• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Christian Kjellvanders unika röst till Arbis

Christian Kjellvander
Naturnära. Christian Kjellvander kommer till Arbis med nysläppta albumet Wild Hxmans.

 

”Leonard Cohen alltid en ledfyr”

 

NORRKÖPING Nyligen släppte Christian Kjellvander albumet ”Wild Hxmans”. Det är en oändligt vacker konceptplatta som delvis handlar om Baskiens historia. Nästa vecka gästar artisten med den stora rösten Arbis.

Poesin i Christian Kjellvanders texter är oerhört vacker samtidigt som den rymmer den nordiska melankolin. När mörkret faller över oss behöver vi en fyrbåk som lyser upp i mörkret.

Christian Kjellvanders röst är den fyrbåken i albumet ”Wild Hxmans” som släpptes nyligen, så sent som 26 oktober. Rösten har det där som de stora chanson-sångarna har, som Edith Piaf, Rikard Wolff och Leonard Cohen. Den är distinkt, med oklanderliga fraseringar och perfekt intonation. Den intima närvaron lyser som en blixt i en grå vardag. Den bär berättelserna som bara måste ut.

Musikväggen ligger perfekt och backar upp stämningarna genom plattan. Här hörs stråk av olika musikgenrer, komponenter som inte alltid är självskrivna men som blir en vacker helhet. Det är americanarock med en air av jazz och folkmusikestråk.

Favoritlåten som sätter sig direkt är Faux Guernica. Den har en galet snygg videoproduktion och låten är en surrealistisk drömvärld. Hade den varit ett konstverk så hade den varit målad av Salvador Dali.

På ett sätt är ”Wild Hxmans” konformistisk. Det är en harmoni på alla plan samtidigt som den är nonkonformistisk eftersom det är hans röst som självständigt bär musiken. Poesin i texterna förblir originalitet och excentricitet. Man färdas in i en suggestiv drömvärld. Det är intimt men också transparent, lagren finns där bara man lyssnar.

”Wild Hxmans” kommer att vara inspiration för många framtida musiker. Jag säger att det är 2018 års vackraste platta.

***

Jag visste inte speciellt mycket om artisten Christian Kkjellvander och hans musik sedan tidigare, så jag ringde upp. Musiken har funnits med Christian sedan barndomen, då familjen bodde i Seattle, USA, men i tonåren flyttade familjen tillbaka till Sverige.

Karriären började i 18-årsåldern, 1994 startades bandet Loosegoats. Sedan 2002 och Grammisnominerade albumet ”Songs From a Two-Room Chapel” har han varit soloartist.

Tidigt turnerade han ihop med The Cardigans och Lars Winnerbäck. 2008 var han förband till Leonard Cohen.

– Leonard Cohen har alltid varit en ledfyr i min musikaliska värld. Jag fascineras av att han gav oss storslagna berättelser men utan att ge oss ”de rätta svaren”. Jag finner en trygghet i det ovissa, i det som är oskrivet, säger Christian Kjellvander och tillägger:
– Det som är den röda tråden i min musik är människan och hennes röst.

– Varje människa har sin egen unika röst, man måste bara våga lita på att den bär. Vi föds alla med en röst och livet går ut på att sprida den rösten och att göra den hörd genom världens sorl på sitt eget unika sätt för att sedan slutligen lätta mot det oundvikliga, säger Christian Kjellvander.

Hans ord får mig att tänka på en latinsk textrad: Omnia Mutantor, nihil inherit (Allt förändras, inget förgås). Det är det hoppet hans musik inger, att världen är föränderlig men inget förgås.

Nästa helg kommer Christian Kjellvander till Arbis Bar och Salonger i Norrköping. Det ska bli spännande att se ifall han är lika bra live som på platta. Magkänslan säger att det kommer att bli så.

© Text: Christina Wernersson
© Textredigering: Ann-Charlotte Sandelin
© Pressfoto: Simon Fessler

ARBIS BAR & SALONGER Norrköping

23 november 2018
Christian Kjellvander
Konsert

 

ALBUMWild Hxmans

Wild Hxmans
Christian Kjellvander
Tapete Records 2018

Christian Kjellvander: Guitar, Vocals, etc
Pelle Andersson: Piano, Synts, Organs
Ruben Engzell: Bass
Per Nordmark: Drums

LÅTLISTA
Strangers In Northeim
Curtain Maker
Steigga
The Thing Is
Halle Lay Lu Jah
Love Xomes
Faux Guernica

LÄNKAR
Christian Kjellvander hemsida Facebook
Arbis Bar & Salonger hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Christian Kjellvanders unika röst till Arbis

  1. Pingback: Christian Kjellvander berörde på Arbis – KULTURSIDAN.nu