• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bilder från det oförutsägbara (recension)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8273414833/[/flickr]

 

Vad kärleken får oss att orka

 

När jag läser Thomas Filipssons bok om Lisa, den nu 16-åriga dottern med diagnosen autism, försöker jag tänka mig in i hur jag själv skulle vara och känna om jag vore i Thomas situation. Det är naturligtvis omöjligt! Men jag tänker på hur lätt jag har för att ge upp vid olika motgångar eller om något är smärtsamt, och jag tänker på att i Thomas situation är det omöjligt att ge upp.

Jag tänker också att det måste vara lätt att förtvivla, att rasa, att förbanna, men Thomas gör inte det. Han lär sig tyda tecknen i dotterns ögon, att läsa om det är en bra dag, eller en sämre. Han lär sig att fasta rutiner och lugn ger dottern trygghet. Han lär sig att om han är stressad, blir dottern än mer stressad. Han lär sig rida ut dotterns utbrott och de många kaosartade situationer som uppstår. Endast en gång låter han det vara och låter tårarna rinna. Thomas måste vara otroligt stark.

Ibland får Thomas vara en vanlig pappa. Det är lyckliga stunder. Men det är bara stunder.

För dig och mig och andra, är förändringar något som tillhör livet. En del i att utvecklas. För Lisa innebär förändringar otrygghet och stress. När hon slutar grundsärskolan och går mot en ny tillvaro är det oro hos föräldrarna, och stress hos Lisa. Men jag vill tro att Lisa går en fin framtid till mötes, speciellt som jag läser Thomas beskrivning över skolan som har resurser och hjälpmedel som skapar en annan trygghet för Lisa än den familjen kan ge henne. Då tänker jag att förändringen kanske trots allt kan bli bra för Lisa

Journalisten Thomas Filipsson bloggar om dottern Lisa och ger oss bilder från det oförutsägbara livet med en autistisk dotter. Bloggen har resulterat i denna bok där Thomas beskrivning av sitt liv som förälder till Lisa är en beskrivning av vem som helst som är förälder till ett annorlunda barn. Det är beskrivningen av kärleken till detta barn, och vad denna kärlek får oss att orka. För mig blir det också en beskrivning av en tillvaro så annorlunda än min egen och i några få stunder ändå så lika.

Thomas Filipsson har skrivit en stor, liten bok.

Text: Eva Lindblad

 

  • BLOGGBOK

  • Lisas Dagbok – när autismen tar över
    Thomas Filipsson
    Vulkan

 

LÄNKAR
Thomas Filipsson skriver om sin autistiska dotter reportage Kultursidan.nu 15/12 2012

 

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.