• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Välsnickrad premiär för Emil i Värmekyrkan (recension)


Jamen Emil. Hur gjorde du när du fastnade i soppskålen?

 

Barnen imponerar i välspelad Emil med festivalstuk

 

Det bästa mor hade det satte hon på bordet. Och vem sitter där om inte lilla Ida förstås. Det är en stark öppning när Ida sjunger sin visa till mor Alma som plitar ner Emils senaste hyss i sin blå skrivbok.

ChoppEvent har intagit Värmekyrkan för sommaren med Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga. Dramatiseringen snickrar ihop några av de mest välkända äventyren som auktionen i Backhorva och bekymren kring när Emil fastnade i soppskålen. Som en röd tråd i historien löper drängen Alfreds svårigheter med att förklara för pigan Lina att han inte vill gifta sig med henne.

Det är en alldeles lagom lång familjeföreställning på en dryg timme. Och när alla har blivit mer varma i kläderna och fler barn vågar sitta längst fram på den gröna mattan kan man hoppas att fler sjunger med i de välkända sångerna som bjuds så generöst från scenen i uppoppat arrangemang.

Scenografin är enkel, ett bord och två ljusgröna bänkar, och så den faluröda snickarboden förstås. I fonden rullas smidigt den ena miljötapeten ned efter den andra, där är Katthult, Backhorva och hemma i köket. Lennart Mobergs färgglada målningar i naiv stil skruvar till det lite extra.

Medan kläderna vittnar om att kostymskaparen Anh Duc Dao flitigt studerat det sena 1800-talets dräktskick bland allmogen. Eller så har han bara tittat mycket på Astrid Lindgren-filmerna.

Har man själv sett så känner man igen både stämning och händelser, och det är det som är meningen. Vilket inte hindrar att det är roligt att se Lars Fagers pappa Anton som gång efter annan står svarslös när Emil förklarar sina hyss. Det enda denne sparsamme och frustrerade smålänning kan stamma fram är: ”Det blir snickerboa”. Vid premiär gestaltades den snälla och välmenande mamma Alma av Carina Perenkranz.

Uppsättningen tar fasta på Emils vänskap med drängen Alfred som spelas av Kristofer Wannefors, som gör en sympatisk och skönsjungande dräng. Pigan Lina gestaltas av komiskt begåvade Louice Ottosson som förstås också kan sjunga. (De båda medverkar även i årets sommarrevy Kråkan på rymmen.)

I händelsernas centrum står då ändå Emil och Ida, vid premiären med den äran spelade av Beppe Lison Almkvist och Ebba Kostmann. Ebba har en naturlig näpenhet som understryks av de ljusa flätorna och den rödrutiga klänningen. Men hon bangade inte för att möta publiken i fullsatta Värmekyrkan och hon klarade både repliker och sångstarter. Beppe Lison Almkvists Emil är ett envist yrväder med rappa repliker som föll sig naturligt. Imponerande.

Och runtomkring är alla de andra, Krösa-Maja, Auktionsutroparen, barn och vuxna i Lönneberga. Tillsammans bygger de i Pontus Helanders stadiga regi upp en glad och trivsam familjeunderhållning med musikalstuk. Om man nu inte tycker väldigt synd om Emil när han fastnar i soppskålen, vilket drabbade ett barn vid premiären. Däremot blev ingen rädd när det stora, härligt och komiskt koreograferade, slagsmålet bröt ut under auktionen i Backhorva.

En enda sak är jag tveksam till. Efter föreställningen bjöd regissören barnen i publiken att hälsa på de två barnskådespelarna ungefär som fria grupper låter publiken hälsa på dockor och gosedjur som varit med. Det känns fel med främmande kramar i en idolritual varken barnskådespelare eller publik är mogna för.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

 

 • VÄRMEKYRKAN Norrköping

 • 3 juni – 5 augusti 2012
  Emil i Lönneberga
  av Astrid Lindgren
  Manus: Johan Gille
  Regi & koreografi: Pontus Helander
  Fondmålningar: Lennart Moberg
  Kostym & sömnad: Anh Duc Dao
  Ljuddesign: Magnus Jonsson

  • MEDVERKANDE
   Beppe Lison Almkvist, Marcus Malmros, Erik Moberg
   Ebba Kostmann, Paulina Lind, Filippa Kromnér
   Lars Fager, Carina Perenkranz, Jessica Stendahl
   Kristofer Wannefors, Louice Ottosson
   Anastasia Andersson, Eva Moberg, Majken Nilsen
   Leif V Eriksson, Robert Lindblad, Pelle Andersson
   Daniel Holm, Joshya Bravo Nikolic
   Clara Karlin, Oskar Steén, Natalie Andersson
   Gustav Bardun, Minna Hultgren

LÄNKAR
ChoppEvent/Skandiateatern hemsida
Emil i Lönneberga info Louis De Geer

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.