• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De öppnar för cirkus-varieté på Arbis


Cirkus på Arbis. På lördag är det dags för Elsa och den ofrivilliga flygaren, på samma gång varieté och öppen scen med fokus på vidareutveckling.

 

”…för att testa knäppa idéer”

 

NORRKÖPING Cirkus med poesi? Allt går på varieté. Längtan efter en öppen scen för att testa knäppa idéer ledde till ”Öppen scen med Elsa och den ofrivillige flygaren!” Och visst har Arbis bjudit på cirkus förr. Dags på lördag.

– Först tänkte jag att jag jag ville ha en öppen scen där jag kunde testa knäppa idéer.

Norrköping är en cirkusstad efter många år med Norrköpings Ungdomscirkus och Norrköpings Cirkus & Varieté. Många som börjat där har fortsatt till högre utbildningar och jobb i Sverige och utomlands.

Linda Johansson är cirkusartist och jobbar ihop med vännen Elsa Näslund i Cirkus Bataillon. Dessutom pluggar Linda till producent på Valla folkhögskola tillsammans med Kajza Wiborn.

 

Johanna och Vicky Svensson samt Vendela Jonsson – jonglering
Lysande. Jonglörerna Hannah och Vicky Svensson samt Vendela Jonsson.

 

De tre står bakom arrangemanget ”Öppen scen med Elsa och den ofrivillige flygaren!” på Arbis på lördag. Öppen scen ger artister med olika bakgrund möjlighet att möta publik, bli filmade och få feedback på sina nummer.

– Vi har bjudit in Ulf Thörn från Riksteatern Östergötland, Mihwar Dance Group och cirkusartisten Sara Stach, för att de ska ge respons från olika perspektiv, berättar Linda Johansson.

Tanken med att filma akterna är både att ge de uppträdande möjlighet att se sig själva utifrån men också att kunna skicka till presumtiva arrangörer, som cirkusar, teatrar och nöjesetablissemang.

Det blir en kväll med akrobatik, cyrwheel och jonglering. Men också med poesi och dans. Scenpoeten Jonas Edström, känd från poesikollektiven Dödsstjärnan och Poesikonspirationen, uppträder tillsammans med skådespelaren och danskonstnären Iiris Laaneoks.

”Iiris och Jonas skapar en kollision mellan dans och poesi. En experimentell work in progress där dans möter scenpoesi i en kreativ frontalkrock och behandlar de trauman som följer därpå,” skriver Jonas Edström i ett pressmeddelande.

På lördag tar Kajza Wiborn på cirkusdirektörens hatt medan Linda Johansson och Elsa Näslund är konferencierer. Vilket innebär att det där med öppen scen inte riktigt gäller för dem själva, i alla fall inte denna första kväll av något som de hoppas ska återkomma.

– Jag är jättetaggad på att se vad de andra gör, menar Linda.

– Vi kanske hittar på en överraskning, förvarnar Elsa.

 

Kajza Wiborn, Linda Johansson och Elsa Näslund
Bjuder in. Kajza Wiborn, Linda Johansson och Elsa Näslund fick många svar på sitt upprop om Öppen scen.

 

Varför varieté på Arbis, är förstås en fråga. Svaret handlar inte bara om ett varmt välkomnande och efterföljande nattklubb med cirkustema.

– Här finns det fästpunkter i taket. Och en cirkushistoria, svarar Linda Johansson prompt.

För visst har Arbis varit med om både varieté och cirkus förr. När de tre arrangörerna rekade på Arbis fick de se en dörr på baksidan där en elefant klivit in en gång för många år sedan.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och PRIVAT/PRESSBILDER

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Alrik Lundin – diablo

ARBIS Norrköping

9 februari 2019 kl 20
Öppen Scen med Elsa och den ofrivillige flygaren!
Varieté
Cirkusdirektör: Kajza Wiborn
Konferencierer: Linda Johansson och Elsa Näslund
Prod: Linda Johansson, Kajza Wiborn och Elsa Näslund med stöd av Nycirkus Öst

MEDVERKANDE
Michaela Johansson poesi
Karin och Hedvig Brodén parakrobatik
Benjamin Erdtman cirkusartist/clown
Sara och Axel parakrobatik
Hugo Bergman cyrwheel
Alrik Lundin diablo
Jonas Edström spoken word/ Iiris Laaneoks dans
Hannah och Vicky Svensson samt Vendela Jonsson jonglering
Fler kan tillkomma

LÄNKAR
Arbis Bar & Salonger hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.