• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Vad sjutton! Stand-up på Broadway


Småroligt. Christian Hansson och Kerim Hrustanovic driver Norrköpings stand-up-scen.

 

Peking Humor vill få oss att skratta

 

NORRKÖPING Stand-up comedy på allvar. Peking Humor heter den lilla gruppen bakom Norrköpings open mic scen som intar Broadways källare sista fredagen i varje månad för att leverera gratis komik.

– Det kommer aldrig att funka sa folk och nu drar vi fullt hus, säger Kerim Hrustanovic som grundat klubben.

Kerim Hrustanovic har hållit på med stand-up sedan 2014, men har känt sedan några år tillbaka att han ville ta stand-upen längre både för sig själv och Norrköping.

– Jag ville gör något mer på allvar komma in mer i branschen, förklarar han när vi möts i källaren på Broadways konditori som har fått stå som skådeplats sedan maj i fjol.

Med sig har han Christian Hansson som kom in i höstas och sköter både ljus och ljud, men också kör lite stand-up mellan varven.

Idén till klubben berättar Kerim, kom från ett tillfälle då han var uppvärmare för komikern Kristoffer Appelqvist. Han passade på att ställa en rak fråga: Vad skulle han göra för att utveckla sin stand-up och få mer uppträdanden?

– Han svarade att utöver att köra på de open mic klubbar som finns i Stockholm så borde jag starta en egen klubb i Norrköping, säger Kerim.

Första gången Kerim och Christian träffades var på en klubb i Linköping.

– I en källare som luktade rök och kiss! säger Christian och skrattar.

Därefter stötte de på varandra på olika klubbar och på Arbis bland annat. Allteftersom de lärde känna varandra bättre började Christian började hoppa in och hjälpa till. Han DJ:ar framför allt och är den som väljer låtar för artisterna att äntra scenen till.

– Vissa får välja sin egen låt, andra har helkonstiga val, så där får jag bryta in, säger han.

 

Christian Hansson och Kerim Hrustanovic
Storgarv. Christian Hansson och Kerim Hrustanovic i Broadways källare.

 

Paret menar att det är viktigt att hela konceptet fungerar och ger ett kraftfullt intryck.

– Det räcker inte med att komikerna har bra spots, säger Kerim.

Han är uppväxt i Norrköping och tror sig ha god syn på vad som lockar Norrköpingsborna att ta sig ut och uppleva lite kultur.

– Som en gammal sossestad vill man gå hem från jobbet, dricka sin öl och se på sporten eller så, säger han.

Genom att ha mindre kända professionella komiker och göra klubben gratis blir det både ett sätt att bygga upp konceptet. Förhoppningsvis blir det också en språngbräda för nya lovande komiker.

– När vi lyckats hamra in stand-up så hoppas vi kunna ta hit andra komiker till en betalklubb också och komplettera med det, säger han samtidigt som han lovar att open mic klubben ska få vara kvar.

Och hittills har det gått som smort. Vid starten i maj förra året kom inte så mycket folk och under sommaren blev det uppehåll, men sedan klubben åter startade i höstas har det varit näst intill  fullsatt varje gång.

– Från början var det ingen som trodde på det här, berättar Kerim och menar på att det är just girigheten på betalklubbar som gjort att de inte fungerat.

– Du måste helt enkelt sälja in produkten, säger han.

Namnet ”Va sjutton!” på kvällarna är något som Kerim och en av Broadways ägare spånade fram då de kom överens som att det är ett uttryck Norrköpingsborna använder sig av när något oväntat händer.

Istället för att klaga och säga att saker inte går eller inte finns så tycker Kerim att alla kan vara med och bidra.

– Alla som vill ha en spot får en rättvis chans hos oss och om man inte kan bidra på det viset så får man gärna komma hit som publik, säger han och hoppas på ännu en fullsatt kväll ikväll.

© Text och foto: Carl Adam Tillberg


BROADWAY KONDITORI Norrköping

22 februari 2019
Va sjutton!
Stand-up
Arr: Peking Humor

Peking Humor Facebook
Broadway Konditori hemsida/PåG Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.