• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Högsta stresspåslag för Far Away


Ingen vila. Knappt hinner dansaren sätta sig i fåtöljen så rusar hon upp igen. Mariam Al-Hassan i Far Away som gavs på Konstmuseet i lördags.

 

Dans – musik – bild

 

RECENSION/ NORRKÖPING Inuti. I dansföreställningen Far Away gestaltar Mariam Al-Hassan de känslor som härjar inom en person som flytt till ett fjärran land och som längtar efter den hon älskar. Dansföreställningen gavs på Konstmuseet i lördags.

Det är i mångt och mycket Mariam Al-Hassan egen berättelse som visas i den mångfasetterade dansföreställningen. Samtidigt som alla, som rest bort och längtat hem, längtat efter någon, kan känna igen sig i den inre glöden.

 

Far Away – Koreografi: Khaled Abd Alraheem Dansare: Mariam Al-Hassan
Vig. Mariam Al-Hassan håller ett högt tempo genom nästan hela föreställningen.

 

Det är mörkt i Harlekinen, Konstmuseets hörsal. Soffor, fåtöljer, bord kan anas. En lampa tänds i ett hörn. Så småningom ännu en. Och en tredje.

Från detta nu och en timme framåt rasar Mariam Al-Hassan med intensitet och frenesi. Det krävs just ett så ekande stort vardagsrum för att rymma alla dessa känslor, denna febriga dans som kastar sig från ett parti till nästa. Kroppen är vig intill överrörlig. Höga benlyft, tvära kast, det stora håret som flyger.

Nutida dans kräver nutida musik. Den flyger också över gränser, men utan besvär eller fruktan. Orientaliska tongångar samplas lätt med jazz och techno.

På filmduken svänger grafiska bilder, skapade i datorprogram, ger nya stämningar till dansarens rastlösa sökande. En särskild effekt tillförs då kristallkronan som hänger i taket lämnar sitt avtryck. Skuggan av kedjans länkar och de första decimeterna av prismor blir ett torn som står genom alla tider och skeenden.

Tillknycklade pappersbollar, en slöja om höften, ett paraply, kamp med en sopborste. Och minnena av den älskade… Sällan får hon ro, ett ögonblick av tillkämpad glädje, en kort vila intill de kläder som symboliserar hans städse närvarande frånvaro.

Hur orkar hon?

 

Far Away – Koreografi: Khaled Abd Alraheem Dansare: Mariam Al-Hassan
Som minnen av kärlek. Men det är konstkort dansaren sprider i rummet, alltså – som minnen av konstens lyckligare dagar.

 

Hur orkade hon? Dansaren Mariam Al-Hassan och koreografen Khaled Abd Alraheem var en del av Mihwar Dance Group i Damaskus, Syrien, ett uppmärksammat danskompani som framträdde såväl på egen scen som på operan. Inte minst Khaled Abd Alraheem var prisbelönt och efterfrågad internationellt.

Inbördeskrig utbröt i Syrien. 2012 flydde Mariam till Ukraina, först två år senare kunde Khaled komma efter och de grundade uppföljaren Mihwar Dance Studio i Ukraina.

Sedan en tid bor de i Norrköping och undervisar i samtida dans i Linköping. Paret söker asyl i Sverige.

Far Away gavs i kortversionen Fjärran på Galleri Kameleont i höstas. Lördagens föreställning kopplades till Carl Johan De Geers utställning ”Släkten och slavarna” i Konstmuseets Galleri 5.

På fredag kommer Mihwar Dance Group till Teater Bråddgatan 34 med föreställningen Asylsökandes Dans, där både Mariam Al-Hassan och Khaled Abd Alraheem framträder.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Far Away – Koreografi: Khaled Abd Alraheem Dansare: Mariam Al-Hassan

KONSTMUSEET Norrköping

2 februari 2019
Far Away
Dansföreställning
Koreografi: Khaled Abd Alraheem
Dansare: Mariam Al-Hassan
Prod: Mihwar Group
Samarr: Kulturföreningen V.O.D.K.A.N.

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

8 februari 2019 kl 19
Asylsökandes dans
Dansföreställning
Koreografi och dans: Khaled Abd Alraheem och Mariam Al-Hassan
Prod: Mihwar Group
Samarr: Kulturföreningen V.O.D.K.A.N.

LÄNKAR
Mihwar Dans Studio hemsida Facebook
Far Away YouTube
V.O.D.K.A.N. hemsida
Norrköpings Konstmuseum hemsida Facebook
Teater Bråddgatan 34 hemsida Facebook
Dans x 2 – Far Away och Rhythmania reportage Kultursidan.nu 31/1 2019

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.