• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Johanna, spöken och spårvagnar guidar i sommar (reportage)

Johannavandringarna är populära. Det är Norrköpingsborna själva som är mest intresserade
av inblicken i hur man levde i staden för 100 år sedan.

Roa och lära är grunden för dramatiserade guidningar

 

– Det finns de som blivit kära i Johanna och friat till henne, ja om hon nu inte hade haft sin Arvid förstås. Kerstin Volminger, chef för Norrköpings Turistbyrå, är både stolt och glad över att Johannavandringarna i Norrköpings industrilandskap fortfarande har en stor publik fast de är inne på sextonde året.

När Kerstin Volminger tillsammans med sin kollega började fundera över dramatiserade vandringar i Norrköping hade de bestämt att den skulle handla om människorna som levde i staden. De gick igenom kända personer i stadens historia, som Louis De Geer och släkten Swartz.

– Män, män, män. Bara män. Vi bestämde oss för att göra en generell kvinna, en som mycket väl kan ha funnits. Det blev ”Johanna” som levde på 1910-talet, berättar Kerstin Volminger.

Det är hon som skrivit manus till promenaden som berättar om livet i textilstadens kvarter i Industrilandskapet. Det är rentav så att Johanna är döpt efter hennes farmors mor som hette Johanna Klara. Även Johannas man Arvid har fått namnet från en mansperson i släkten som levde under den aktuella tidsepoken.

Alla guidningar ska fungera för barnfamiljer men den enda med ett direkt barnperspektiv är Rysligt i Rådhuset. Man behöver inte förhandsboka, det ska gå att hänga på när man blir sugen på att träffa spöken.

– Spöken ligger bra i tiden med fantasy och så, förklarar Kerstin Volminger. Roa och lära är honnörsord för mig i guidningarna, även om man kanske inte lär sig så mycket i spökvandringarna. Det är mest upplevelsen som är det viktiga.

Det blir en spännande vandring uppför den smala spiraltrappan med det snälla spöket som bor i ett ostädat men mysigt rum några varv upp i Rådhustornet. Spöket som är mer än 250 år gammalt tycker om barn, men föräldrarna kan nog inte se det. I besöket ingår även en titt på klocktornet tillsammans med vaktmästaren.

Upplev Norrköping, som står bakom Turistbyrån, erbjuder även en tur med veteranspårvagn. Det görs i samarbete med Spårvägssällskapet vars medlemmar kör vagnen medan en guide berättar om staden.

– De som kör är ideella krafter, de får betalt men alla pengar går till underhåll av spårvagnarna, framhåller Kerstin Volminger. Spårvagnarna är Norrköpings själ, eller en del av den åtminstone. Vi har ju en hel samling veteranvagnar och vädret avgör vilken vi kör med under guidningarna.

Om åkturen med veteranspårvagnen främst drar turister och spårvägsentusiaster lockar Johannavandringarna Norrköpingsbor i första hand. Det har Kerstin Volminger upptäckt när hon själv gått som ”nutida” guide på Johannavandringen, eftersom hon då frågar efter varifrån besökarna kommer.

– En gång var det en grupp med äldre personer, den yngsta var 85 år och den äldsta kanske 97. ”Det är ju min mamma!” sade de om Johanna, berättar Kerstin Volminger som varit med om att tårar trillat. ”Jag förstod hur det var för henne.”

Guiderna är utbildade för uppdragen, till de dramatiserade vandringarna är det också viktigt att det finns en skådespelartalang. Inte bara Upplev Norrköping och Turistbyrån anordnar guidningar, även Stadsmuseet och Norrköpings guiders egen intresseförening presenterar staden på olika sätt. Ju fler som berättar om Norrköping för turister och stadens egna invånare desto bättre, anser Kerstin Volminger.

Några av de första som spökade i Rådhustornet är Carina Perenkranz, Kaj Lärka och Robin Karlsson, numera välkända personer i teaterstaden Norrköping.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Upplev Norrköping

 

  • UPPLEV NORRKÖPING

  • Guidningar sommaren 2012
    Johannavandring i Industrilandskapet info
    Rysligt i Rådhuset info
    Veteranspårvagn info

 

LÄNKAR
Upplev Norrköping hemsida

 

FLER BILDER FRÅN GUIDNINGARNA – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157630192666924″]

 

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Johanna, spöken och spårvagnar guidar i sommar (reportage)

  1. Pingback: KULTUREN TAR INTE SEMESTER – här är LÄNKARNA | KULTURSIDAN.nu