• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ifrågasättande Björk

Nina Björk

Nina Björk kommer till Åsikten.

 

Sälj inte ut drömmarna

 

Nina Björk inleder boken Lyckliga i alla sina dagar med ett kapitel om Disneys stora drömfabrik. Det handlar som så ofta om hur den som är i underläge genom tur, skicklighet och kanske lite magi lyckas vända tillvaron rätt och själv hamna på topp. Allt är möjligt för den som tror.

Som mamma till två barn är Nina Björk insatt i Disneyfilmernas förmedlande av hopp till unga individer och hon gör en väl underbyggd analys av filmerna innan hon drämmer till med släggan: det räcker inte med att förändra sin position i systemet om man inte också kritiserar (och förändrar) systemet i sig.

Författaren och journalisten Nina Björk för en diskussion kring de senaste årens politiska och ekonomiska utveckling i Sverige och världen. Marknadskrafterna provoceras av människor som är nöjda med förra årets gardiner och 40 gamla kök. Vad händer när själva människolivet blir en fråga om förtjänst i ett samhälle som bara handlar om pengar? I ett uppmärksammat avsnitt i boken noterar Björk hur Mona Sahlin i sitt avskedstal betraktade väljarna som konsumenter hon inte kunnat leverera till, inte som ideologiska väljare.

Nina Björk skrev den feministiska boken Under det rosa täcket 1996. Hon har gått vidare och intar numera en marxistisk hållning. Lyckliga i alla sina dagar gavs ut på Wahlström & Widstrand 2012.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Cato Lein

 

  • ARBETETS MUSEUM Norrköping

  • 12 MARS 2013 kl 18
    Nina Björk – Lyckliga i alla sina dagar
    Samarr: ABF, Gemensam välfärd och LO
    Entré 50 kr (fika ingår fr kl 17.30)

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
Lyckliga i alla sina dagar första kapitlet

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.