• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Besök av en gammal dam på Lennings

Besök av en gammal dam med De Geergymnaasiets teatertreor
Konflikt. Staden ställer sig som en man bakom Alfred när gamla flamman Claire kräver hans död i utbyte mot en miljard till staden och dess invånare.

 

Vad är verklig ”rättvisa”?

 

NORRKÖPING Vad är gott och vad är ont? När De Geergymnasiets teatertreor ger sig i kast med Friedrich Dürrenmatts Besök av en gammal dam ställs frågor som går djupare än en sedan lång tid planerad hämnd.

– Snart kommer publiken in. Tänk en sista gång – ”Har jag alla mina saker på plats?”, manar teaterpedagogen Anna Gustafsson.

– Det är fortfarande ett rep, lugnar kollegan Martin Waerme, även skådespelare på Östgötateatern, innan han sätter sig vid ljusbordet i Lennings scenrum.

 

Anna Gustafsson och Martin Waerme med teatereleverna
– Är alla på plats? Vi släpper in publiken alldeles strax. Anna Gustafsson och Martin Waerme med teatereleverna.

 

Genrep närmare bestämt. De Geergymnasiets teatertreor spelar Friedrich Dürrenmatts Besök av en gammal dam, den pjäs som blev den schweiziske dramatikerns internationella genombrott. En helaftonspjäs som ställer krav på sina skådespelare.

– Det är alltid svårt att hitta pjäser till en skolklass, det är ju deras utbildning det handlar om, påpekar läraren Anna Gustafsson i pausen. – Det är en mogen grupp och eleverna var tydliga med att de inte ville ha en vanlig klasspjäs utan en vuxenpjäs.

Det gäller att ge gymnasieeleverna ungefär lika mycket att bita i, roller som ska ha djup och komplexitet. Valet föll på Besök av en gammal dam, som handlar om makt och statusskillnader och frågan om vad som styr oss när vi frångår våra värderingar.

– Vem är man beredd att offra för att få välfärd? Är det rätt att hämnas? Jag tycker det är jätteintressanta frågor, säger Anna Gustafsson.

 

Besök av en gammal dam med De Geergymnaasiets teatertreor
Många roller i Besök av gammal dam.

 

Även om några repliker tappas så är det inget som stör torsdagens genrepspublik eftersom det är en spännande pjäs med överraskande vändningar. Allt utspelas i den lilla staden Güllen som hamnat vid sidan av utvecklingen, bankrutt står för dörren.

Hoppet tänds när en omåttligt rik kvinna, som bodde i Güllen i sin ungdom, kommer på besök. Hennes gamla pojkvän, handlaren i staden, dammas av. Det hålls en bankett till hennes ära, kören sjunger och borgmästaren håller tal.

Så kommer då ett löfte om pengar, till staden och till varje familj. Men också ett villkor: Döda den forna pojkvännen som gjorde henne gravid och förnekade faderskapet för alla dessa år sedan.

 

Besök av en gammal dam med De Geergymnaasiets teatertreor
Gulfötter. Den gula färgen har olycksbådande symbolik genom historien.

 

Det är spännande att se hur längtan efter pengar sprider sig bland stadens invånare. Konsumtionen stiger, än så länge på kredit. För Alfred Ill, som handlaren heter, är ännu inte död. Med växande oro ser han hur den ena efter den andra stegar omkring i nya gula skor – en viktig symbol i pjäsen. Till och med hans hustru och barn.

Regin tar väl vara på de komiska poängerna och låter eleverna spela ut som folk och överhet i Güllen – borgmästaren, prästen, doktorn, magistern och polischefen. Där är den gamla damens rad av äkta män, hennes hejdukar från maffians New York och den svarta likkistan. De skådespelare som har små roller får i gengäld ta sig an flera.

 

Besök av en gammal dam med De Geergymnaasiets teatertreor
Övervakning. Den gamla damen följer händelsernas utveckling i Güllen.

 

Humorn till trots ställer pjäsen viktiga frågor om moral, könsroller och om hämnd. Vad som är ”rättvisa” stöts och blöts. Gör två orätt ett rätt? Och är det bara Alfred som straffas, är det inte hela staden som en gång lät orättvisan drabba den unga flickan som hamnade på bordell? Nu ställs stadsborna inför ett moraliskt dilemma.

Vid fredagens premiär satt några särskilt intresserade och insatta i publiken. Pjäsen har nämligen satts upp på De Geergymnasiet då och då genom åren. Första gången (?) För ungefär femton år sedan, då Anna Gustafsson själv var teatertrea och spelade med i föreställningen. Nu blev det spontant besök av hennes gamla klasskamrater.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


LENNINGS, DE GEERGYMNASIET Norrköping

16–17 november 2018
Besök av en gammal dam
Av Friedrich Dürrenmatt
Översättning: Britt G Hallström
Regi: Anna Gustafson och Martin Waerme

MEDVERKANDE
De Geergymnasiets teatertreor

LÄNKAR
Friedrich Dürrenmatt info
De Geergymnasiet hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.