett önskemål från Symfoniorkestern. Stefan Solyom som själv är hornist tycker det är ett utmärkt val.

Solist är Annamia Larsson, stämledare i Gävle symfoniorkester. Hon engagerad i flera andra orkestrar, bland annat New European Ensemble i Haag och KammarensembleN i Stockholm som har en riktning mot samtida musik. Dessutom är hon ofta gästsolist i internationella sammanhang.

 

Stefan Solyom repeterar med SON
Pampigt. Men inte enbart, Mozarts dynamiska Jupitersymfoni rymmer fina nyanser. Dessutom är orkestern lättare bestyckad, den stora symfoniorkestern var inte uppfunnen ännu på hans tid.

 

Stefan Solyoms rörliga intellekt har tankar om att ”bättre” och ”sämre” musik inte finns, rent objektivt. Musiken finns och det är åhörarens öra och preferanser som fäller avgörandet i stunden.

Då ryms såväl en tidig Mozart och en senare Mozart i spänningsfältet mellan Wienklassicism och romantik i resonemanget, liksom huruvida man kan lyssna på Wagner trots eller på grund av eller bortsett från tonsättarens antisemitiska åsikter.

Stefan Solyoms mål inför torsdagens konsert är som alltid:

– Jag vill ha den bästa upplevelsen jag kan ha, och hoppas att publiken också låter sig dras med i sin alldeles egna upplevelse.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

DE GEERHALLEN Norrköping

18 oktober 2018
Mozarts Jupiter
Norrköpings Symfoniorkester
Dirigent: Stefan Solyom
Solist: Annamia Larsson, valthorn

PROGRAM
Auerbach Icarus
Atterberg Hornkonsert
Mozart Symfoni nr 41 ”Jupiter”

Konserten ges även i Crusellhallen, Linköpings konsert & kongress 19 oktober

LÄNKAR
Stefan Solyom Wikipedia
Lera Auerbach Wikipedia
Thorwald Jørgensen hemsida
Kurt Atterberg Wikipedia
Annamia Larsson hemsida
W.A. Mozart Wikipedia
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook

Rafael Payare kvällens stjärna med SON recension Kultursidan.nu 14/10 2018
18.00-start med galant Johan Delene recension Kultursidan.nu 22/9 2018
Stjärnmoln och Ragnarök med SON recension Kultursidan.nu 16/9 2018
Peter Mattei sjöng Mahler med SON recension Kultursidan.nu 8/9 2018
SON spelar Wienklassiskt och nytt reportage Kultursidan.nu 8/5 2018

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Stefan Solyom inför onåbar konsert

  1. Pingback: Dynamiskt och lysande med SON – KULTURSIDAN.nu