• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

FMG:s Scen & Artist minns Jukebox


Moves. Musik, dans och dramatik utgör stommen i Scen & Artist-treornas gymnasiearbete. På fredag har Jukebox premiär på Lilla teatern.

 

Mycket jobb bakom kulisserna

 

NORRKÖPING Jukeboxens röst. Dåtidens Spotifylista presenterar alla tiders musik, i alla fall från Elvis och framåt. Film & Musikgymnasiets treor på Scen & Artist står på scenen när de sätter upp en kabaret som sitt gymnasiearbete.

– Det är kul att använda allt vi lärt oss i skolan: sång, dans och teater, säger Johanna Pettersson, som är den ena av de två regissörerna för kabareten Jukebox – en musikalisk resa genom tiden.

Alla gymnasieelever ska göra ett självständigt arbete och med Jukebox har klassen delat arbetsuppgifterna mellan sig. Det är mycket som behövs bakom kulisserna har de upptäckt: låturval, manus, koreografi, regi, kostymer, smink, ljud och ljus. Och så produktion, som håller ihop allt, och marknadsföringen som ska locka publiken.

 

Jukebox – repetition
Teknik. Eleverna ställer upp för varandra och för Jukebox.

 

Teaterläraren Jakob Sjöberg kikar in på nya Lilla teatern på Norra Promenaden 108, dit klassen flyttat in efter månader av förarbete på skolan. Det är på sin höjd en fråga om handledning, inte om regi eller undervisning, som det var i tvåan då lärarna ställde upp med alla funktioner bakom kulisserna till musikalen Viruzz. Mest är han nog nyfiken.

– Vi bestämde att kabareten skulle beskriva olika tidsperioder från 1960-tal fram till 2019, säger Sofia Pilspets, som ingår i manusgruppen. Jukeboxen blir rösten som leder publiken genom föreställningen.

Elvis. Anita Lindblom. Beatles. Det är så långt tillbaka i tiden som jukeboxen minns.

Men när jag besöker repetitionerna är det redan dags för andra akten. Öppningsnumret Millennium 2 fyller scengolvet innan mindre ensemblenummer tar över. Sång och dans integreras, det syns redan nu att koreografen Alice Brogren har fångat tidernas typiska uttryck.

– Vårt största fokus är att få det showigt, framhåller Johanna Pettersson.

Det är inte bara sång och dans, där ska finnas dramatik också, som engagerar publiken.

– Det svåra har varit att komma på idéer till alla nummer, medger Sofia Pilspets.

 

Jukebox – repetition
Dunkel. Ljusteknikerna testar scenljusets alla möjligheter under repetitionerna.

 

– Utmaningen med uppsättningen är att kunna samarbete och ha en tydlig kommunikation, säger Johanna Pettersson om klassens stora gymnasiearbete.

Film & Musikgymnasiets elever är födda på den här sidan millennieskiftet som Markoolio en gång sjöng om. Ändå säger de sig ha en känsla för populärkulturen genom 1900-talets andra hälft.

– Vi har försökt använda det vi vet, säger Sofia Pilspets.

– Jag tror att kläderna kommer att göra sitt, tillägger Johanna Pettersson tryggt.

Ja just det, där står ju några stora kassar på golvet med storprickiga kjolar. Typiskt scenversionen av övergången från 1950-tal till 1960-talet.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Jukebox – repetition

LILLA TEATERN Norrköping

15, 16 februari 2019
Jukebox
Kabaret
Av och med: Scen & Artist, åk 3, Film & Musikgymnasiet

LÄNKAR
Jukebox info
Film- & musikgymnasiet hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.