• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

NKPG Poesi firade Världspoesidagen


Stämning. En röst. En mikrofon. Uppmärksamma lyssnare. Premiär för NKPG Poesi som ställde upp en rad unga poeter på Stage Skandias scen. Här är det Moa Sandström som läser.

 

Gnistrande, sorgset och argt

 

NORRKÖPING ”Mår ni bra?” Svar: ”JAAA!” ”Det ska jag ändra på.” Ung poesi fyllde Stage Skandia i onsdags kväll. Några särskilt inbjudna poeter som nyligen debuterat varvades med lokala talanger från Kulturskolan, kollektivet Poesikonspirationen och Stage Skandias egen poesigrupp.

Ett står klart, det finns många talanger i vårt närområde som skriver poesi. I samband med Världspoesidagen får de chansen att visa upp sig på Stage Skandia.

Mäktiga poeter och gnistrande scenpoesi utlovas under arrangemanget som kallas NKPG Poesi. Ingen tvekan om att löftena infriades där hela 14 poeter får framträda.

 

David Zimmerman
David Zimmerman från Norrköping bor numera i Malmö. Han läste ur sin kommande diktsamling.

 

Mats Granberg från Litteraturscen Östergötland och Josefin Mattson från Stage Skandia presenterar kvällens poeter. Först ut är hyllade David Zimmerman. Han är aktuell med diktsamlingen Ljus & strålning som utkommer i april på Albert Bonniers förlag. Texterna är ett sammanhängande verk där en sommars händelser står i centrum. De kretsar kring känslor om saknad, sorg och längtan. I sitt framträdande är han lågmäld, subtil. Zimmerman låter texterna bära sig själva.

Astrid Joelsson, som deltagit i poetryslam-SM, står på tur. Hon börjar med att fråga om publiken mår bra. Ett rungande ja från de sittande i den fyllda lokalen. Men i nästa stund säger hon:

– Det ska jag ändra på och läsa några mörka saker.

I texterna får vi följa en uppväxt, från sexårsåldern och uppåt. Igenkänningen är hög kring utanförskap, hur man vill passa in och svårigheterna i att hitta sig själv. Det är rappt och har en fräsch ton.

Till slut ifrågasätter jag inte min placering, ser den som självklar.

Men ljuset finns där och vi som lyssnar hamnar på samma sida, blir ett vi med uppläsaren.

Burcu Sahin tar plats på scenen. Hon debuterade med samlingen Broderier och läser på ett melankoliskt vis. Sahin har ett skört uttryck.

Måsar flyger över balkongen, trots att det är långt ifrån havet. Vem fostrar dem?

Vi får inblick i en annan kultur. Här finns närheten till familjen, kärleken och närheten. Rötterna som påverkar oss och sprider sig vidare.

 

Wisal Suleiman
Stage Skandia har en egen poesigrupp som leds av Jesper Lundby. Framträdde gjorde Daniel Braesch, Mohammed Braale och Wisal Suleiman.

 

Från kollektivet ”Poesikonspirationen” kommer Mia Sandström. Hon inleder med att berätta om texten hon framför, att den kom till efter en resa utomlands. Hur det påverkade henne att färdas mellan olika platser och den processen. Hon har en musikalisk ton och texten mixar svenska och engelska. Hur det är att vara ensam, vad som sker i nya möten, synen på sitt hemland och vad som är hemma egentligen.

Stage Skandia som verkar för ungdomar mellan 14-25 år har en egen poesigrupp som leds av Jesper Lundby.

– Vi skapar och skriver poesi. Vi sätter våra drömmar och världar samman, lär oss ordens magi och makt. Det finns något befriande i att säga som det är. Vi lär av varandra, ger varandra idéer och inspiration, säger han.

Jesper Lundby jämför poesi med andra konstarter som akrobatik eller dans, och att alla har ett behov att skapa. Inte minst att alla kan skapa, det gäller bara att hitta rätt verktyg.

Från poesikursen går tre ungdomar upp: Daniel Braesch, Mohammed Buraale och Wisal Suleiman. Det är rakt och ärligt, fångar åhörarna direkt. Ett starkt framträdande gör Suleiman där hon näst intill desperat ropar ut orden. Vi kastas in i värld av våld, instängdhet och skrik efter hjälp. Applåderna är starka och långa efter gruppens framträdande.

Innan paus är det dags för transaktivisten Yolanda Aurora Bohm Ramirez som 2018 debuterade med boken Ikon. Dikterna kretsar kring kroppen, trivas i sig själv och de sår vi bär på.

 

Wilma Pihl
Open mic. Alla som ville kunde läsa dikter i Stage Skandias foajé. Wilma Pihl klev fram.

 

Under kvällen är det även open mic. Där deltar bland annat nittonåriga Wilma Pihl som skriver text av skilda slag. Hon började skriva i 12-årsåldern.

– Det är kul att stå på scen. Jag framför saker jag brinner för. Det är ett sätt att uttrycka sig, utan fakta och det blir mer personligt. Poesi är mer intensivt och det finns en viss klang. Det kan vara både djupt och vackert, också skrämmande, säger hon.

Jag ville bli känd på, ville bli rörd
Men mannen jag älska var när sin död 
Han stod inte ut med allt hat som dom sa
Att hans föräldrar och vänner påpeka att han inte var något att ha 
Jag försökte att rädda honom och visa att allt skulle bli bra
Men det var försent, han hade redan bestämt sig
Hans blick var svart och det enda han sa var nej
Han gick ut i natten, det var då han försvann
Och det han efterlämna sig var mitt trasiga hjärta och hatet som vann 
Han var död, hittades med en snara runt sin hals
Men nu är han fri och dansar änglarnas vals
av Wilma Pihl

© Text & foto: Gabriella Nilsson Ringqvist

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Astrid Joelsson

STAGE SKANDIA Norrköping

20 mars 2019
NKPG Poesi
 – poesi på scen

Headlines:
Yolanda Aurora Bohm Ramirez
Burcu Sahin
David Zimmerman
Farhiya Feysal

Lokala poeter: Astrid Joelsson, Mia Sandström, Jesper Lundby, Daniel Braesch,
Mohammed Buraale och Wisal Suleiman, Tomasine Eriksson,
Jonas Edström, Adam Daagh, Clara Karlin och Farhiya Feysal
samt poeter på Öppen scen

Presentation: Mats Granberg och Josefin Mattsson
Arr: Litteraturscen Norrköping, Kulturskolan och Norrköpings Fritidsgårdar

LÄNKAR
Yolanda Aurora Bohm Ramirez hemsida
Burcu Sahin info
David Zimmerman info
Kulturskolan hemsida Facebook
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook
Stage Skandia Facebook

NKPG Poesi intar Stage Skandia reportage Kultursidan.nu 15/3 2019

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to NKPG Poesi firade Världspoesidagen

  1. Pingback: Public Emelie segrare på Stage Skandia – KULTURSIDAN.nu