• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kalla känslor sätter svärtans ribba


Vinyl. Åtta låtar Någonstans mellan psykakuten och AF med enmansbandet Kalla känslor. 

 

”Jag gillar musik som inte är glad”

 

RECENSION/ NORRKÖPING Ärligt och genuint. Enmansbandet Kalla känslors album ”Någonstans mellan psykakuten och AF” sätter ribban för en vardag många kan känna igen sig i, skriver vi i vår recension.

Inspirationen är hämtad från punken – och verkligheten, berättar Mikael Holm i en mejlintervju.

Recensionen

I dessa tidevarv då alla har sin egen megafon att uttrycka sig, såsom sociala medier som Facebook, Twitter, bloggar och Gud vet vad, även om det inte avhandlar mer än vad som inmundigats till frukost. Då känns det väldigt befriande att få en skiva som vågar beskriva svart smärta på vardagsrealismens språk. Titeln ”Någonstans mellan psykakuten och AF” sätter ribban för var vi befinner oss.

Texterna är som ett avklarnat destillat av grubblerier, ett ocensurerat budskap från en annan dimension. Den svärta, som det svarta hålet AF ger en människa i form av människoförnedring tillsammans med sin ”broder” Försäkringskassan, är något som kan framkalla nattsvarta psykoser i vem som helst.

CD:n innehåller åtta spår som i en dimension beskriver en vardag som många kan känna igen sig i. När livet är i den gråaste färgskalan och man behöver eskapism för att överleva ännu en dag.

Mikael Holm har på ett avskalat och minimalistiskt sätt avhandlat den svärtan på den här skivan som han har gett ut själv. Personliga favoriter för mig blir Biter inte på mig och Destination ingenstans.

Det finns musikslingor som flirtar med Old School-punken. Omslagets färg kontrasterar bjärt i en lilarosa ton mot vardagsrealismens poesi. Själva fotoposen är en parafras på Social Distortion.

Mikael Holm har en bra nerv i rösten och det låter ”skitigt” på ett bra sätt vilket harmonierar i de här åtta låtarna. Han har hittat en stil som passar hans röst. Det känns ärligt och genuint, vilket man inte hittar allt för ofta i det kommersiella flödet av nonsenslåtar som har texter utan substans och intelligens.

 

Mikael Holm à la Alex Hellid
Mikael Holm à la Alex Hellid.

 

Intervjun

MIKAEL HOLM – Du utgör enmansbandet Kalla känslor – spelar du allt själv?
Enda medlemmen i bandet är jag själv, fast på inspelningarna har jag lite gäster så jag spelar cirka 70 procent av allt som hörs.

Vem är du? Hur var det med Söderköping, Åby och Norrköping?
Jag som startade bandet 2016 heter Mikael Holm och bor i Norrköping. Jag har bott i Söderköping innan.

I Åby ligger Studio Underjord som jag spelat in låtarna i, samma studio som Year of the goat, Vanhelgd,  Skraeckoedlan mfl. Mycket bra Studio och en kreativ plats att vara på.

Jag är stort musikfan, fast jag är ganska begränsad i min smak, det mesta jag gillar är musik som inte är glad; Punk, Hardcore, Dödsmetal.  Generellt är det roligare med mindre band som inte är så kommersiella tycker jag.

Vilka är dina förebilder?
Förebilder för just Kalla Känslor är dock mycket gammal svensk progg: Mikael Wiehe, Björn Afzelius, Hoola bandoola band, Nationalteatern. Tanken var att Kalla Känslor skulle vara just ett proggband, men det blev mer punk när jag väl spelade in. Tycker dock att texterna är ganska proggiga.

Jag gillar också mycket artister som Aretha Franklin och Tina Turner, så det är jag influerad av även om musiken inte låter så.

Musikaliskt är Kalla Känslor nog mest influerat av gamla svenska punkband, så som Liket lever, Cortex, Perverts, Blitzen, Kriminella gitarrer, KSMB. Även nyare band så som Knugen faller och The International Noise Conspiracy är viktiga.

 

Mikael Holm à la Chuck Berry
Mikael Holm à la Chuck Berry.

 

Christina som recenserar ditt album skriver att omslagets pose är en parafras på Social Distorsion.
Stämmer… omslaget och titeln är en parafras på ”Somewhere between heaven and hell” med Social Distortion, en av mina favoritskivor alla kategorier.

Inspiration till låtarna?
Får mycket inspiration av orättvisor i samhället, har faktisk gjort en antirasist/antinazist-låt till nästa inspelning. Jag vill ogärna prata politik och vill akta mig för att införa politiska budskap i musiken (oftast är det ju inte svart eller vitt när det gäller svaren). Men här blev det ett undantag då ämnet var viktigt.

Vill du ut och spela live?
Jag skulle kunna tänka mig spela live, men det är inte jätteviktigt. Tanken med bandet var lite att jag inte skulle ha medlemmar för jag vill inte kompromissa med någon eller behöva anpassa mig och sitta och vänta på någon annan.

PS! Vilken dag som helst nu kommer en ny inspelning som jag kallar Blixtnedslag. Teman är att inte passa in och så lite antirasism (som jag nämnde ovan). Jag gillar egentligen att låna från det mörka och det onda men kände att det var viktigt att ha en ståndpunkt.

© Recension: Christina Wernersson
© Mejlintervju: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Mikael Holm

ALBUM

Någonstans mellan psykakuten och AF
Kalla känslor/Mikael Holm
Studio Underjord
Antipop 2018
Limiterad till 100 ex

LÅTLISTA
Någonstans mellan psykakuten och AF
Dåren
Asfaltsbibel
Destination ingenstans
Skiter i allt
Blåst och slut
Biter inte på mig
Mannen i den vita Volvon

LÄNKAR
Kalla känslor Facebook
Studio Underjord hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.