• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Skira dikter av Matilda Södergran


Poeten Matilda Södergran, nominerad till Sveriges Radios Lyrikpris 2019, gästade Söderköpings Bokhandel på fredagskvällen.

 

Lågmält och nästan försynt

 

SÖDERKÖPING Spindelvävsdikt. Kort, skirt och nära gränsen skriver Matilda Södergran. I fredags läste den uppmärksammade poeten högt, egna dikter och Siv Cederings, i egen översättning.

Om jag somnar i solen
ska trollsländan komma
och sy igen mina ögonlock
Väcka mig sedan med ljudet hon gör
när hon flyger över huvudet och väger min själ

En dikt av den finlandssvenska poeten Matilda Södergran.
Skir och vacker som en spindelväv av ord.
Vemodig och gripande.

 

Matilda Södergran, nominerad till Sveriges Radios Lyrikpris 2019, läste ur sin senaste diktsamling Överlevorna i Söderköpings Bokhandel på fredagskvällen.
Matilda Södergran läste ur sin senaste diktsamling Överlevorna.

 

I fredags kväll läste Matilda Södergran ur sin senaste diktsamling Överlevorna för en liten skara poesivänner i Söderköpings bokhandel. Överlevorna är hennes femte diktsamling.

Dikterna är korta och hon läser dem rakt upp och ner, lågmält och nästan försynt. Ibland lite väl tyst, men ingen vill bryta den förtätade stämningen genom att be henne höja rösten.

Överlevorna, som är diktsamlingens titel, är ett gammalt ord som betyder ungefär kvarlevorna, säger Matilda Södergran när jag undrar.

– Kan man också tänka att det är en feminin form av det mera maskulina ordet överlevarna.

– Det kan man absolut, tycker hon. – Det handlar om vem eller vilka som överlever vad, och vad som blir kvar.

Den avslutande dikten i i samlingen handlar om utsatthet när några barn leker död.

De lade mig ner i gräset
och stack en rosmarinkvist i mina knäppta händer
Vi ska leka en lek, sa de, när de slöt mina ögonlock med starkt doftande fingrar
och lämnade mig att tro att jag var död

Matilda Södergran är bördig från Korsnäs i Finland. Efter att ha bott i Malmö en tid har hon nu flyttat till Norrköping. Hennes diktsamling Överlevorna är nominerad till Sveriges Radios lyrikpris 2019.

Matilda Södergran är även översättare och litteraturkritiker. Hon har bland annat översatt dikter av den svenskamerikanska författaren Siv Cedering.

 

Matilda Södergran har översatt flera av författaren Siv Cederings dikter från engelska till svenska. Siv Cedering är inte så känd i sitt hemland - Sverige. Hon bodde i USA och skrev på engelska.
Matilda Södergran har översatt flera av författaren Siv Cederings dikter från engelska till svenska. Siv Cedering är inte så känd i sitt hemland – Sverige. Hon bodde i USA och skrev på engelska.

 

Siv Cedering föddes i Överkalix men levde i USA och skrev på engelska. Hon avled  2007. Hon debuterade redan som 16-åring som författare. Några av hennes dikter har tidigare översatts till svenska av Maria Wine.

Matilda Södergran läser några dikter ur Siv Cedergrens Om dikter har ett mål tillåt mig att misslyckas, som är ett urval ur hennes produktion.

Så annorlunda mot Södergrans egna. Även Cedergrens dikter är finstämda men längre och mera beskrivande. Ofta handlar det om natur och djur men även om religion.

Som vanligt var fredagskvällen i Söderköpings Bokhandel en mjuk och fin avslutning på veckan. Fredagen den 4 april blir det författarsamtal med Agnes Lidbeck och Mats Granberg.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Lite trångt men mycket gemytligt som vanligt var det vid  fredagskvällens poesiuppläsning med Matilda Södergran.

SÖDERKÖPINGS BOKHANDEL Söderköping

15 mars 2019
Matilda Södergran
Poet och översättare
Arr: Litteraturscen Söderköping – Söderköpings Stadsbibliotek och Söderköpings Bokhandel & Antikvariat

LÄNKAR
Matilda Södergran info
Söderköpings Stadsbibliotek hemsida Facebook
Söderköpings Bokhandel & antikvariat hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.