• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hageby bibliotek har flyttat in i Mirum (reportage)

[flickr]http://www.flickr.com/photos/kultursidan/8291443083/[/flickr]

Mitt i kommersen. Hageby bibliotek hämtar inspiration från butiksvärlden.

 

Mötesplats, läxhjälp och allt är på hjul

 

Hageby bibliotek invigde sina nya lokaler i Mirum på onsdagen. Med nya tidens Mediajukebox, datorplatser, läsplattor för e-böcker och gamla tidens böcker och tidskrifter vill man söka en ny publik mitt i kommersen men också bevara den gamla.

– Har ni Tokyo år noll, frågar Stig Larsson, van biblioteksbesökare som är en av de första låntagarna.

– Den handlar om Japan efter kriget, lite nutidshistoria, fortsätter Stig Larsson. Man får bra boktips genom tv, hon i ettan och han i fyran.

Bibliotekarie Jonas Andersson registrerar Stig Larssons lånekort och noterar den önskade boken. Däremot hänvisar han låntagaren till huvudbiblioteket för tidskriften Vi bilägare. Allt finns inte i den nya biblioteksfilialen.

Två minuter tidigare har kultur- och fritidsnämndens ordförande Eva Anderssons klippt blågult band och talat om biblioteket som brobyggare mellan kulturer, språk och generationer. Tydligast kanske det uttrycks i de vita snabbkassarna med färdiga bokval som ”Bilderböcker – Somaliska”, ”Historiska romaner” och ”Deckare för hela familjen” som hänger på väggen nära lånedisken.

– Biblioteket i T-banan vid Stureplan i Stockholm, där har du vår inspiration. Kvickt in, kvickt ut, säger bibliotekarien Ola Gustafsson som sökt förebilder när nu Norrköpings stadsbibliotek bryter ny mark. Vi har tänkt att här ska bli ordentlig rotation på böckerna.

Ola Gustafssson är på plats vid invigningen i bibliotekschefen Birgitta Hjerpes ställe. Även om han tjänstgör på huvudbiblioteket ser han fram emot att arbeta då och då i det nya biblioteket som placerats där folk är i farten. För här ska vara öppet och inbjudande, med samma tider som fackhandeln i den stora gallerian.

– Allt är på hjul och kan flyttas. Ljuset är väldigt bra och skyltarna är tydliga, uppskattar Ingrid Loeld Rasch, barnbibliotekarie vid huvudbiblioteket och en av många kulturarbetare som blandade sig med daglediga (kultur-)konsumenter vid invigningen.

Böckerna står i hyllor, på ett bord vid ingången ligger inbjudande ljudböcker. Från den nya Mediajukeboxen kan man ladda ner filmer, språkkurser, ljudböcker och en hel del annat till sin egen mp3-spelare, smarta mobil eller bärbara dator.

– Fler och fler har med sig egna apparater idag och kan samverka med oss. Men alla har inte det, det är viktigt att kunna erbjuda internet, säger Ola Gustafsson som också erbjuder handledning i datoranvändande.

Allt är nytt och fräscht i biblioteket, inte mycket har följt med från de gamla lokalerna som lämnats en stenkast bort i Hageby fritidsgård intill Hagebyskolan. Om skolan ställer i ordning ett eget skolbibliotek finns ingen närvarande som kan svara på, men Ola Gustafsson säger att skolans båda rektorer varit involverade i förändringarna och ser fram emot att utnyttja det nya biblioteket.

– Vi får arbeta mot skolan på ett annat sätt, säger han och visar på ett långbord där den som vill kan sitta och arbeta.

Dessutom finns flera datorplatser och den nya filialen har också läsplattor med appar för både nytta och nöje. Läxhjälp och språkkafé, som blivit alltmer vanliga, oftast ideella, verksamheter på bibliotek, har sin givna plats också här.

– Vi är ett bibliotek i grunden men vill också få in andra verksamheter i våra lokaler, säger Ola Gustafsson och nämner såväl Destination Norrköping som Idrott utan gränser som man diskuterat läxhjälp med.

Satsningen ska rymmas inom Stadsbibliotekets nuvarande budgetramar. De uppenbarligen ökade hyreskostnaderna möter stadsbiblioteket med bättre lokalutnyttjande och nya personalscheman. Antalet timmar på inre tjänst minskar och personalen får räkna med att arbeta på flera platser. Centrumchef Peter Löfquist, som representerar Mirums ägare Steen & Ström AB, uppskattar att kunna ge gallerians besökare samhällsservice.

– Mirum är shopping men inte bara det utan även en mötesplats. Service och upplevelser är allt viktigare för våra besökare, säger Peter Löfquist som räknar med att antalet besökare under 2012 uppgår till 5,6 miljoner eller i genomsnitt 15 000 besökare per dag.

– Vi tycker att biblioteket är viktigt. De har fått ett mycket bra läge i gallerian till en mer human hyressättning.

Ola Gustafsson har inte stött på något annat bibliotek med exakt samma förutsättningar, T-banebiblioteket i Stureplan till trots. Men jag stöter på Anna-Lena Höglund, som var bibliotekschef när statsministern Tage Erlander invigde det sprillans nya huvudbiblioteket 1971.

– Vi diskuterade att placera en biblioteksfilial i Domus i början av 1970-talet, berättar Anna-Lena Höglund. Kommunen hade gjort stora satsningar på nya filialer efter kommunsammanslagningarna och i Vilbergen och sökte statliga medel därför.

Det blev inget litet bibliotek i Domus, men det visar att idén att gå ut och möta folk i farten inte är ny. Anna-Lena Höglund kommer att berätta mer om detta senare, när Stadsbiblioteket firar 100-årsjubileum 2013. Som Eva Andersson sade i sitt invigningstal, som för övrigt direktsändes på bibliotekets egen hemsida:

– Det finns inte en bättre present än en spännande framtid.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

LÄNKAR
Stadsbiblioteket hemsida

FLER BILDER FRÅN NYA HAGEBY BIBLIOTEK – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632294406971″]

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.