• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Johan Dalene med ny SON-orkester


Inkännande. Johan Dalene gör sig till ett med musiken.

 

Solstrålning ger rent vatten

 

RECENSION/ NORRKÖPING Bara Mozart. Nybildade kammarorkestern Camerata Ostrogotia spelade vid Soroptimisternas välgörenhetskonsert i Hedvigs kyrka. Dirigent var Roman Reznik och solist Johan Dalene.

Premiärkonsert för Camerata Ostrogothia, ännu en konstellation av musiker från Norrköpings Symfoniorkester, i Hedvigs kyrka i fredags. Den slanka, kammarorkestern passade Mozarts femte violinkonsert och 40:e symfoni alldeles utmärkt.

På pulten stod Roman Reznik, tidigare solofagottist i SON men numera i Oslos filharmoniker, och med en parallellkarriär som dirigent. Solist var Johan Dalene, Norrköpings just nu mest uppmärksammade violinist som dessutom är årets Artist in Residence hos SON.

 

Camerata Ostrogothia med dirigenten Roman Reznik
Elddop. Nya kammarorkestern Camerata Ostrogothia med dirigenten Roman Reznik. Musikerna kommer från SON, och det har även dirigenten en gång gjort.

 

Uvertyren till Figaros bröllop, historiens i vissa avseenden främsta opera (även om jag skulle säga ”Don Giovanni” om jag tvingades välja) var mycket välspelad och exakt av orkestern. Mozarts skenbara enkelhet med standardiserade ackompanjemang (”Alberti-basar”) döljer dess svårighetsgrad. Det krävs skicklighet för att hitta den distinkta klassicistiska klangen och att balansera instrumentgrupperna.

Kyrkan med dess långa efterklang får ibland ”Amadé” att klinga väl romantiskt men man får tänka att den borgerliga konsertsalen inte fanns på 1700-talet. Konserthus fanns sällan utan operahuset och kyrkan var de främsta musikrummen.

Det är kanske mer tacksamt för en ung virtuos som Johan Dalene att spela Mozart istället för de mer introverta Brahms och Bruch. Jag hade inget att anmärka på det rent tekniska framförandet annat än att han kanske spelade med för mycket vibrato, kanske passar en slankare ton bättre i Wienklassicistisk musik.

Man får tänka att Mozart bara var 19 när han skrev femte violinkonserten. I början ligger han nära Haydns mer improviserade och lekfulla idiom. Dessutom får vi höra lite av den ”turkiska musiken” som var högsta mode i Wien, jämför operan Enleveringen ur Seraljen med pascha Selim. Det osmanska (”ottomanska”) riket hade för mindre än 100 år sedan hotat Wien och soldaternas ”janitscharmusik” ekade ännu men hade nu blivit mer av ett sällskapsnöje.

Den tredje satsen får också en genuin tyngd som påminner om de sena verken, återigen förbluffande för en tonåring, både Wolfgang och Johan, och som kontrast kommer även ”Haydn-inslagen” tillbaka.

 

Roman Reznik
Dynamisk. Roman Reznik visade sig vara en mycket engagerad dirigent.

 

Symfoni nr 40 i g-moll börjar tät och tragisk även om den också följer det väl avvägda wienklassiska formschemat. Andra satsen bjuder på några mer glättiga tongångar även om det tragiska perspektivet också kikar fram ibland.

Menuetten som tredje sats i en symfoni började bli föråldrad redan på 1700-talet men passar bra att lätta upp en tung mollsymfoni (även ”tvärtom” med en lätt dursymfoni som under Beethoven).

Fjärde satsen rymmer många fina detaljer, som man sällan hör med mindre skickliga orkestrar, och flera vackra kontraster, dock alltid i ett strikt formschema även om Mozarts personliga tragik ibland skymtar igenom.

 

Solvatten
Vattenrenare. Svensk uppfinning från kvinnor till kvinnor.

 

Kvällens konsert var mycket fin med ett hedervärt ändamål. 50-årsjubilerande Norrköpings Soroptimistklubb arrangerade konserten till förmån för projektet ”Solvatten”. Det är en svensk uppfinning som använder vanlig solstrålning för att ge rent och varmt dricksvatten.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Hedvigs kyrka

HEDVIGS KYRKA Norrköping

8 februari 2019
Mozartprogram
Camerata Ostrogothia
Dirigent: Roman Reznik
Solist: Johan Dalene, violin
Arr: Norrköpings Soroptimistklubb

PROGRAM
Figaros bröllop, uvertyr
Violinkonsert nr 5 A-dur – Allegro aperto, Adagio, Rondo: Tempo di menuetto
Symfoni nr 40 g-moll – Molto allegro, Andante, Menuetto: Allegretto, Finale: Allegro assai

LÄNKAR
Norrköpings Soroptimistklubb hemsida
Solvatten hemsida
Roman Reznik hemsida
Johan Dalene hemsida
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.