• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Joakim Allgulander på Galleri Kronan


Hängning pågår. I Memories of a Black Secret går Joakim Allgulander nära motivet, arbetar med kontrasterande färger och undersöker hur han får fram ljus med mörkgrå färg.

 

Skapa ljus med mörka fula färger

 

NORRKÖPING Mörkt grått som nyfallen snö. Flytten till London krävde nya infallsvinklar. I Joakim Allgulanders måleri möter konstnärens nyfikenhet på material motiven från barndomen. Han går gärna nära för att leka med ljuset.

– Det här är essensen av mitt måleri, säger Joakim Allgulander om den lilla målningen The Great Explorer, en kvinnlig skidåkare i ett landskap.

Det han pekar på är inte gestalten utan delar av landskapet eller snarare detaljer. Några penseldrag gör en en snösträng vid spåret, vitt, grått, gulaktigt.

– Jag är inte en berättande konstnär. Mer än att motiven är viktiga för mig är de också en förevändning att utforska färg och form.

 

Joakim Allgulander
Stänk och blänk. På håll ger målningen ett fotografiskt intryck, om än med några blå fläckar.

 

”Distortion”, 16 målningar från åren 2016 till 2019 på Galleri Kronan understryker just detta utforskande. Som tre stora målningar som närgånget följer vågornas vidgande cirklar där regndroppar faller. Hur fångas ljuset, rörelsen, med vilka nyanser? En i vit-grå skala, en i fluorescerande dovt grönt, (släck lamporna på kvällen, se målningen glimma), den tredje med skimrande komplementfärger, röd-orange / grönt.

Så många steg fram och tillbaka han måste gå. Fram för att lägga till det bågformade linjerna, och tillbaka för att granska effekten, funkar det?

– Hur kan jag skapa ljus med mörka fula färger, det är en fråga många konstnärer ställer sig, säger Joakim Allgulander.

Han går, som så ofta i sitt måleri, tätt inpå. Som när betraktaren precis har näsan ovanför den snötyngda grangrenen Memories of a Black Secret. Sent om kvällen i sista ljuset är snön mörkgrå, ändå svagt lysande mot mörkret.

Barndomsminnen från Bergslagen blev konstnären svar på utmaningen att befinna sig förflyttad till Londons oöverskådliga konstliv. ”Hur ska min röst kunna höras här?” Med tiden har han hittat nya motiv, en kvist nära ateljén, en buske. Grafikern Joakim Allgulander målar allt mer.

 

Joakim Allgulander
Män i vitt. Snowman och Rocket Man av Joakim Allgulander.

 

Det skulle kunna stanna med detta utforskande av ljus och kontraster men i utställningstiteln ”Distorsion” finns ett fortsatt forskande. Rocket man, en astronaut i rymden, med det ljusa månlandskapet i bakgrunden. Det ganska släta måleriet från entrérummet har ersatts av tunna uppbyggda reliefer, som konstnären sedan sprayat på. Det skimrar.

Att använda sprejen som pensel visar sig vara ett utmärkt verktyg, bland många andra, gärna skruffiga. Joakim Allgulander erkänner sig hantera måleriet på ett oortodoxt sätt.

”Vad händer om?” är den fråga han ställer sig om och om igen: Vad händer om jag målar vått-i-vått, som i akvarell men med olja? Vad händer om färgen får flyta ut över dukens kant? Vad händer när en ny duk läggs ovanpå och får suga åt sig av en nymålad som blev för gräll?

– Jag är ganska upptagen av materialitet, säger han samtidigt som han menar att hans ton är romantisk. – Det finns något vemodigt i allting. Ovanpå det kör jag i olika riktningar, metoder.

Inte grundar han sina dukar heller, inte förrän efteråt. Nog är det att svära i kyrkan.

– Jag grundar efteråt med en osynlig primer.

Snowman, en rundnätt glad figur nästan dansar på isen. Det lyser om honom, inifrån.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Joakim Allgulander

GALLERI KRONAN Norrköping

Våren 2019
Utställningar

12–27 januari
Ingrid Schöön Holmberg
”Vissa dagar är ljusare än andra”
Måleri

2–17 februari
Lena Lundström
Glas
Agneta Östlund
Grafik

23 februari – 15 mars
Konst eller klocka 10.0
Utställning för årets S:t Olofsmedaljörer

23 mars – 7 april
Joakim Allgulander
Mixed media och akryl på bomullsduk

13 april – 5 maj
Kjell Sundberg
Målningar

11 maj – 2 juni
Samlingsutställning
”Tempus fugit – sju fotografer”

LÄNKAR
Joakim Allgulander hemsida
Galleri Kronan hemsida Facebook

Konst eller Klocka 10.0 ger utsnitt recension Kultursidan.nu 28/2 2019
Lena Lundström och Agneta Östlund reportage Kultursidan.nu 17/2 2019
Ingrid Schöön Holmberg på Kronan reportage Kultursidan.nu 11/1 2019

Tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Joakim Allgulander på Galleri Kronan

  1. Pingback: Fotografiska världar m.ä. på Kronan – KULTURSIDAN.nu

  2. Pingback: Kjell Sundbergs landskap på Kronan – KULTURSIDAN.nu