Fall. Allt skapande är en ständigt pågående kamp – det förmedlar dansaren Anna Öberg i Rhythmania som hade turnépremiär hos Riksteaterföreningen KariN i söndags.
Allt skapande är en kamp
RECENSION/ NORRKÖPING För att förstå måste vi bli en del av det vi betraktar. Anna Öberg bjuder publiken att ta del av hennes forskning kring folkdans. I andra akten vinner dansaren mark och förlorar den. Allt skapande är en kamp.
Det är söndag den tredje februari och Riksteaterföreningen KariN presenterar Rhythmanias turnépremiär i Norrköping. Under presentationen av föreställningen får publiken veta att den kommer att vara indelad i två delar.
Gångrytm. Anna Öberg läser högt ur sin forskningsresa medan publiken prövar polkans tretakt. Bilden är tagen vid en provföreställning.
Vi leds in i salongen och upp på golvet. För i den här delen av föreställningen är publiken inga passiva åskådare. Vi bjuds in i en presentation, som känns som en lättsam föreläsning och resa genom vad folkdans egentligen är och inte är. Anna Öberg presenterar sitt efterforskande genom personliga betraktelser, dagboksanteckningar och plötsligt har publiken själva blivit en del i hennes berättelse.
Vi inte bara betraktar folkdansens kärna och ursprung, vi upplever den kollektivt i kroppen. Interaktiva inslag i scenkonst kan ibland upplevas som ansträngda, men här blir man en del av dansen på ett sätt som känns naturligt och som är nödvändigt för att förstå den gemenskap och ickeverbala kommunikation som krävs för att folklig dans ska uppstå.
Som en slöja av dansande älvor sveper Anders Löfbergs toner samtidigt sig över och runt oss i rummet.
Konstbygge. Riksspelmannen Anders Löfberg skapar ett sökande ljudrum där dansaren Anna Öberg hoppar, snurrar och faller. Träklossarna blir symbol för skapandets kamp.
Efter en paus kommer vi sedan in i ett annorlunda rum. Då är black boxen traditionellt indelad i publik och scen. Scenbilden är mörk och tyst. Successivt startar andra akten genom ljus och ljud som ger en industriell, något mekanisk känsla. I kontrast till detta tillkommer Löfbergs stråkar och Öbergs organiska rörelser.
Scenbilden är ren och avskalad och Öbergs kamp för att skapa struktur och bygga något definierat träder tydligt fram. Allt skapande är en kamp, där man ibland vinner mark för att sedan förlora den. Och sedan nödgas bygga nytt igen, om man vill nå fram.
Rhythmania bjuder på en sällsynt kombination av en upplevelse av att vara delaktig inkluderad och att ta del av ett upphöjt kreativt verk.
Min upplevelse av Rhythmania gjorde att jag gick genom snön mot spårvagnen med dansens rytm i kroppen. Jag var upplivad, ett tillstånd som inte är helt lätt att uppnå en iskall mörk kväll i början av februari.
© Text: Ann-Sofie Engström
© Pressfoto: Märta Thisner för Riksteatern
BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR
RIKSTEATERFÖRENINGEN KARIN
Vinter–vår 2019
TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping
3 februari kl 16
Rhythmania
Dansföreställning
Koreografi/ Dans: Anna Öberg
Musik: Anders Löfberg, riksspelman
Ljuddesign: Elize Arvefjord
Ljusdesign: Anton Andersson
Prod: Riksteatern
Arr: Riksteaterföreningen KariNFOLKETS HUS Skärblacka
9 februari kl 16
Jag tog vägen bort från kartan
Musikföreställning
Sara Lindh och Krister JonssonTEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping
8 mars kl 19
Kom igen, Caritha! – en existentiell show om livet som det blev
Cabaret/ monolog
Carin JingrotTEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping
19 mars kl 19.30
En kväll med Christian Zell
Teaterminnen – Christian berättar, läser, sjunger och spelarFOLKETS HUS Åby
3 april kl 19
En frid(a) för själen
Skådespelerskan Anna Bromée tolkar Anni-Frid Lyngstads musikFOLKETS HUS Skärblacka
12 april kl 19
Säg Algots det räcker
Nostalgi och musik med Cecilia Kyllinge, Solveig Bergqvist Larsson, Anders Larm och Jan-Olof Jonsson.samt
Under Dansens vecka i april
Norrköping Slow Clap – Dans för alla
Där amatörer och professionella dansare möts och dans uppstår
Under ledning av Iki Gonzales Magnusson
LÄNKAR
Rhythmania trailer YouTube
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook
Teater Bråddgatan 34 hemsida Facebook
Dans x 2 – Far Away och Rhythmania reportage Kultursidan.nu 31/1 2019
Pingback: Kom igen, ut ur mausoleet, Caritha! – KULTURSIDAN.nu