• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Cecilia Sikström och Marielle Göthberg


Intensitet. Cecilia Sikström lånar motiv ur konsthistorien och populärkultur. Kraften är hennes egen.

 

Färgsprakande mitt i svartvitheten

 

RECENSION/ NORRKÖPING På Konstforum ställer två gnistrande konstnärer ut. Den ena i färg, Cecilia Sikström från Stockholm som är uppmärksammad för sina målningar av kända kvinnor. Den andra Marielle Göthberg från Norrköping vars detaljrika svartvita teckningar gnistrar.

 

Cecilia Sikström
Audrey, Elizabeth och Predator av Cecilia Sikström.

 

Cecilia Sikström

 

Vilka var dessa kvinnor egentligen? Vad drömde de om? Bakom sitt kändisskap. Det är frågor jag får när jag tittar på Cecilia Sikströms målningar av kända kvinnor.

Det är som att hon vill komma bakom den gängse mallen av Frida Kahlo, Audrey Hepburn eller kronprinsessan Victoria och alla de andra. Tränga bakom. Och det lyckas hon bra med, man står gärna länge och betraktar dem och funderar.

Hon tycker det är en stor skillnad när en kvinna målar en kvinna än när en man målar en kvinna och att det syns. Hon arbetar gärna länge med en målning och det får ta den tid det tar innan den är klar.

Resa betyder mycket för Cecilia Sikström, som säger att det ger henne nya perspektiv. Ett sådant perspektiv är att Cecilia Sikström har börjat fundera på vad som händer om hon använder en slipmaskin på målningen eller låter den ligga ute i snön. Eller om målningen får stå i ett torkskåp, vad blir det då för nya uttryck?

Cecilia Sikström har också med bearbetade fotografier på sig själv och sin dotter som både utrycker lekfullhet och vemod. Konstpopgruppen kallar hon dem, i samarbete med modefotografen Henrik Hallvarsson. För att få distans i bilden har hon en liten målarduk mellan henne och dottern där hon målat ett ansikte.

 

Marielle Göthberg
Bröllopsbild av Marielle Göthberg.

 

Marielle Göthberg

 

En kontrast till Cecilia Sikströms färgsprakande tavlor är Marielle Göthbergs detaljrika teckningar som också är färgsprakande mitt i sin svartvithet. Mina tankar går till grafiken, speciellt teckningen av ett bröllop.

Det finns väl inget annat målande utryckssätt som kan bli så detaljrik och levande som teckning. Marielle Göthberg tecknar händer, öron och fötter. I teckningen av en hand ser jag varenda åder och valk, en hand som är van vid hårt arbete.

I Marielle Göthbergs teckning av en kvinna som badar, där känner man den varma sommardagen, solen som lyser starkt, brisen som smeker varmt. Hon har verkligen fått fram solglittret som speglar sig i vattnet.

© Text: Per-Olof Engström
© Foto: Nils-Göran Tillgren

CECILIA SIKSTRÖM – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Cecilia Sikström

MARIELLE GÖTHBERG – BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Marielle Göthberg

KONSTFORUM & STUDION Norrköping

Vinter–vår 2019
Utställningar

12–27 januari 2019
Ulf Lundkvist
Måleri, grafik, objekt

12–27 januari 2019
Göran Molin
Fotografi

2–17 februari 2019
Ebba Jordelius
Susanna Salifou Nygren

Måleri

3–17 februari 2019
Malte Myrén
Teckning, skulptur

23 februari – 10 mars 2019
Anders Gudmundson, Ellen Cronholm
Måleri, grafik

24 februari – 10 mars 2019
Gabriella Abu-Ali
Fotografi

16–31 mars 2019
Cecilia Sikström
Måleri

16–31 mars 2019
Marielle Göthberg
Teckning

6–28 april 2019
Jim Berggren, Nina Bondeson
Måleri, grafik

7–28 april 2019
Elaiza Bäckström
Fotografi

LÄNKAR
Cecilia Sikström hemsida
Marielle Göthberg Instagram
Konstforum hemsida Facebook

Cronholm, Gudmundsson och Abu-Ali reportage Kultursidan.nu 1/3 2019
Salifou Nygren, Jordelius och Myrén recension Kultursidan.nu 8/2 2019
Lundkvist och Molin på Konstforum recension Kultursidan.nu 23/1 2019
De Geerelevers bildglädje och formtalang reportage Kultursidan.nu 4/3 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.