• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dans x 2 – Far Away & Rhythmania


Sväng. Anna Öberg ger dansföreställningen Rhythmania på Teater Bråddgatan 43 på söndag.

 

Tradition och Identitet

 

NORRKÖPING Mera dans. Rhythmania – föränderlig folkdans med groove. Turnépremiär på Teater Bråddgatan 34 för dansaren Anna Öberg och riksspelmannen Anders Löfberg på söndag. Redan på lördag kommer Far Away med Mihwargruppen till Konstmuseet.

Dessutom presenterar Riksteaterföreningen KariN sitt program för vinterns och vårens säsong.

Dans i skärningspunkten. Riksteaterföreningen KariN har satsat på dans i ett par års tid. På söndag blir det säsongspremiär för vinterns och vårens föreställningar med Rhythmania på Teater Bråddgatan 34.

Dansaren och koreografen Anna Öberg har gjort en resa in i folkdansen. Med Rhythmania med undertiteln föränderlig folkdans med groove, en dansföreställning i två akter, vill hon visa på en levande tradition där kunskap från förr möter människor och situationer av idag. Och hon hoppas att publiken får med sig en stark upplevelse av puls, sväng och smittande dans. Med henne på scen är riksspeleman Anders Löfberg.

 

Anna Öberg och Anders Löfberg
Vad menas med folkdans? Anna Öberg ställer frågan och ger svar i sin föreställning.

 

– Jag ser föreställningen som en kommentar till den historieskrivning där folkdans och folkmusik används om ett politiskt slagträ i frågan om svenskhet och nationalism. En tradition är aldrig statisk, den förändras över tid och i mötet mellan människor. Och den bryr sig inte om landsgränser. Polskan är ett bra exempel, det är en dansform som ofta omtalas som något av det svenskaste som finns men egentligen har den sina rötter från Polen, förklarar Anna Öberg, som fick det nyinstiftade priset Årets Dans på Folk- och världsmusikgalan 2017.

– Vi är så glada att få vara värd för turnépremiären av denna spännande föreställning. Både Anna Öberg och Anders Löfberg är välkända namn inom sina genrer och det är roligt att Norrköpingspubliken nu får möjlighet att möta deras konstnärskap inom den folkliga dansen och musiken. Det kommer garanterat bli en härlig upplevelse, säger Adam Knapasjö, styrelsemedlem i Riksteaterföreningen KariN.

 

Far Away
Hårresande.  Mariam Alhasan i dansföreställningen Far Away som visas på Konstmuseet på lördag eftermiddag.

 

Mera dans. Konstmuseet har så smått skaffat sig en dansprofil. Så sent som på höstlovet ledde Norrköpingsfödde Ninos Josef en workshop med ungdomar som ledde till en föreställning i Birgit Ståhl-Nybergs utställning.

På lördag visas dansföreställningen Far Away med Mihwargruppen. I höstas gav dansaren Mariam Alhasan Fjärran, en 30 minuter lång koreografi av Khaled Abdulrahim, på Galleri Kameleont. Nu har paret uppenbarligen gått längre, då Far Away räknar upp till 60 minuter.

Om Fjärran skrev Mihwargruppen att föreställningen berättade om ”sökandet efter det egna jaget som finns inom oss som är som en andlig viskning, trots att vi är slitna och trötta så reser vi oss för att vissa vår sanna identitet”.

Gissningsvis ryms detta även inom Far Away, då bildmaterialet visar på en samsyn – den kvinnliga dansaren inte är helt bekväm med manlig klädkod. Mariam Alhasan och Khaled Abdulrahim är professionella koreografer och dansare från Syrien.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Mihwar Dance studio och José Figueroa för Riksteatern

KONSTMUSEET Norrköping

2 februari 2019 kl 14
Far Away
Dansföreställning
Koreografi: Khaled Abdulrahim
Dans: Marian Alhasan
Prod: Mihwargruppen
Arr: Norrköpings Konstmuseum och föreningen V.O.D.K.A.N.

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

3 februari 2019 kl 16
Rhythmania
Dansföreställning
Koreografi/ Dans: Anna Öberg
Musik: Anders Löfberg, riksspelman
Ljuddesign: Elize Arvefjord
Ljusdesign: Anton Andersson
Prod: Riksteatern
Arr: Riksteaterföreningen KariN

 

RIKSTEATERFÖRENINGEN KARIN

Vinter–vår 2019

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping
3 februari kl 16
Rhythmania
Dansföreställning
Anna Öberg/ Anders Löberg – Riksteatern

FOLKETS HUS Skärblacka
9 februari kl 16
Jag tog vägen bort från kartan
Musikföreställning
Sara Lindh och Krister Jonsson

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping
8 mars kl 19
Kom igen, Caritha! – en existentiell show om livet som det blev
Cabaret/ monolog
Carin Jingrot

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping
19 mars kl 19.30
En kväll med Christian Zell
Teaterminnen – Christian berättar, läser, sjunger och spelar

FOLKETS HUS Åby
3 april kl 19
En frid(a) för själen
Skådespelerskan Anna Bromée tolkar Anni-Frid Lyngstads musik

FOLKETS HUS Skärblacka
12 april kl 19
Säg Algots det räcker
Nostalgi och musik med Cecilia Kyllinge, Solveig Bergqvist Larsson, Anders Larm och Jan-Olof Jonsson.

samt

Under Dansens vecka i april
Norrköping Slow Clap – Dans för alla
Där amatörer och professionella dansare möts och dans uppstår
Under ledning av Iki Gonzales Magnusson

LÄNKAR
Far Away YouTube
V.O.D.K.A.N. hemsida
Norrköpings Konstmuseum hemsida Facebook

Rhythmania trailer YouTube
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook

Tagged , , . Bookmark the permalink.