• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Läskiga Art Monsters lättar på trycket


Kul-läskig ångest. Så kan lowbrow-rörelsen beskrivas. Maria Wingård och Mia Makila ställer ut i Kulturhuset i Hallarna under Kulturnatten.

 

”Lowbrow är en folkets kultur

 

NORRKÖPING 28 spikhål. Undergroundkänslan är stark när lowbrowkonstnärerna Mia Makila och Maria Wingård ställer ut i gamla Kulturhuset i kvarteret Hallarna. Läskiga bilder, pastellgodis och ritbord för barn. På kvällen spelar And We Should Die Of That Roar.

– Kulturnatten är en sån dag när det ska vara magiskt.

Läskiga bilder och bubbligt pastellgodis. Konstnärerna Mia Makila och Maria Wingård laddar förväntansfullt inför Kulturnattens vernissage i gamla Kulturhuset en halvtrappa ner i kvarteret Hallarna. Konstkollektivet Art Monsters of Sweden presenterar sig på hemmaplan i Norrköping.

– Vi har förhandlat till oss 28 spikhål. Först fick vi bara ha 10, sedan 20, berättar de.

Utställningen ska hänga i mellanrummet. En stege väntar på att sättas i bruk, tavlorna som nu står lutade ska upp på väggarna. Ett stort rött draperi ska bädda in rummet. Ett långbord med färger och papper för de yngre besökarna – och godis åt alla.

Mia Makila och Maria Wingård fyller i varandra när de talar. De känns så där tajta som barndomsvänner som sugits in mot varandra som 14-åringar och kan varandra utan och innan.

 

Art Monsters of Sweden
Barn är mycket välkomna. Bordet står dukat med papper och pennor under Kulturnatten.

 

Så är det inte. Eller så är det, men de är vuxna kvinnor som lärde känna varandra för ungefär ett år sedan. Det var när Mia Makila äntligen gjort slag i saken av sin gamla idé att skapa en samlingspunkt för svenska artister inom lowbrow och dark art-rörelsen. En av konstnärerna var Maria Wingård, också hon i Norrköping.

– Vi connectade direkt!

Tillsammans startade de en podd som passande nog inför nätverkets utställningsdebut just publicerat sitt trettonde avsnitt: 20 hål.

Konstkollektivet Art Monsters of Sweden har 40 medlemmar. Kulturnattens utställning med Mia Makila och Maria Wingård bör ses som avstampet för en vidare utställningsverksamhet. Målet är knappast blygsamt, de vill förnya den svenska konstvärlden.

– Lowbrow är en folkets kultur, med lån från populärkultur och skräpkultur, förklarar Mia Makila. Det är det mörka uttrycket, människans ångest.

– Vi menar inte halloweenskräck, utan ett ljust mörker, fortsätter Maria Wingård.

Medan Mia Makila är erkänd inom lowbrow internationellt säger sig Maria Wingård ha jobbat i det fördolda, skapat bilder men utan att söka sig ut med dem.

 

Maria Wingård
Maria Wingård. Kompositioner där bilder blandas, förskjuts.

 

Maria Wingårds bilder är läskiga, ansikten med stora ögon, groteska förskjutningar och framlyfta detaljer, tänder. Bakgrunderna försvinner in i ett diffust dis. Hon fotograferar och använder sina barn och sin svägerska som modeller.

– Min dotter tycker det är jättekul, säger Maria Wingård som säger sig inspireras av renässanskonsten.

Arbetsprocessen startar med val och kläder och styling. Efter fotograferandet tar bildbearbetandet vid i datorn. Detaljer kan hämtas från andra bilder och filter läggs på. Det är ett minutiöst arbete.

 

Mia Makila
Mia Makila. Collage av knivskarpa detaljer med rik symbolik.

 

Mia Makilas bilder bygger också på fotografiska kompositioner men har ett helt annat uttryck. Det hon främst visar på utställningen är docklika gestalter mot en svart eller enfärgad bakgrund. Sexualitet och blod och ilska kan utläsas ur bilderna som ofta har rättvända eller uppochnervända kors. Även andra symboler återkommer i de skarpa bilderna som hämtas både ur egna bildbanken och bilder som hon hittar på nätet.

– Det handlar om Han och Hon och identitet och sexualitet. Jag har kokat ner mitt trauma och skapat min personliga mytologi, säger Mia Makila.

– Du är så medveten om vad du gör. Jag bearbetar utan att jag vet om det, reflektera Maria Wingård.

Senare under kulturnatten öppnar musikscenen. And We Should Die of That Roar spelar bluesrock med balkanpeppar. Mänsklig erfarenhet ur djupen får ett musikaliskt uttryck.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

And We Should Die of That Roar spelar på kvällen

KULTURHUSET, HALLARNA Norrköping

29 september 2018 kl 10–23
Mia Makila
Maria Wingård
Konstutställning
Arr: Art Monsters of Sweden

10–22 Vernissage
10–15 För barn – Rita monster

21.00 Konsert
And We Should Die of That Roar

LÄNKAR
Mia Makila info  hemsida
Maria Wingård info
Art Monsters of Sweden hemsida podd Facebook
And We Should Die of that Roar hemsida  Facebook
Kulturkvarteret Hallarna hemsida Facebook
Kulturnatten program
Tips 3 klicka
Tips 2 klicka
Tips 1 klicka

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.