• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

NKPG Poesi intar Stage Skandia


NKPG Poesi. Annika Svensson, Mats Granberg och Wisal Suleiman presenterar onsdagens poesikväll på Stage Skandia.

 

”Poesin växer snabbt idag”

 

NORRKÖPING Nyskrivet. Improviserat. Repeterat. Unga NKPG Poesi står på Stage Skandias scen 20 mars. Fyra etablerade, eller som åtminstone debuterat i offentligheten, tillsammans med tio lokala. Wisal Suleiman startade med rap men har breddat sig till lyriken.

– Jag började med raptexter. Nu är jag mer inne på dikt, berättar Wisal Suleiman som kommer att stå på scenen under NKPG Poesi.

Bakom evenemanget står både Stadsbiblioteket och Stage Skandia, Kulturskolans och Fritidsgårdarnas gemensamma scen för unga vuxna. Det är en plats där vad som helst kan hända. Som en musikal med dansande katter i New York eller varför inte torsdagskvällar för unga poeter med fritidsledaren Jesper Lundby.

– Stage Skandia ska visa ungdomar att det finns ställen där man kan uttrycka sig, understryker Kulturskolans pedagog Annika Svensson.

 

Burcu Sahlin
Burcu Sahin debuterade med diktsamlingen Broderier.

 

Redan i Stage Skandias nymöblerade foajé blir det Öppen scen där alla kan läsa, det går bra att anmäla sig på plats. På stora scenen kommer tio från lyrikgruppen att läsa, omväxlande med fyra mer etablerade lyriker som bibliotekets Litteraturscen Norrköping har bjudit in.

Spoken word-poeten Yolanda Aurora Bohm Ramirez är det stora namnet med sin debutsamling Ikon, tätt följd av Katapultprisnominerade Burcu Sahin vars debutbok heter Broderier.

Kommer gör också David Zimmerman, från Norrköping om än boende i Malmö, och som tidigare publicerat diktsviten Mal kommer i april ut med Ljus och strålning. Farhiya Feysal, från Linköping vann individuella klassen i tävlingen ”Ortens bästa poet” förra året, bland annat med dikten Osäker grabb, på temat unga män och våld.

– Jag ser fram emot att lyssna och lära, tänker Wisal Suleiman om hedersgästerna av vilka hon enbart känner till Farhiya Feysal.

 

David Zimmerman
David Zimmermans diktsamling Ljus och strålning kommer i april.

 

– Poesin växer snabbt idag, säger Stadsbibliotekets Mats Granberg som ser poesin växa på Instagram och andra sociala medier.

– Med sina dikter vill de som skriver ge ett budskap till sina medmänniskor. Det kan vara om det som är vackert eller det som är skört. Det kan handla om sociala orättvisor eller krig, fortsätter han.

Allt i tillvaron är ämnen för alla tiders poeter.

– Jag skriver mest om mig själv men också om krig. Jag har uppträtt med mina dikter på Barnkonventionens dag, exemplifierar Wisal Suleiman som menar att poesin gjort att hon blivit modigare och vågar mer.

Dagen efter NKPG Poesi infaller Världspoesins dag, instiftad av Unesco.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Carla Orrego Veliz, Emil Malmborg

STAGE SKANDIA Norrköping

20 mars 2019
NKPG Poesi
 – poesi på scen
Yolanda Aurora Bohm Ramirez
Burcu Sahin
David Zimmerman
Farhiya Feysal
med flera

Öppen scen kl 17
Stora scenen kl 18

LÄNKAR
Yolanda Aurora Bohm Ramirez hemsida
Burcu Sahin info
David Zimmerman info
Kulturskolan hemsida Facebook
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook
Stage Skandia Facebook

Tagged , , . Bookmark the permalink.