• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Yoshio Nakajima ställer ut i Engelska magasinet i Rejmyre (reportage)

Yoshio Nakajima
Vågrörelse. Helena Persson, chef för Norrköpings konstmuseum invigde Yoshio Nakajimas
konstutställning i Engelska magasinet.

Action painting i dag minns 1960-talets Fluxusrörelse

 

Yoshio Nakajima kom som en frisk fläkt från Japan till den svenska konstscenen där han blev Valands första utländska student. Han inledde sin tid i Europa med konstutbildning i Holland men tvingades lämna skolan som inte till fullo uppskattade den radikale aktivistkonstnären. Via korta nedslag i Europas sjudande 1960-talskonstscen fortsatte han till Sverige. Där verkade han mitt i Fluxusrörelsen, med Jörgen Nash och Drakabygget i centrum, som flödade av happenings och action painting. Eller som Blå tåget uttrycker det när musikgruppen 1998 blickar tillbaka: Allt var liksom i rörelse.

– Yoshio Nakajima är en otroligt viktig konstnär med sin erfarenhet och sina internationella kontakter, med sin bakgrund i den japanska performancen som var tidigare än den europeiska, sade Norrköpings konstmuseums chef Helena Persson som uttryckte sin glädje över att få inviga Yoshio Nakajimas utställning i Engelska magasinet i Rejmyre.

– Konsten betyder mycket, för att den förändrar, ”görandet” är en väldigt viktig del, påminde hon, innan det var dags att se en spännande performance på gården utanför Engelska magasinet. Se separat reportage.

Det är en sommarutställning och verken har namn som Summer Happiness, Blue Spring och Yellow Summer. Ord som sommar, lycka och färger återkommer, men det är förmodligen inte bara på grund av årstiden utan påminner om konstnärens livsattityd, han kallar sig Son of the Sun, solens son. Yoshio Nakajimas verk i actionpaintingstil kombinerar färgstänk i bakgrunden med figurer i tunna svarta konturlinjer som ofta upprepas. Fåglar och människor är vanliga motiv. Under det höga taket sveper flera meter långa vita vepor i vågor. Veckade pappersverk står på kant, ett ovanligt format på en svensk konstutställning. Kort sagt, han är fortfarande en frisk fläkt i konstvärlden.

Yoshio Nakajima bor och verkar i Sverige, i lilla Råå utanför Helsingborg, med sin familj. Tsunamin som förödde den japanska ostkusten förra året berörde honom djupt. Hans bidrag är små målade leransikten som man kan köpa i utställningen, pengarna går till offren.

Fluxusrörelsen presenteras kortfattat på utsidan av en nybyggd filmavdelning i Engelska magasinet. Där visas flera korta filmer, bland annat med action painting och performances. Eller happenings, som det hette då det begav sig på 1960-talet.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Jin Demulan och Ann-Charlotte Sandelin

 

  • ENGELSKA MAGASINET Rejmyre

  • 16 juni – 2 september 2012
    Yoshio Nakajima

 

LÄNKAR
Engelska magasinet hemsida
Yoshio Nakajima hemsida
Action painting versus Graffiti i Rejmyre reportage Kultursidan.nu 18/6 2012

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Yoshio Nakajima ställer ut i Engelska magasinet i Rejmyre (reportage)

  1. Pingback: Action Painting versus Graffiti i Rejmyre (reportage) | KULTURSIDAN.nu