• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Sisyfos bakom Wilderoths Nomaderna på Östgötateatern

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/6708179091/[/flickr]
Monica Wilderoth och Kristian Kern spelar Hon och Han i Nomaderna – walk your life.

 

Han. Hon. Ett rum. Två sätt att se.

 

– Se.
– Var då?
– Gud så vackert!
– Vad då?

 

– Teater, kan man tro, handlar om att synas. Det är en grundläggande missuppfattning – det handlar om att se.

Några dagar efter att Östgötateaterns chef Johan Celander presenterat nästa spelårs jättesatsning på musikalen Familjen Addams är det dags att presentera ännu ett teaterprojekt, nyskrivna enaktaren Nomadernawalk your life, som har urpremiär på lördag.

Nomaderna är en dialog om ingenting mindre än livet. Han. Hon. Ett rum. Två synsätt. De lever eller har levt tillsammans och nu försöker de reda ut vad som hände, och det visar sig att deras minnen och uppfattningar ofta går isär. De är ju två skilda personer.

Pjäsförfattaren Monica Wilderoth regisserar föreställningen och spelar den ena av de två rollerna. En djärv balansgång.

– Jag och Krister har varit mycket ensamma när vi repeterat. Det är intressant att känna när man saknar ögat utifrån. Men också att känna tilliten i att tillsammans gå in i texten och undersöka den, säger Monica Wilderoth som vid pressvisningen talade om tvivlet, för och emot en yttre regissör, om skådespelare kontra ledning, och om alltför självklar hierarki, och hur hon vill undersöka allt detta. Arbetet med Nomaderna är resultatet av en sådan undersökning.

Föreställningen bygger på upprepningar i tal och scener. En stark inspirationskälla har varit Albert Camus i hans essä Myten om Sisyfos. Sisyfos är den kung som av gudarna straffas med att rulla ett tungt stenblock uppför en kulle. Varje gång han närmar sig toppen, slinter han, stenen faller tillbaka och han måste börja om.

– Camus är oförsonlig mot tanken på livets mening och säger att i vår vilja att förstå livets mening blir vi olyckliga. Genom att inse livets meningslöshet blir vi lyckliga. ”Man måste tänka sig Sisyfos lycklig.”, citerar Monica Wilderoth den fransk-algeriske nobelpristagaren.

Hon har fastnat för en mening där Sisyfos tar en paus och ser ut över slätten och hon finner glädje i att det är en slätt han blickar ut över och inte ner i en dal. I Wilderoths Nomaderna är det kärleken, kanske rentav livet, som är sisyfosarbetets motsvarighet.

– Att ge kärlek är det största vi har. Men vi väljer ofta att ha en blick som dömer snabbt, i stället för att se efter.

Pjäsen spelas på Teatervinden högst upp i det stora teaterhuset. Magnus Möllerstedt står för den enkla vita scenografin och kostym, i en grå-svart färgskala.

– Det är en mörk liten lokal, så jag ville lysa upp, förklarar Magnus Möllerstedt som framhåller hur viktigt det är att lyssna på hela texten, det repetitiva Sisyfostemat.

Han har tänkt på unga vuxna, som ständigt flyttar runt, bryter upp, börjar om. Många kommer att känna igen sig i flyttkartongerna och bananlådorna som avgränsar scenen.

– Det är roligt att pilla i de små detaljerna, att jobba minimalistiskt, kommenterar han två stolar och ett bord i ljust beige. Varje detalj blir betydelsefull.

I augusti tillträder Monica Wilderoth som teaterchef på Borås stadsteater, där Krister Kern medverkat i flera uppsättningar i mitten av decenniet. Kanske även Boråspubliken kommer att få se Nomaderna med Kern och Wilderoth, för Monica Wilderoth tänker inte sluta vara skådespelare bara för att hon blir chef.

– Allt har sin tid, men jag vill fortsätta spela, säger hon och lyfter fram spelande teaterchefer i både Göteborg och Malmö.

Vad är det som är viktigt med skådespelandet för Monica Wilderoth?

– Att samtala och vara med i samhället vi lever i. Saker som är aktuella måste forsa igenom oss.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

 • ÖSTGÖTATEATERN Norrköping

 • 21 januari – 9 februari 2012
  Nomaderna – walk your life
  Manus, regi, arbetsledning: Monica Wilderoth
  Scenografi och kostym: Magnus Möllerstedt
  Ljusdesign: Lukas Andersson, Björn Andersson
  • MEDVERKANDE
   Monica Wilderoth
   Krister Kern

 

LÄNKAR
Östgötateatern hemsida
Albert Camus wikipedia

 

FLER BILDER FRÅN PRESSVISNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157628896025383″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Sisyfos bakom Wilderoths Nomaderna på Östgötateatern

 1. Pingback: Flerskiktig Nomaderna på Östgötateatern | KULTURSIDAN.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.